משרד הבריאות מצמצם את הבאת העוברים המוקפאים לישראל והנפגעים העיקרים הם זוגות גאים. כך נודע ל-ynet. לאחר שאישר את הארכת התקנה המאפשרת הבאת עוברים מוקפאים (ביציות מופרות) לישראל בשנה נוספת, הנחה בשבועות האחרונים משרד הבריאות בתי חולים העוסקים בפריון ליישם שורת צעדים חדשים הנוגעים להבאת עוברים מוקפאים שבפועל מקשים על כך והופכים את הפרוצדורה לכמעט בלתי אפשרית.
4 צפייה בגלריה
הפריה חוץ-גופית IVF
הפריה חוץ-גופית IVF
התקנות מקשות על יבוא ביציות מופרות מחו"ל
(צילום: shutterstock)
הנפגעים העיקריים הם, כאמור, זוגות גברים בהליכי פונדקאות בישראל שעלולים להתמודד כעת עם עיכוב משמעותי בדרך להורות. יש לציין כי אין קונצנזוס בקהילה המדעית באשר להנחה כי עוברים מוקפאים תורמים לכניסה להיריון בסיכויים גבוהים יותר – אך רבים מרופאי הפריון בישראל סבורים שאכן כאשר הביצית מופרית ומגיעה ארצה לישראל בדרך זו, התהליך מקוצר יותר וסיכויי הכניסה להיריון גבוהים יותר. על רקע עמדה זו, בין היתר, הוחלט להאריך את הנוהל בשנה נוספת.
בכירים במערכת הבריאות ובתחום הפריון בכלל, טוענים שייתכן שהסיבה להקשחת הנהלים נעוצה, בין היתר, במניעים אידיאולוגיים של ראש תחום הפריון במשרד הבריאות, פרופ' טליה גבע אלדר.
בדיון שהתקיים בחודש דצמבר 2017 בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, שרטטה פרופ' גבע אלדר את עמדותיה לגבי פונדקאות: "מצד הפונדקאית, כל מי שהייתה כאן בהיריון וילדה, יודעת כמה הנושא הזה קשה וכואב וכל מי שאי פעם טיפל בפונדקאית בהיריון שנוצר דרך פונדקאית או ביותר מפונדקאית אחת, יודע איזה פער קיים בין אוכלוסיית הפונדקאות לבין אוכלוסיית המשתמשים בשירותי הפונדקאות".
4 צפייה בגלריה
פונדקאות אם פונדקאית פוריות
פונדקאות אם פונדקאית פוריות
פונדקאות. בין הירואיזם לאלטרואיזם
(צילום: shutterstock)
"נכון שהפונדקאיות נמצאות על איזושהי סקאלה בין הירואיזם מוחלט, אלטרואיזם מוחלט וצורך בכסף. במדינת ישראל מדובר בהרבה כסף וחלק גדול מהפונדקאיות באות מתוך הצורך המאוד עמוק, ואני לא רוצה לומר, למכור את גופן בשביל כסף, אבל באיזשהו מקום זה הקצה". בהמשך אמרה: "חלק מהנושא אולי הוא איזשהו רצון שלנו שתהיה הגבלה על השימוש בפונדקאיות במדינת ישראל. עצם המילה הזאת, שימוש בפונדקאית, היא מילה שיש אתה בעייתיות".
משרד הבריאות, כאמור, בחר שלא להשיב על שורת שאלות באשר לקשר בין עמדותיה של פרופ' אלדר גבע למדיניות החלה שהושתה על בתי החולים. פרופ' אלדר גבע סירבה להתייחס לפניית ynet בעניין ומשרד הבריאות לא בחר שלא להתייחס לטענות בדבר מניעיה האידיאולוגיים אך אישר כי התקבלו הערות מבתי החולים ברקע הקשחת הנהלים.
"המשמעות היא למעשה סתימת הגולל על האפשרות של גברים מהקהילה הגאה להביא עוברים מוקפאים לארץ. מי שאין לו כסף לעשות פונדקאות בארה"ב, כי ההנחיות הנוכחיות דוחפות לשם, לא יהיה הורה או שלא יהיה הורה בשנים הקרובות"

חסרי ממון לא יהיו הורים

בין ההנחיות החדשות הנדרשות: דרישה מבתי החולים עצמם לבדוק את חוקי המדינה מהם הם מייבאים עוברים מוקפאים במקום שהרגולטור (משרד הבריאות) יעשה זאת, בדיקת שרשרת ההעברה לישראל על כל שלביה והקפאת אישורים לעבודה מול מעבדות חדשות בחו"ל. יש לציין כי לפחות בית חולים אחד כבר נערך להפסקת הטיפול בעוברים מוקפאים מחו"ל.
