מוגש כשירות לציבור בשיתוף גיליאד, ללא מעורבות בתכנים
ב-1 בדצמבר ציינו ברחבי העולם את יום האיידס העולמי, שמטרתו להעלות את המודעות לנגיף ה-HIV ואיידס. הרבה שינויים קרו בתחום מאז שנות ה-80, אז הידבקות בנגיף ה- HIV הייתה קטלנית, והסטיגמה הרווחת הייתה כי נדבקים בה רק הומואים, גברים המקיימים יחסי מין עם גברים – זאת למרות שבפועל, אז וגם היום, כל מי שקיים יחסי מין לא מוגנים, אפילו פעם אחת ויחידה, נמצא בסיכון. כיום יש להידבקות ב- HIV טיפול חדשני ויעיל, ומי שמטופלים בקביעות אינם מדבקים וחיים לצד הנגיף חיים מלאים ומאושרים.
לרגל יום האיידס העולמי התקיים ב־ynet המשדר המיוחד "HIV בישראל". מומחים בתחום שהשתתפו בו הציפו את הנושאים המורכבים שנקשרו עם השנים לנגיף, דיברו על הסטיגמות שעדיין רווחות, וענו על השאלות החשובות: האם ניתן להכנס להריון וללדת ילדים בריאים? מה הסיכונים באבחון מאוחר של הוירוס? מדוע חשוב להתמיד בטיפול ולמה חשוב שכולם יעשו לפחות פעם אחת בדיקת HIV.
"אובחנתי ב־2019, והתחושה הראשונה שלי הייתה שאני צריך להתבייש", שיתף בר זנאטי, שחי עם HIV, "המעגלים הראשונים – עבודה, חברים, משפחה, היו הכי מדהימים שיש. קיבלתי חיבוק ועידוד, ודרכם קיבלתי את הכוח להתמודד עם מי ששאלו שאלות כמו 'איך לא נזהרת', 'למה לא שמרת על עצמך', כאילו שהם מאשימים אותי במצב".
זנאטי לא לבד. אחד המיתוסים הנפוצים שקשורים לנגיף ה־HIV הוא ש'לי זה לא יקרה'. מירב אורן, מנהלת מערך החינוך וההסברה בוועד למלחמה באיידס, מסבירה כי "הסטיגמה הזו פוגעת בבריאות של מי שמחזיק בה, כי אם אני חושבת שזה 'אנשים אחרים' שנדבקים, אז אני עצמי לא אבדק, וגם לא אשתמש באמצעי מניעה רלוונטיים. אבל אנשים עם HIV הם ממש לא 'אחרים'. הם כמוני וכמוך. את הווירוס לא מעניינים מגדר או נטייה מינית".
התסמינים של נגיף ה-HIV אינם קלים לאבחנה, ולכן המומחים מדגישים את חשיבות הבדיקות – לנשים וגברים – לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים. "זו יכולה להיות מחלה דמוית שפעת, עם חום וכאבי שרירים, שלשולים, כאבי ראש, פריחה. ולעיתים הנגיף בא יחד עם מחלות מין אחרות", אומרת ד"ר לובה טאו, יו"ר החברה הישראלית לכשל חיסוני נרכש (איידס) ומומחית למחלות זיהומיות במרכז הרפואי איכילוב. ד"ר טאו מספקת הבחנה שלא תמיד ברורה לכולם: "ההבדל בין HIV לבין איידס הוא ש־HIV זה נגיף שאדם יכול להידבק בו, ואם הוא או היא לא מטופלים – הם עלולים לפתח את מחלת האיידס. רוב האנשים שחיים כיום עם HIV לא מגיעים למצב של איידס"
למרות ההתפתחות העצומה בכל הנוגע לאבחון וטיפול ב־HIV, נשים וגברים רבים חוששים להיבדק, לרוב בגלל הסטיגמות שקשורות לנושא – ולכן הם כלל לא מודעים לכך שנדבקו. לפי סקר של הוועד למלחמה באיידס כ- 70% מהאנשים הבגירים בישראל מעולם לא ביצעו בדיקת HIV. פרופ' איציק לוי, ממייסדי רפואת האיידס בארץ ומקים השירות לחולי איידס בבית החולים שיבא, מסביר מדוע האבחון המוקדם כל כך חשוב: "HIV הוא נגיף שפוגע במערכת החיסון. ככל שניתן לו יותר זמן לעשות זאת, האדם יוכל פחות להגן על עצמו מפני מחלות נלוות. כשמטופלים בזמן ובאופן רציף, אנחנו יכולים להגיע לתוחלת חיים רגילה, כמו של אחד האדם, וגם לאיכות חיים טובה. ברגע שאתה מקבל טיפול והנגיף בדמך ברמה אפסית, מערכת החיסון לא תיפגע – ואנחנו יכולים גם למנוע הדבקה של אחרים". במצב הזה האדם מוגדר כ"אנדיטקטבל": אדם שהנגיף לא מופיע אצלו בבדיקת דם, והוא גם לא יכול להדביק אחרים. מי היה מאמין בשנות ה־80 שנגיע ליום הזה.
