בתוך שבועיים בלבד הוכפל מספר החולים המאובחנים עם נגיף ה-RSV, שגורם למחלה בדרכי הנשימה העליונות והתחתונות. בשבוע ה-47 של השנה, שנגמר ב-23 בנובמבר, אובחנו 196 חולים, בשבוע לפני כן 144 ובשבוע לפניו 96 בלבד. בתוך כך, מחקר חדש מצביע על תמונה מטרידה: בשנה ממוצעת מאושפזים בישראל כ-2,775 מבוגרים בגלל הנגיף - ושיעורי התחלואה והתמותה גבוהים בהרבה ממה שחשבו בעבר.
"המחקר מגלה שהידבקות בנגיף ה-RSV פוגעת במבוגרים בצורה משמעותית, במיוחד באנשים מעל גיל 70 הסובלים ממחלות רקע", הסביר פרופ' ליאור נשר, מנהל המכון למחלות זיהומיות במרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, ואחד ממובילי המחקר. "שיעורי התחלואה והתמותה גבוהים בהרבה ממה שחשבנו בעבר".
המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Pathogens, חושף נתונים מדאיגים על השפעת הנגיף על אוכלוסיית המבוגרים בישראל. עד לפני שנים אחדות הנגיף לא הטריד רבות את מנוחתם של מומחים בתחומי הרפואה הפנימית ורפואת הריאות, בעיקר משום שלא היה טיפול או חיסון יעיל נגדו, בניגוד למצב כיום. בישראל זמין היום החיסון AREXVY של חברת GSK, שאושר לפני שנה.
מחלת השפעת אומנם עדיין מובילה ליותר אשפוזים בקרב האוכלוסייה הכללית, אך במחקר נמצא כי בקרב מבוגרים עם מחלות רקע מסוימות, הסיכון לאשפוז כתוצאה מהידבקות בנגיף גבוה יותר ביחס לסיכון מאשפוז כתוצאה מהידבקות בשפעת. עוד עלה מהמחקר כי הסיכון לאשפוז עולה משמעותית עם הגיל. בעוד שבאוכלוסייה הכללית נרשמים 28.2 אשפוזים ל-100 אלף איש, בקרב בני 65 ומעלה המספר עולה ל-63.9 אשפוזים ל-100 אלף איש, ובקרב בני 75 ומעלה הוא מזנק ל-199 ל-100 אלף איש.
לצד זה, ישנן מחלות רקע מסוימות המגבירות את הסיכון לאשפוז בקרב אוכלוסיית המבוגרים, בשל הידבקות וסיבוכים הנובעים מהנגיף. מחלות ריאה כרוניות מעלות את הסיכון לסיבוכים כתוצאה מהידבקות ב-RSV בקרב מבוגרים פי 4.2, מחלות לב וכלי דם מעלות את הסיכון פי 3.3, ואי-ספיקת כליות כרונית מעלה את הסיכון פי 2.9. גורמי סיכון נוספים כוללים סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לימפומה ומחלות ראומטולוגיות.
המחקר חושף גם נתונים מדאיגים לגבי חומרת המחלה: 13.9% מהמאושפזים חוו סיבוכים קשים, כולל צורך בהנשמה מכנית, אשפוז בטיפול נמרץ - ואף מוות. שיעור התמותה הכולל עמד על 6% - נתון מטריד במיוחד. "הממצאים שלנו מדגישים את הצורך הדחוף בהתייחסות רצינית לנגיף ה-RSV כאיום בריאותי משמעותי על מבוגרים", אמר פרופ' נשר. "אנחנו קוראים להגברת המודעות לסכנות הנגיף, הן בקרב הציבור הרחב והן בקרב אנשי המקצוע בתחום הבריאות".
"RSV יכול לגרום למחלה משמעותית - במיוחד בתינוקות ובמבוגרים"
ד"ר קיי אלקרא רופאת משפחה במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות ציינה כי "מתחילת עונת המעבר ועד לעונת החורף אנו מזהים עלייה חדה בנתוני משרד הבריאות וכלל קופות החולים של זיהומים בדרכי נשימה עליונות". לדבריה, "העלייה מתבטאת בכלל קבוצות הגיל, על פי הנתונים של משרד הבריאות וקופות החולים ישנה עלייה בשיעור הפניות לכלל המרפאות ובתי החולים בשל זיהומים קשים בדרכי הנשימה, כולל דלקת ריאות ותחלואה דמוית שפעת, וכמו כן ישנה עלייה חדה בשיעור ההדבקה בנגיף ה-RSV".
