בשיתוף סנפרוסט
דמיינו עולם שבו ירקות ופירות העונה, כמו תותים בחורף, הם זמינים וטעימים לאורך כל השנה – או שהבצל שמשתמשים בו לבישול כבר מגיע קצוץ ומוכן למנה הבאה. העולם הזה כבר לא דמיוני- מדובר כבר בשגרת החיים במטבח שלנו, זאת בזכות הירקות והפירות הקפואים שהגיעו למקפיאים ומאז מחוללים מהפכה אמיתית במטבח.
ידוע שככל שעובר הזמן, הערכים התזונתיים של הירקות, הן בנקודת המכירה והן במקררים הולכים ופוחתים – אך תופתעו לדעת שלא כך עם ירק קפוא. "הקטיף נעשה בזמן המיטבי של הירק", מסבירה הדיאטנית גלית שניר. "ההקפאה נעשית כשהירק בשיא מבחינת בשלות, לא צעיר מדי ולא בשל מדי. מחליטים בשדה מהי הנקודה הטובה ביותר, מבחינת האיכות והבשלות של הירק והפרי ובנקודה זו קוטפים אותו. כך מקבלים ירק או פרי שהוא בדיוק באיכות הנכונה".
תכלס, איך זה עובד?
"בסנפרוסט לוקח שעות ספורות (5-7 שעות) מרגע הקטיף ועד להגעת הירק למפעל", מספרת הדיאטנית גלית שניר. "עם הגעת הירק למפעל הוא עובר מיון, ניקיון, קילוף וחיתוך. לאחר מכן חולטים אותו חליטה קצרה, ומקפיאים אותו בצורה כמעט מיידית, כאמור קרוב מאד לזמן הקטיף שלו. כך, מפסיקים בבת אחת תהליכי אובדן הערכים התזונתיים, למשל של נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, שהכמות שלהם יורדת עם הזמן. למעשה תהליכי החליטה וההקפאה שומרים טוב יותר על הערך התזונתי של הירקות, וגם מקצרים את זמן הבישול וההכנה שלהם בבית".
בכל זאת, עדיף לאכול ירקות ופירות טריים, לא?
"אנשים חושבים שירק או פרי שקונים טרי הוא בעל ערך תזונתי גבוה יותר מאשר ירק או פרי קפוא, אבל זה לא בהכרח נכון. בבדיקות ומחקרים שנעשו ראו שהערכים התזונתיים שווים והרבה פעמים אפילו גבוהים יותר בירק הקפוא יחסית לירקות ופירות שנקנים לאחר שהם נמצאים כבר מספר ימים על המדף ומתחילים לאבד ערכים תזונתיים. אם היה לי עץ והייתי לוקחת ממנו כל פעם פרי, זה היה יכול להיות הכי טוב, אבל אנחנו כבר לא אוכלים כך. בנוסף, פעם ירקות טריים היו זמינים רק בעונה החקלאית הרלוונטית להם. עם ירקות קפואים, ישנה זמינות לאורך כל השנה, כשהירק במיטבו. לדוגמא, ברוקולי או כרובית באיכות גבוהה לאורך כל השנה ולא רק בעונה".
2 צפייה בגלריה
זמינים באיכות גבוהה לאורך כל השנה
זמינים באיכות גבוהה לאורך כל השנה
זמינים באיכות גבוהה לאורך כל השנה
(צילום: shutterstock)
איזה סוג בישול משמר בצורה הטובה ביותר ערכים תזונתיים?
"עדיף בישול כמה שיותר מהיר וקצר. אידוי או הקפצה הן השיטות הכי טובות, ככל שהתהליך יהיה יותר קצר, זה עדיף. היתרון בירקות הקפואים, ובטח במוצרי סנפרוסט, הוא שאין צורך בבישול ארוך בגלל שהם עוברים חליטה".
צמצום הבזבוז מתחיל בפריזר
בעידן בו תרבות השפע יוצרת מלאי עצום של מזון, חשוב שנקפיד גם על צמצום של פסולת ונשתדל למנוע בזבוז. עם ירקות קפואים, יש אפשרות להשתמש בחלק מהכמות לפי הצורך ולא להשתמש בכל הירקות או הפירות בשקית מחשש שיתקלקלו.
"אחד המקורות הכי משמעותיים של בזבוז מזון הוא המטבח הביתי", מבהירה שניר. "עוד יתרון של הירקות הקפואים הוא שאנחנו יכולים להשתמש רק בכמות שאנחנו רוצים. כך יש פחות בזבוז. התוקף בפריזר הוא תוקף ארוך".
האופציה לשימור לאורך זמן, מסבירה שניר, עוזרת לנו עם הנטייה שלנו להגזים בכמויות שאנחנו רוכשים, כלומר, היא מתאימה להרגלי הקניה של המשפחה הישראלית. "כשאנחנו עורכים את הקניות שלנו, הנטייה שלנו היא לקנות בכמויות גדולות", מסבירה שניר. "אנחנו לא תמיד משתמשים בהכל, או מגלים שלא הערכנו נכון את הכמות. הבעיה היא שאם לא נשתמש בירקות בזמן, הם יתחילו להירקב. באירופה למשל, קונים כמות מינימלית, מעט ירקות, מעט פירות כמעט מדי יום ולפי צריכה. בארץ אנחנו פשוט קונים יותר ומראש".
בזכות ההקפאה – הירק הקפוא שומר על הטעם ועל האיכות שלו. "כמובן שהטעם לא נפגע בהקפאה אפילו אם זו הקפאה ארוכה. להיפך, ההקפאה שומרת על הטעם שלו. גם אם הוא 'ישב' הרבה זמן בפריזר".
2 צפייה בגלריה
ברוקולי קפוא ירקות קפואים
ברוקולי קפוא ירקות קפואים
הטעם והערכים התזונתיים נשמרים ההקפאה
(צילום: shutterstock)
חמישה צבעים ביום
ההקפאה מחזקת את היכולת שלנו להרחיב את המבחר והמגוון היומי שאנחנו אוכלים. "אנחנו רוצים לאכול חמש מנות של ירקות ופירות ביום", מזכירה שניר. "למרות שבישראל אוכלים יחסית הרבה ירקות ופירות, רוב האנשים לא מגיעים לכמות המומלצת. הדרך שלנו להגדיל את כמות הירקות והפירות שאנחנו אוכלים היא לשלב את הירקות שבעונה, לצד ירקות מוקפאים".
שניר מדגישה את שיטת הצבעים - שמלמדת אותנו איך לקבל את כל הויטמינים שאנחנו צריכים. "אנחנו רוצים את כל מגוון הצבעים, כי אנחנו יודעים שלכל צבע יש יתרון אחר", מסבירה שניר. "בכל צבע ויטמינים קצת שונים ולא רק - גם נוגדי חמצון שונים".
בשיתוף סנפרוסט
פורסם לראשונה: 10:48, 27.08.24