איך זה קורה? "קוקטייל" התרופות שניתן בעבר למי שנדבק בנגיף וגרם לשלל תופעות לוואי, התחלף בטיפול חדש ויעיל של כדור אחד ביום עם תופעות לוואי מינוריות. ד"ר יבגני קצ'מן, מומחה לרפואה פנימית ומחלות זיהומיות במרכז הרפואי איכילוב, מסביר כי "מאחר שמדובר בנגיף מתוחכם שדורש התמודדות מדויקת – חשוב לקחת את הטיפול בצורה רציפה. אם ניקח אותו רק לסירוגין, הנגיף עלול לעשות מוטציה ולהפוך עמיד לטיפול התרופתי – ואז ניאלץ לעבור לטיפולים קשים יותר".
ד"ר טאו מדגישה כי "בשלב מתקדם, ללא אבחון מוקדם, יכולים להיות זיהומים שלוקחים 'טרמפ' על המערכת החיסונית המוחלשת, ובהחלט יותר קשה להביא אדם כזה לאותה רמת חיים ורמת בריאות שאליה היה מגיע אם היינו מאבחנים אותו מוקדם יותר. אבל זה לא אומר שהכל אבוד".
"ההמלצה של האיגודים הרפואיים היא שכל אחד יעבור בדיקת HIV לפחות פעם אחת בחיים", מדגיש פרופ' לוי, "אבל לדעתי, מי שלא נמצאים בין אוכלוסיות הסיכון, כדאי שיעברו בדיקת HIV לפחות אחת לשנה. ומי שכן, כדאי שייבדקו פעם בשלושה חודשים. לא צריך הפניה של רופא בשביל ללכת לעשות בדיקת HIV".
כיום בדיקת HIV היא הליך שגרתי במהלך ההריון. והיה והאשה מאובחנת עם הנגיף, קיים טיפול מונע עבורה ועבור התינוק, בזכותו התינוק יוכל להיוולד בריא ולא עם הנגיף שנושאת האם בגופה. ד"ר עינת קדם, רופאה בכירה במכון לאימונולוגיה, אלרגיה ואיידס ברמב"ם, שאחראית על המעקב והטיפול בנשים הרות שהן נשאיות HIV ועל התינוקות שלהן, אומרת כי "כל מה שצריך זה לדעת שיש לך HIV, ואז קיים טיפול מונע להתפתחות המחלה. את הטיפול אפשר ליטול גם במהלך ההיריון כדי להגן על התינוק. ההריונות רגילים וגם הלידה. בעצם אין שום שוני בהריון בין מי שהינה נשאית ומי שלא".
רבות מהדעות השגויות סביב HIV נובעות מתפיסות שנותרו מן העבר - כך מסביר ג'ורג' אבני, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס: "אל מרכז הבדיקות האנונימיות שלנו מגיעים אנשים מכל סוגי האוכלוסייה – גם נשים, גם גברים וגם נשואים ונשואות עשויים לגלות שנדבקו". לכן, הוא קורא לציבור לא להיות שאננים: "אנשים חושבים שזה לא רלוונטי להם, אבל אפשר להידבק מפעם אחת, גם מבן או בת הזוג. לכן צריך שכולם ייבדקו".
מוגש כשירות לציבור בשיתוף גיליאד, ללא מעורבות בתכנים
פורסם לראשונה: 07:00, 18.12.24