שמונה חודשים לאחר שאושר במינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), הטיפול החדש עבור חולי סרטן גרורתי בשלפוחית השתן קיבל חוות דעת חיובית מהוועדה למוצרים רפואיים לשימוש אנושי (CHMP) של רשות התרופות האירופית (EMA).
חוות הדעת החיובית תיבחן כעת על ידי הנציבות האירופי (EC), לה הסמכות לאשר תרופות בכל מדינות האיחוד, וכן באיסלנד, ליכטנשטיין ונורבגיה. כעת הטיפול צפוי להיות מאושר גם במדינות האיחוד האירופי, וההליך הבירוקרטי הנוסף צפוי לקחת כחודש עד חודשיים.
הטיפול מבוסס על שילוב של תרופת ENFORTUMAB VEDOTIN (פאדסב) ו-KEYTRUDA (קיטרודה) לטיפול בקו ראשון בסרטן שלפוחית השתן מתקדם. זה נחשב לטיפול הראשון והיחיד שמציע חלופה יעילה לכימותרפיה, שהייתה עד כה הטיפול הסטנדרטי עבור חולים עם סרטן שלפוחית השתן גרורתי או כזה שלא ניתן לנתח.
חוות הדעת החיובית מבוססת על ניסוי קליני שהראה כי משך הישרדות של החולים שקיבלו שילוב תרופות זה הוכפל בהשוואה לכאלה שטופלו על ידי כימותרפיה. בחודש מרץ האחרון, עודכנו גם ההנחיות הרפואיות של האגודה האירופאית לאונקולוגיה רפואית (ESMO) והאיגוד האמריקני לסרטן (NCCN), בנוגע לטיפול בחולים עם סרטן שלפוחית השתן גרורתי. ההמלצה היא לתת את הטיפול המדובר בקו טיפול ראשון בכלל המטופלים.
"אני לא משתמשת במילה ריפוי אבל זו בהחלט המטרה שלנו. אם אנחנו מגיעים לאחוזי תגובה כאלה טובים, יכול להיות שחלק מהמטופלים אכן יגיעו לזמן ארוך מאוד של הישרדות ויחיו הרבה מאוד זמן בלי המחלה"
ד"ר מיכל צרפתי, מומחית לאונקולוגיה קלינית ומנהלת היחידה לגידולי מערכת השתן והמין במכון האונקולוגי במרכז הרפואי שיבא תל השומר, הסבירה כי "השילוב של אימונותרפיה - טיפול ביולוגי שעובד על מערכת החיסון משולב, עם טיפול ביולוגי - כימותרפיה מונחית מטרה שפוגעת ספציפית בתאים גידוליים, נחקר כבר תקופה. כבר לפני כשנתיים פורסמו תוצאות ראשוניות מרשימות, משהו שלא ראינו לפני כן, עם אחוזי תגובה מאוד גבוהים לטיפול. באוקטובר האחרון התפרסם המחקר שהשווה את המשלב החדש הזה לטיפול כימותרפי סטנדרטי, שהיה הטיפול המומלץ עד אוקטובר, ושם ראינו תוצאות מדהימות.
"במשך שנים רבות הטיפול לקו ראשון של סרטן שלפוחית השתן גרורתי היה כימותרפיה", הוסיפה ד"ר צרפתי. "מדובר על מחלה מאוד אגרסיבית, בדומה לסרטן לבלב או ריאה גרורתי, ומה שראו במחקר, זה שהטיפול במשלב החדש הכפיל את משך הזמן שחולים הגיבו אליו - ואת משך זמן ההישרדות. חשוב לציין שמרבית המטופלים הגיבו לטיפול, כאשר 29% הגיעו לתגובה מלאה, כלומר היעלמות מוחלטת של הגרורות בהדמיה, שזה נתון מדהים שלא הכרנו בעבר".
עוד אמרה ד"ר צרפתי כי "באנליזה של המחקר שניסתה לחפש מי המטופלים שהכי מרוויחים מהמשלב החדש, נמצא שכל תתי-הקבוצות של המטופלים נהנים מהמשלב לעומת טיפול כימי, ללא קשר לגיל, מין, מיקום הגרורות, רמת PDL-1 בגידול ופרמטרים נוספים שנבדקו. כלומר, אם לפני כן כשהיה מגיע מטופל עם סרטן שלפוחית השתן גרורתי הייתי מחליטה על טיפול לפי מספר מדדים קליניים ופתולוגיים, היום בעצם כלל המטופלים ירוויחו מהמשלב הזה יותר מאשר כל טיפול אחר שהיינו נותנים להם קודם - וזו באמת מהפכה מבחינת הטיפול".
