נער בן 17 מאזור ירושלים נדבק בפוליו (שיתוק ילדים) ומצבו יציב. במשרד הבריאות מנהלים חקירה אפידמיולוגית כדי למצוא אנשים שהיו איתו במגע. הנער לא חוסן בילדותו נגד פוליו במסגרת חיסוני השגרה. החשד לגבי הנער אומת במעבדת הנגיפים של משרד הבריאות. מדובר במקרה נדיר בישראל.
פוליו (Poliomyelitis) היא מחלה זיהומית שנגרמת על ידי נגיף פוליו ששייך לקבוצת נגיפי המעיים. הנגיף, שעלול לגרום לשיתוק ילדים, מועבר מאדם לאדם בעקבות מגע עם הפרשות (לרוב צואה, אך יתכן גם הפרשות נשימתיות) ומתרבה בדרכי העיכול של האדם שנדבק. ברוב מקרי ההדבקה (80% עד 90%) הם ללא תסמינים. ב-10% עד 20% מהמקרים המחלה מתבטאת בתסמינים כלליים כמו חום, כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות והקאות או כאבי גרון. לעיתים רחוקות יכולה להיות הסתמנות של דלקת קרום המוח (מנינגיטיס).
לפי אתר משרד הבריאות, הדאגה העיקרית מנגיף הפוליו מתרחשת בפחות מ-1% מהמקרים: הופעה של שיתוק רפה של איברים, לכן המחלה מכונה "שיתוק ילדים". עוצמת השיתוק תלויה במספר תאי העצב שנפגעו. השיתוק מופיע בשכיחות גבוהה יותר בגפיים התחתונות ויכול להיות מלווה בכאבי שרירים חזקים. ייתכן שיתוק של שרירי הנשימה וצורך בהנשמה (דבר שהוביל בשנות החמישים למונח "ריאות ברזל" לאנשים שנפגעו באופן הזה מהנגיף ונדרשו להנשמה מלאכותית).
אין טיפול לפוליו ולא ניתן לרפא את השיתוק כאשר נגרם, אך ניתן למנוע לחלוטין את המחלה - על ידי חיסונים, לפי תוכנית חיסוני השגרה הנהוגה בישראל. החיסון נגד נגיף פוליו באמצעות נגיף מומת הוא האמצעי היעיל ביותר למניעת ההדבקה בנגיף ולהגנה מפני המחלה. החיסון מוכר ונמצא בשימוש עשרות שנים ברחבי העולם, וניתן במיליארדי מנות.
בחודשים האחרונים התנהל מבצע לחיסון תושבי רצועת עזה, לאחר שבקיץ האחרון אותרו עדויות ל"נגיף פוליו תרכיבי מזן 2" בדגימות ביוב שנלקחו בתוך רצועת עזה. אף שפוליו מסוג 2 אינו מסוכן יותר מסוגים 1 ו-3, הוא הזן שאחראי לרוב ההתפרצויות בשנים האחרונות, במיוחד באזורים עם שיעורי חיסון נמוכים. תשתיות הבריאות בעזה הרוסות והתנאים הסניטריים ירודים, הביוב זורם בחלק מהמקומות ברחובות. עובדות אלו מגבירות את הסיכון להתפשטות המחלה. לפני כארבעה חודשים דווח על מקרה ראשון של חולה בפוליו מסוג 2 ברצועת עזה מזה 25 שנים: תינוק בן 10 חודשים נותר משותק בחלק התחתון של רגלו השמאלית כתוצאה מהנגיף.
בנוסף, כדי למנוע המשך העברה של הנגיף, יש חשיבות לשמור על היגיינת ידיים. לשאלות לגבי סטטוס חיסוני וקביעת תור לחיסון, יש לפנות למוקד קול הבריאות *5400 או לרופאי.ות הילדים בקופות.