ד"ר אלקרא הסבירה כי ה-RSV הוא "וירוס סינציאלי נשימתי נפוץ, הנחשב לגורם השכיח ביותר למחלות דרכי הנשימה והריאות בישראל ובעולם". היא ציינה כי "הנגיף פעיל בחודשי החורף בישראל, בין החודשים נובמבר ועד מרץ. הווירוס גורם לזיהומים שונים בדרכי הנשימה בכל הגילאים.
"רוב האנשים מחלימים תוך שבוע או שבועיים, אבל RSV יכול לגרום למחלה משמעותית, במיוחד בתינוקות ובמבוגרים", הוסיפה. כדי למנוע סיבוכים ותחלואה קשה, חשוב לפנות לרופא המשפחה - ולהתחסן נגד הנגיף".
"כ-60% מהאשפוזים של ילדים עד גיל חצי שנה - מתחלואה ב-RSV"
במקביל, משרד הבריאות אישר שימוש בחיסון נגד ה-RSV גם לנשים בהיריון. החיסון, בשם אבריסבו, מיועד לנשים בשלבים המתקדמים של ההיריון, בין שבוע 32 ל-36, במטרה להעביר לעובר נוגדנים חיוניים להגנה מפני הנגיף, ולהגן על התינוק שייוולד מפני הסיכון להידבק בו ולפתח מחלת ריאות חמורה במשך ששת החודשים הראשונים לחייו. מרבית הילדים כיום נדבקים בנגיף במהלך שנות חייהם הראשונות, ולרוב מדובר במחלה נשימתית קלה, החולפת לאחר כשבוע של נזלת ושיעול.
אך עבור תינוקות בני יומם ובחודשים הראשונים לחייהם, ובייחוד פגים ובאוכלוסיות פגיעות, כדוגמת ילדים עם מומי לב מולדים, ילדים בעלי מחלות ריאה כרוניות, או ילדים עם מערכת חיסון מוחלשת - המחלה עלולה להוביל לתחלואה נשימתית משמעותית יותר.
RSV הוא הגורם השכיח ביותר לדלקת של דרכי הנשימה הקטנות בריאות (ברונכיוליטיס) ודלקת ריאות בילדים מתחת לגיל שנה. "כ-60% מהאשפוזים של ילדים בחצי השנה הראשונה לחייהם נובעים מתחלואה בנגיף ה-RSV", ציינה פרופ' טל בירון שנטל, מנהלת אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. "הנגיף עלול לגרום לקשיי נשימה, וגם מגביר את הסיכון להסתבכות עם זיהום חיידקי נוסף".
לדבריה, "היתרון בחיסון נשים בהיריון ל-RSV, כמו חיסון לשעלת שניתן כיום, הוא שהחיסון לא מסכן את האישה או את ההיריון - אבל גורם לאם לייצר נוגדנים נגד הנגיף. אלו חוצים את השלייה ומגיעים לעובר. כך התינוק נולד עם הנוגדנים ואם הוא ייחשף לנגיף הוא לא יחלה. מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) ומקבילו האירופי (EMA) כבר אישרו בעבר את החיסון".
פרופ' בירון שנטל הוסיפה כי לצורך אישור החיסון בוצע מחקר בהשתתפות 7,000 נשים בהיריון. המחקר הראה כי החיסון מצמצם ביותר מ-80% את מספר מקרי מחלת הריאות החמורה בתינוקות בשלושת החודשים הראשונים לאחר הלידה ובקרוב ל-70% בחצי השנה הראשונה לחיי התינוקות.
היא ציינה כי יש כיום אפשרות נוספת, "חיסון פסיבי" בעזרת נוגדנים נגד הנגיף שניתן לתינוקות עצמם. אולם מדובר, לדבריה, בטיפול יקר שניתן רק לתינוקות שנחשבים בסיכון גבוה, כמו פגים או ילדים עם מחלה מולדת, בניגוד לחיסון בהיריון שזמין לכולם. היא הסבירה כי חיסון אימהי תורם ליצירת נוגדנים מסוגים שונים לנגיף, וכך פוחת הסיכון להיווצרות מוטציות בנגיף העמידות לחיסון, בעוד שהטיפול הקיים היום מכיל נוגדן מסוג אחד בלבד, ובמידה שיתפתחו מוטציות בנגיף היעילות שלו עלולה לרדת.
פרופ' בירון שנטל הדגישה כי החיסון בטיחותי, והוסיפה: "יש ספק קל אם הוא מעלה את הסיכון ללידה מוקדמת. בגלל הספק הקל הזה – שהוא לחלוטין לא חד משמעי – האיגודים הבינלאומיים ממליצים לתת את החיסון בהיריון החל משבוע 32 ואילך, כשהסיכון לסיבוכי פגות משמעותיים יורד. עוד לא התקבלה החלטה סופית אילו מגבלות בטיחותיות יהיו על מתן החיסון בארץ".