בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן
בפתיחת חודש המודעות לסרטן השד שחל החודש (אוקטובר) החלטנו לעשות קצת סדר ולענות על כל השאלות בנוגע לניידת הממוגרפיה: האם היא מחליפה בדיקה בקופת החולים? איך אפשר לקבוע תור? האם הבדיקה בטוחה? כל התשובות לפניכם
מהי בדיקת ממוגרפיה?
ממוגרפיה היא בדיקת רנטגן מהירה של השדיים. מדובר בבדיקת סריקה לא פולשנית, המיועדת לנשים ללא תסמינים מוקדמים. מטרתה לגלות את סרטן השד בשלב המוקדם, בו יש שינויים ממאירים התחלתיים בשד, כגון גושים קטנים שאינם ניתנים למישוש. על פי סקר של ארגון הבריאות העולמי, ישראל עומדת בראש הטבלה האירופית מבחינת שיעורי ביצוע הממוגרפיה.
מי צריכה להיבדק?
- נשים מגיל 50 ומעלה - מומלץ לבצע אחת לשנתיים בדיקת ממוגרפיה.
- נשים הנמצאות בסיכון גבוה - מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה פעם בשנה, מגיל 40 או קודם לכן, בהתאם להמלצת הרופא/ה.
- נשים שאובחנו כנשאיות גנטיות - מומלץ לבצע בדיקת MRI בנוסף לבדיקת הממוגרפיה.
בכל גיל ובכל מצב, אם את מרגישה בגוש או בשינוי בשד, פני לבירור רפואי!
למי מיועדת הניידת?
הניידת נותנת שירות כלל ארצי לכל המגזרים, לכל קופות החולים ולארגונים קהילתיים וממשלתיים, בדגש על הנגשת השירות לפריפריה חברתית וגיאוגרפית. ביום ממוצע מתבצעות בניידת 70 בדיקות ממוגרפיה, והיא פועלת במרבית ימות השבוע. מדי שנה הניידת מגיעה לכ-80 יישובים ברחבי הארץ, וכ-20 אלף נשים מבצעות בה את בדיקת הממוגרפיה.
מאז הפעלתה ועד היום בוצעו בניידת למעלה מרבע מיליון בדיקות ממוגרפיה. חשוב להזכיר שמדובר בבדיקת סקר בלבד, המיועדת לנשים מגיל 50 ומעלה, ומטרתה אבחון מוקדם של סרטן השד. 3.5% בממוצע מכלל הנבדקות בניידת מדי שנה נדרשות להשלמת בירור באמצעות בדיקות נוספות כמו אולטרסאונד, ביופסיה ועוד. נתון זה מוכיח את חשיבות הגילוי המוקדם של סרטן השד והנגשת השירות הזה לכל אישה בכל מקום בארץ.
מי מפעיל את ניידת הממוגרפיה?
האגודה למלחמה בסרטן יזמה ורכשה את ניידת הממוגרפיה, והיא מופעלת על ידי צוות מקצועי, המורכב מנשים בלבד, של רשת בתי החולים אסותא.
האם הבדיקה בניידת כרוכה בתשלום?
בדיקת הממוגרפיה אינה כרוכה בתשלום, והיא כלולה בסל הבריאות לנשים בגיל המתאים כחלק מהתוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד, שהוקמה ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן ומופעלת בשיתוף עם משרד הבריאות וכל קופות החולים.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
לאחר מילוי הפרטים האישיים, הנבדקת תתבקש להיכנס לחדר ההלבשה ולפשוט את החולצה והחזייה. טכנאית רנטגן תסייע לנבדקת להתמקם מול מכשיר הרנטגן. בעת הבדיקה השד נלחץ בין שני לוחות, כדי לשטח ככל האפשר את רקמת השד. לעיתים הלחץ גורם לאי נעימות או לכאב לזמן קצר. ביום הבדיקה רצוי לא להשתמש בדאודורנט, באבקת טלק או בתכשירי לחות באזור השדיים או בבית השחי. הבדיקה עצמה נמשכת דקות אחדות. התשובה תישלח לבית הנבדקת, ובנוסף יישלח עותק לרופא או לרופאה של הנבדקת.
כיצד לתרום לשיפור הנוחות בעת הבדיקה?
חלק מהנשים חשות באי נוחות לפרק זמן קצר בשל הלחץ שמופעל על השד בעת הבדיקה. אם יש לך שדיים רגישים במיוחד, ניתן להפחית את חוסר הנוחות באמצעים הבאים:
- מומלץ להרפות את השרירים בזמן שהטכנאית ממקמת את הזרוע והשד במכשיר הסריקה. התהליך יהיה מהיר ונוח יותר כאשר הנוף רפוי וללא תזוזה.
- אם חשים בכאב, יש לדווח למכנאית על מנת שתפחית במידת האפשר את הלחץ שהמכשיר מפעיל.
- לנשים בגיל הפוריות מומלץ לבצע את הבדיקה חמישה ימים לאחר סיום מחזור הווסת. בזמן זה השדיים רגישים פחות, ולכן תחושת חוסר הנוחות במהלך הבדיקה תפחת.
- בזמן הבדיקה, כדאי להתמקד בחפץ מסוים אשר נמצא בחדר, ולהסיט את המחשבות מן הבדיקה.
האם הבדיקה בניידת אמינה?
ניידת הממוגרפיה מציעה בדיקת ממוגרפיה זהה לזו המבוצעת בקופות החולים, והיא מופעלת ע"י צוות נשים מקצועי של רשת בתי החולים אסותא אשר אחראי לביצוע בדיקות האבחון והפענוח. הניידת מרווחת ונוחה ויש בה חדר בדיקה המצויד במכשיר ממוגרפיה וחדרי הלבשה המעניקים פרטיות מלאה לנבדקת.
האם ניתן לקבוע תור לניידת הממוגרפיה?
ניידת ממוגרפיה נועדה לסייע לקופות החולים בהנגשת בדיקות הממוגרפיה לכל אישה העונה על הקריטריונים לבדיקת סקר, והיא פועלת בתיאום עם הקופות. נשים בגיל המתאים מקבלות הזמנה מקופת החולים להגיע לבדיקה בניידת בהתאם למועד בו הניידת מגיעה ליישובן. ניתן לקבל פרטים נוספים בסניף קופת החולים ביישובך.
חשוב לדעת כי רוב השינויים המתגלים בשד אינם ממאירים. אך גם אם מתגלה בבדיקה ממצא ממאיר, הגילוי המוקדם מאפשר סיכויי ריפוי גבוהים ביותר ואיכות חיים טובה יותר.
האגודה למלחמה בסרטן בישראל פועלת במטרה להפחית את התחלואה והתמותה ממחלת הסרטן, להעלות את המודעות לאימוץ אורח חיים בריא ולחשיבות האבחון המוקדם, לקידום חקר מחלות סרטן ולשיפור דרכי הטיפול, השיקום ואיכות חיי החולים והמחלימים בישראל. כל פעילויות האגודה המוצעות לציבור הן ללא תשלום.
למידע מפורט, מענה על שאלות וקבלת חומרי הסברה ניתן להתקשר ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן 1-800-599-995 או להיכנס לאתר
בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן
פורסם לראשונה: 11:52, 03.10.22