גבר בשנות ה-60 לחייו נהרג היום (ה') בבאר שבע לאחר ששאף פחמן חד-חמצני בפיצרייה "פיצה מחמצת". עוד תשעה בני אדם נפגעו באורח קל עד בינוני. בשנה שעברה נרשמו בשבוע אחד שלושה מקרים קטלניים אחרי שהפעילו מנגל ומתקן גז במקלחת שפלטו פחמן חד-חמצני, חומר רעיל ביותר שעלול לגרום לפגיעה קשה עד מוות בתוך דקות. פחמן חד חמצני אינו נראה, ולא ניתן להריח אותו. מה הופך אותו למסוכן כל כך, איך מזהים את נוכחותו למרות היעדר הריח והצבע, וכיצד מטפלים בנפגעים?
קראו עוד:
מה זה פחמן חד-חמצני?
מדובר בגז CO, זהו גז ללא צבע, ריח או טעם, ועל כן לא ניתן להרגיש בקיומו. במקרים מסוימים הוא מעורב בגזים אחרים בעלי ריח.
כיצד משתחרר פחמן חד-חמצני?
הגז נוצר משריפה לא מלאה של חומרים דליקים שמכילים פחמן ובהם גז טבעי, גז בישול, נפט, סולר, עץ, פחם ופליטות של כלי רכב. במקרים מסוימים יכול הגז לדלוף ממכשירי גריל ביתיים וממכשירי חשמל, בעיקר ממקררים.
מדוע הוא רעיל כל כך?
פחמן חד-חמצני נקשר בחוזקה למולקולת ההמוגלובין שבכדוריות הדם האדומות ומונע היקשרות של חמצן. בכך הוא מפחית את כמות החמצן בגוף.
הצרה המרכזית עם הפחמן החד-חמצני היא חוסר היכולת לחוש בו. אדם עלול לשאוף כמות גבוהה של הגז מבלי לדעת, ומאחר שמרבית מקרי ההרעלה מתרחשים כתוצאה מהפעלת תנורי חימום בחורף, וחלק מתסמיני ההרעלה הראשוניים דומים לתסמיני שפעת, רבים מתבלבלים - ומתעלמים.
מהם התסמינים של הרעלת CO?
תחילה גורמת שאיפת הגז לכאבי ראש, בחילות, סחרחורות וקוצר נשימה. בריכוזים גבוהים מתגברים כאבי הראש והסחרחורות ולצדן מופיעות הפרעות בראייה ובשמיעה, תחושת בלבול, הכרה מעורפלת ותרדמת, שעלולות להסתיים במוות.
מי נמצאים בסיכון הגבוה ביותר?
תינוקות, קשישים, חולים כרוניים ונשים בהיריון, אצלן עלול הגז לגרום נזק לעובר המתפתח.
מה הטיפול במקרה של הרעלה?
חשד להרעלת CO דורש פינוי מיידי מאתר החשיפה תוך מתן חמצן לנפגע. אם הנפגע אינו נושם, יש לבצע בו החייאה. הטיפול בבית החולים מתבצע בתא לחץ (תא היפרברי), שבו ניתן חמצן בלחץ של 3 אטמוספרות. בדרך זו מתאפשרת קליטת חמצן לרקמות הגוף, במקום מולקולות ההמוגלובין שעל כדוריות הדם ה"תפוסות" על ידי הפחמן החד-חמצני הקשור אליהן בחוזקה.
בנוסף, הטיפול בתא הלחץ מאפשר למולקולות הפחמן החד-חמצני להשתחרר מהר יותר מכדוריות הדם האדומות ולאפשר לגוף לחזור למצב התקין מהר יותר. במקרים קשים מועבר החולה ליחידה לטיפול נמרץ. אם קיים חשד להרעלה, מתבצעת גם סריקה מוחית הכוללת MRI או CT.
כך פועל תא לחץ:
כיצד ניתן להימנע מההרעלה?
- הזמינו התקנת מערכות אזעקה בכל מבנה שיתריעו מפני הצטברות הגז הרעיל.
- רכשו רק מוצרים הנושאים תו תקן.
- אין להתניע או להפעיל מכונית בתוך מבנה סגור.
- הימנעו מעישון בתוך הבית, בפרט כאשר הבית איננו מאוורר.
- בבתים שבהם קיימת הסקה של תנורי בעירה, יש לוודא תמיד כי המקום מאוורר ואינו סגור לגמרי.
- הימנעו מהפעלת גריל בבית. אם בכל זאת הפעלתם, יש לדאוג לאוורר מירבי של הבית בזמן השימוש ולאחריו.
- אם אתם מריחים גז, פתחו את כל חלונות הבית והזמינו טכנאי חשמל שיבדוק אם יש דליפה מאחד ממכשירי החשמל.
- בכל מקרה של חשד להרעלה, פתחו מיד את כל חלונות הבית, פנו במידת האפשר את הנפגע מהבית והזעיקו מד"א בטלפון 101.
פורסם לראשונה: 19:47, 22.01.22