לדבריה, "אני לא משתמשת במילה ריפוי אבל זו בהחלט המטרה שלנו. אם אנחנו מגיעים לאחוזי תגובה כאלה טובים, יכול להיות שחלק מהמטופלים אכן יגיעו לזמן ארוך מאוד של הישרדות ויחיו הרבה מאוד זמן בלי המחלה.
"סרטן שלפוחית השתן לא רק משפיע על התפקוד הפיזי של האדם לאורך מסע המחלה, אלא גם על איכות החיים והרווחה הנפשית, שלעיתים קרובות מוחמרות על ידי גילוי מאוחר וסימפטומים נלווים למחלה ולטיפול", הסבירה ד"ר צרפתי. "במחקר נמצא כי מטופלים שסבלו מכאב בינוני-חמור באבחנה חוו שיפור משמעותי באיכות החיים עם המשלב החדש לעומת מטופלים שטופלו עם כימותרפיה".
בנוגע לקבלת הטיפול כבר עכשיו בארץ, אמרה ד"ר צרפתי כי "מכיוון שהטיפול מאושר ב-FDA ובקרוב גם באירופה, כל מי שיש לו ביטוח פרטי יכול לקבל אותו. אבל חשוב לנו מאוד שהוא ייכנס לסל הבריאות הקרוב - על מנת שכולם יוכלו לקבל אותו".
סרטן שלפוחית השתן הוא התשיעי בשכיחותו בעולם והחמישי בשכיחותו בישראל. באירופה יש את השיעור הגבוה ביותר בעולם של מקרי סרטן שלפוחית השתן חדשים, ובכל שנה יותר מ-165 אלף אנשים מאובחנים עם המחלה באיחוד האירופי (EU). יתרה מכך, המחלה גובה את חייהם של יותר מ-50 אלף אנשים בכל שנה.
לפי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, בכל שנה מתגלים בישראל כ-1,800 חולים בסרטן שלפוחית השתן. חלקם מתגלים כאשר הגידול כבר חודרני עם גרורות והטיפול הניתן להם נועד להאט את התפשטות הסרטן, לעכב את צמיחתו, לכווץ את הגידול ולהאריך תוחלת החיים. מרבית מקרי סרטן שלפוחית השתן (כ-90%) מתחילים בשכבת תאי המעבר, וגידולים אלה מוכרים בשם סרטן תאי המעבר (Transitional cell carcinoma - TCC) או סרטן תאי אורותל (Urothelial cell carcinoma - UCC).
בהתאם לעומק חדירת בסיס הגידול לדופן השלפוחית, מחלקים את הגידולים לשתי קבוצות: גידולים בלתי חודרניים, בהם בסיס הגידול מוגבל לרירית או לתת-רירית, וגידולים חודרניים, בהם בסיס הגידול חדר לתוך שריר דופן השלפוחית, ויש לו פוטנציאל להתפשט לבלוטות לימפה סמוכות או לאיברים מחוץ לדרכי השתן. אם המחלה מתפשטת, היא נקראת "סרטן שלפוחית שתן גרורתי" או "סרטן שלפוחית שתן מפושט". לרוב, אם סרטן שלפוחית השתן מתפשט, הוא מתפשט לעצמות, לריאות ולכבד, אך הוא יכול גם להתפשט לאיברים אחרים.
משרד הבריאות אישר לאחרונה בדיקת שתן מהפכנית המתבססת על זיהוי סמנים ביולוגיים (ביו-מארקרים) על גבי DNA שהופק מהתאים בדגימה. סימנים אלו מעידים על סיכון מוגבר לנוכחות גידול סרטני, גם כזה שלעיתים לא ניתן לראות כלל בבדיקות הדמיה או בבדיקות אבחנה פולשניות.
הבדיקה החדשה שנקראת Bladder EpiCheck מאפשרת לבצע באמצעות בדיקת שתן פשוטה אבחון ראשוני מוקדם בקרב בעלי תסמינים מחשידים וכן גילוי הישנות המחלה אצל אנשים שהחלימו כבר, אצלם הסיכון לחזרת המחלה גבוה מאוד. הבדיקה מיוצגת בישראל על ידי מדיקל לינק, היא כבר אושרה על ידי מינהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) לצורך אבחון הישנות המחלה, ואף נכללת בבדיקות הנסקרות בהנחיות של האיגוד האירופי לאורולוגיה (EAU). בנוסף היא בעלת תו הסימון CE לתקינה אירופית.