"המשמעות היא למעשה סתימת הגולל על האפשרות של גברים מהקהילה הגאה להביא עוברים מוקפאים לארץ כי בהיעדר ביצית – בעיקר הם אלו שצריכים את הביציות המופרות", אומר גורם המעורה בפרטים. "לא ברור למה משרד הבריאות מקשה עלינו בעניין הזה, אבל ברור שבתי החולים נערכים כרגע לסגירת האופציה הזו והפגיעה תהיה קשה מאוד בקהילה הגאה".
לדברי גורם אחר, "צריך להבין את המשמעות. הפערים בין פונדקאות בישראל לארה"ב הם משמעותיים. מי שאין לו כסף לעשות פונדקאות בארה"ב, כי ההנחיות הנוכחיות דוחפות לשם, לא יהיה הורה או שלא יהיה הורה בשנים הקרובות".
4 צפייה בגלריה
משפחה
משפחה
פגיעה בסיכוייהם של זוגות גאים להפוך להורים
(צילום: shutterstock)
ברקע החלטת משרד הבריאות להטיל על בתי החולים הנחיות חדשות, שיגר ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד) בשבוע שעבר פנייה דחופה ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה שבה דרש ממנה להתערב באופן מיידי בעניין. "הבאת עוברים לישראל היא שלב חיוני להצלחת הליך הפונדקאות", כתב חבר הכנסת. "גם בהיבט הרפואי קליני של הצלחת ההליך וההגנה על הפונדקאית, והן בהיבט הרפואי חברתי של היכולת לתכנן משפחה. למרות שההיתר הוארך בשנה נוספת, חלו שינויים קיצוניים ברגולציה ובהנחיות חדשות מצד משרד הבריאות בעניין הבאת עוברים למדינת ישראל, שהובילו הלכה למעשה מרפאות ציבוריות לצמצם ואף לעצור באחת את השירות של הבאת עוברים מחו"ל. על פי תלונות שהגיעו ללשכתי, בין המרפאות ששינו לאחרונה מדיניות בתחום זה בעקבות הנחיות משרד הבריאות נמנים בתי החולים הדסה, אלישע, קפלן, איכילוב ואחרים".
4 צפייה בגלריה
יוראי להב הרצנו
יוראי להב הרצנו
יוראי להב הרצנו. פנייה דחופה ליועמ"שית
( צילום: הדס פרוש / פלאש 90)
בתוך כך, באחרונה התקבלו במשרד הבריאות תלונות גם על עיכוב בעבודת הוועדה להסכמי אישורים לנשיאת עוברים של משרד הבריאות, שמאשרת לזוגות הפונים לפונדקאות את הפונדקאית ואת כניסתם לתהליך. "התקשורת עם הועדה הפכה קשה ומסורבלת מאוד", נכתב בפנייה אנונימית שנשלחה ליו"ר הוועדה מטעם מלוות בתחום הפונדקאות.
"אנו מעריכות את העבודה הקשה של כולכם, ומודעות לעומס הרב שעל כתפי עובדי המשרד וחברי הוועדה. יחד עם זאת, לאחרונה אנו מגיעות למצבים בלתי אפשריים. פניה זו מועברת מטעם גורמי המקצוע המנוסים, שעובדים מול המשרד והוועדה מזה שנים רבות, בהן מעולם לא חווינו קושי בהתנהלות מול המשרד כמו שאנו חווים בשנה האחרונה. קשיים אלו כבר פוגעים בפועל בפונדקאיות ובהורים מיועדים שפנו או מבקשים לפנות לוועדה".
מהאגודה למען הלהט"ב נמסר: "אנו מאוכזבים לגלות כי למרות הסיכומים אליהם הגענו עם משרד הבריאות להקלת תהליך ייבוא הביציות, נעשים צעדים בשטח אשר מקשיחים את התנאים, מה שימנע מזוגות גברים להט"בים להביא ילדים בארץ ומהווה ביטול דה פקטו של פסיקת בג"ץ ההיסטורית. אנו קוראים למשרד הבריאות לדבוק במחויבותם לקהילה הגאה ולקיים מדיניות שוויונית בהתאם להצהרותיהם הקודמות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות פועל אך ורק לטובת המטופלים והמטופלות, תוך הקפדה על הבטחת איכות ובטיחות. המשרד פועל באופן מקצועי וענייני וההחלטות מתקבלות על סמך המידע הרפואי הרלוונטי ללא כל הטיה. ניתן לייבא ביציות מופרות למדינת ישראל בהתאם להנחיות משרד הבריאות. המדיניות הישראלית בנוגע לייבוא ביציות ישראל מתירנית מאוד ביחס למדינות אחרות בעולם במתן אישורים לייבוא ביציות מופרות. אנחנו דוחים באופן נחרץ כל טענות אישיות כלפי עובדי המשרד העושים עבודתם נאמנה. הטענות בדבר התנהלות מפלה כלפי קהילת הלהט"ב חסרות שחר".