מוגש כשירות לציבור בשיתוף גיליאד, וללא מעורבות בתכנים
שאלות ותשובות: HIV, ילודה והיריון
(צילום: ירון שרון )
פעם, החיים לצד HIV היו גזירת גורל: מי שנדבק בנגיף בשנות ה-80 פשוט לא שרד. כיום, המצב שונה לחלוטין, ומדובר במחלה עם פתרון תרופתי קל ופשוט. למעשה, ההתמודדות עם HIV דומה לזו עם כל מחלה כרונית אחרת - ויש טיפול קל ונטול תופעות לוואי. זאת, גם לנשים בהיריון שנמצאו עם נגיף ה- HIV. "מטופלות אצלנו נשים שהן היום סבתות, נשים שחיות חיים טובים ומלאים ובריאים עם HIV", מספרת כרכום מאור, האחות האחראית והתאמת טיפול בנשאי וחולי HIV, במרכז רפואי רמב״ם. "אנחנו מכירים כבר שנים, נשים שחיות חיים טובים ומלאים ובריאים עם HIV, וילדו ילדים בריאים וזוכות לנכדים בריאים. המחלה היא ויראלית קלה, מה שקשה מאוד למטופלים זו הסטיגמה".
כיום, בדיקת HIV היא חלק מבדיקות השגרה החשובות בתחילת ההיריון או כשאישה שוקלת היריון. הדבר הכרחי כדי להבטיח שגם במקרה של נשאות, הילד יוולד בריא, ומכאן שחשובה המודעות מחד והפחתת הסטיגמות מאידך.
לא המחלה עצמה מפחידה, אלא הסטיגמות סביבה. ד"ר קדם מחדדת שכל מי שמקיימת יחסי מין צריכה להיבדק, אבל רבות לא עושות זאת. "התפיסה הזאת של לי זה לא יקרה, אני עושה הכל נכון, אני בזוגיות קבועה".
עבור נשים בהיריון ישנו טיפול מונע, אבל עליהן להיבדק כדי לדעת האם הן חיוביות לנגיף. כשאדם מטופל בזמן ובאופן רציף, גם כאשר הוא חיובי לנגיף – הוא חי כאדם בריא, ללא תחלואה. כך מסבירה ד"ר עינת קדם, רופאה בכירה במכון לאימונולוגיה, אלרגיה ואיידס ברמב"ם, ואחראית תחום הילדים ועל המעקב והטיפול בנשים הרות שהן נשאיות HIV והתינוקות שלהן. "הם מטופלים בטיפול מונע להתפתחות של מחלה. כל מה שצריך זה לדעת שיש לך HIV. יתרה מזאת, אותה אישה יכולה להמשיך באותו הטיפול שנטלה ל-HIV גם במשך ההיריון ולהגן על התינוק, כך שיוולד בריא. לכן מאד מומלץ לבדוק ולדעת אם אתה חיובי או שלילי, כי כשאת יודעת, את מטופלת, ואז את לא תהיי חולה אף פעם".
1 צפייה בגלריה
ד"ר עינת קדם והאחות כרכום מאור
ד"ר עינת קדם והאחות כרכום מאור
ד"ר עינת קדם והאחות כרכום מאור
(צילום: ירון שרון)
מהו הטיפול הרפואי כיום?
"הטיפול התרופתי הוא טיפול מאוד יעיל היום", מסבירה ד"ר קדם. "כדור אחד פעם ביום, מינימום תופעות לוואי, מגיעים למעקב פעמיים בשנה. ההריונות הם רגילים וגם הלידה, בעצם אין שום שוני ".
האם נשים נמצאות בסיכון מיוחד ל-HIV?
"כל מי שמקיים יחסי מין לא מוגנים אפילו פעם אחת בחיים הוא בסיכון, נשים באופן ספציפי בסיכון יותר גבוה".
למה לדעתך נשים לא מבצעות בדיקת HIV לפני שהן מתכננות היריון?
"אני חושבת שהסיבה העיקרית היא בגלל סטיגמה. נשים פוחדת לדעת, ואז מה שאני לא יודעת לא קורה", מסבירה מאור.
אם אישה כבר בהיריון והיא מגלה שהיא עם HIV - האם ההיריון אבוד?
"לא. כמובן שלא. אנחנו מעדיפים לדעת לפני. רוב ההדבקות הן סביב הלידה, אז ככל שנגלה יותר מוקדם, נמנע הדבקה ויהיו ילדים בריאים. בכל שלב, גם אם באמצע ההיריון או אפילו בהיריון מתקדם, אנחנו מגלים, ניתן להתחיל טיפול, הטיפול הוא בחינם", מסבירה מאור.
האם אישה עם HIV יכולה להוליד ילדים בריאים, או בהכרח הם ייוולדו חולים?
"לצערנו, אנחנו מקבלים לפעמים ילדים מודבקים", מספרת מאור.
"הם ילדים שאו שלא ידענו שהאימא נשאית או נשים שלא לקחו טיפול מבחירה", מסבירה ד"ר קדם. "מי שמטופל, הווירוס בדם שלו יורד מתחת סף הגילוי (אנדיטקטבל), ואלה אנשים שלא מדביקים. נשים שנדבקו מלידה, שהיו מודבקות כבר בלידה, והיום יולדות ילדים בריאים".
איך מספרים לילד צעיר שהוא נשא של HIV?
"ברוב המקרים לא מספרים לילד מאוד צעיר שהוא נשא", מספרת ד"ר קדם. "אבל אנחנו כן שואפים לספר לילד כמה שיותר מוקדם. זה איזשהו תהליך שאנחנו עושים ביחד, תהליך מאוד הדרגתי, שיש איזושהי בעיה מלידה, ולאט לאט בשיחות עוקבות, אנחנו מגיעים בסוף לספר שזה וירוס, ובסופו של דבר לספר שזה HIV".
איך את עוזרת לאישה שגילתה שהיא חיובית במהלך ההיריון להתמודד עם המציאות החדשה?
"יש הרבה פחד בתוך הגילוי הזה", מסבירה כרכום. "הרבה בדידות, ולכן אנחנו מאוד מנסים לעטוף תמיד. את המטופל. ללמד אותו, לתת לו כמה שיותר כלים לבטוח בעצמו, ולבטוח בטיפול. מה שקשה, אולי זאת הסטיגמה".
מוגש כשירות לציבור בשיתוף גיליאד, וללא מעורבות בתכנים