לפי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, המחלה שכיחה יותר בקרב גברים מאשר בנשים, ושכיחותו עולה מגיל 60. אלו הגורמים שעלולים להעלות את הסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן:
- עישון: עישון מוצרי טבק אחראי לכמחצית ממקרי סרטן שלפוחית השתן. מעשנים נמצאים בסיכון גבוה פי 4-7 לחלות ביחס לאנשים שאינם מעשנים. החומרים הכימיים שבעשן הסיגריות נכנסים למחזור הדם ומגיעים לשלפוחית השתן לאחר שעברו תהליך פירוק על ידי הכליות, והם גורמים לגירוי תאי השכבה הפנימית של שלפוחית השתן. גירוי זה יכול לשבש את חלוקת התאים ולהפוך אותם לממאירים.
- חשיפה תעסוקתית לחומרים כימיים: גורם סיכון נוסף ומרכזי הוא חשיפה לחומרים כימיים מסוימים במקומות עבודה. חומרים אלו קיימים במפעלי יוד, גומי, גז, פלסטיק וצבע וכן בתעשיות כימיות אחרות. השפעת חומרים אלו אינה מיידית, והנזק עלול להתבטא גם 25 שנים לאחר החשיפה.
- זיהומים חוזרים בדרכי השתן: זיהומים חוזרים בדרכי השתן, וכן אבנים בשלפוחית השתן שאינן מטופלות, יכולים לגרום לסרטן שלפוחית שתן נדיר יותר, המכונה סרטן של תאים קשקשיים. אנשים הסובלים משיתוק בשל פגיעה בעמוד השדרה ושבגופם מותקן קתטר (צנתר) קבוע עלולים לסבול יותר מזיהומים בדרכי השתן, ונמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן שלפוחית השתן.
- היסטוריה משפחתית: הסיכון של קרובי משפחה של אדם שחלה בסרטן שלפוחית השתן גבוה מעט יותר משל האוכלוסייה הרגילה, ככל הנראה בגלל גורמי סיכון דומים, כמו עישון. לעיתים נדירות גן תורשתי עלול לגרום לסרטן שלפוחית השתן, לרבות: תסמונת קאודן (Cowden), תסמונת נדירה שבה חלה מוטציה בגן הקרוי PTEN המסייע בדרך כלל בניטור גדילת תאים. מוטציה זו מעלה במקצת את הסיכון לפתח גידולים סרטניים, לרבות סרטן שלפוחית השתן; ותסמונת לינץ' (Lynch Syndrome), הקשורה בעיקר לסרטן המעי הגס והרחם, אך אנשים בעלי תסמונת זו עלולים להיות גם בעלי סיכון מוגבר לסרטן שלפוחית השתן (כמו גם לסרטן בדרכי השתן).
תסמיני המחלה:
- דם בשתן (המטוריה): מומחי האגודה למלחמה בסרטן הסבירו כי התסמין הנפוץ ביותר לסרטן שלפוחית השתן הוא דם המופיע בפתאומיות בשתן, או מופיע לסירוגין. לרוב תסמין זה אינו מלווה בכאב. לעיתים הדם אינו נראה בעין ומתגלה רק בבדיקת שתן מיקרוסקופית. אם הבחנת בדם בשתן יש לפנות מיידית לרופא המשפחה לצורך בירור רפואי. יש לזכור שהיקף הדימום אינו מעיד על חומרת המחלה.
- הפרעות בהטלת שתן: תסמין נוסף הוא הפרעות בהטלת שתן, היכולות להתבטא בצריבה בעת הטלת שתן או צורך להטיל שתן לעיתים תכופות יותר, בייחוד בלילה, או תחושת קושי לרוקן את השלפוחית. תסמינים אלו לרוב אינם מעידים על סרטן שלפוחית השתן. לעיתים קרובות מדובר בגורמים אחרים, כגון הגדלה שפירה של הערמונית, אבנים בשלפוחית השתן או בכליות. עם זאת, אם הופיע אחד או יותר מהתסמינים חשוב ביותר לפנות לבדיקת רופא ולקבל טיפול. אם התסמינים אינם חולפים לאחר טיפול תרופתי, יש לבצע בדיקות נוספות.
- כאב בגב או בבטן התחתונה: כאבים הם תסמין נדיר יותר, אך עלולים לעיתים להופיע.
תסמינים של סרטן שלפוחית השתן מתקדם שהתפשט לאיברים אחרים כוללים קושי להטיל שתן, כאב גב תחתון בצד אחד בלבד, אובדן תיאבון וירידה במשקל, חולשה ועייפות, נפיחות בכפות הרגליים וכאבי עצמות. גם במקרים אלה רבים מהתסמינים יכולים להיגרם על ידי מצב אחר מלבד סרטן שלפוחית השתן, אבל חשוב לפנות לבירור רפואי.