האם תוספי המזון והוויטמינים שמוכרים לנו באמת מועילים או שמדובר בשוק פרוץ ושרלטני? הפרסומות וגם משפיעיני רשת שופעי הבטחות, כמו עצירת נשירת השיער, שיפור הבריאות הגופנית, של מצב הרוח או של חיי המין, אבל מומחים משמיעים עמדה ספקנית בהרבה. לטענתם, רוב התוספים בשוק לא מועילים, חלקם אפילו עלול להזיק.
"מדובר בשוק פרוץ"
פרופ' אמנון להד, מנהל המחלקה לרפואת המשפחה של הכללית במחוז ירושלים, מביע עמדה חד-משמעית בנושא: "אין ערך במולטי-ויטמינים, לרוב הם לא מועילים, רבים מהם אפילו מזיקים, ולמרות זאת אנשים רבים ממשיכים לקנות אותם. רוברט פ' קנדי ג'וניור, המיועד לשר הבריאות של טראמפ, הוא מאמין גדול בוויטמינים, אבל הוא לא רופא... וחשוב לדעת, המלצת 'כוח המשימה הישראלי בנושא קידום בריאות ורפואה מונעת' היא נגד נטילה של מולטי-ויטמינים".
הוא מוסיף: "זה אחד הדברים ה'מדהימים' בעולם הרפואה. בשנת 1992 התפרסם בניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין (מכתבי העת החשובים בעולם הרפואה) מאמר ענק על מתן ויטמין A ו-ויטמין E שניתנו למעשנים בפינלנד במטרה לצמצם את החולי בסרטן הריאה. לא רק שזה לא קרה, אלא שזה העלה את התמותה הכללית".
הוא מציין כי מאז אותו מאמר התפרסמו עוד הרבה מחקרים מבוקרים שסקרו את כל הוויטמינים השונים שאנחנו מכירים. "כולם נמצאו כחסרי אפקט או בעלי אפקט מזיק. המזיק היה בתוספים של ויטמינים A ו-E, וכל השאר פשוט נמצאו לא יעילים".
ד"ר ענבל יפרח-דמארי, מנהלת מערך רוקחות ופרמקולוגיה במכבי שירותי בריאות, אומרת כי "ויטמינים ותוספי תזונה אינם נמצאים תחת בקרה ופיקוח רגולטורי אדוקים. החברות אינן מחויבות לפרסם נתונים הנוגעים לבטיחות או ליעילות של התכשירים. מדובר בשוק פרוץ באופן יחסי, ואין היום מספיק כלי בקרה כדי לוודא תקינות המוצרים, בטיחותם ויעילותם".
רוני ברוך, דיאטנית בכירה מהמחלקה לתזונה ודיאטה, המרכז הרפואי איכילוב: "כל תוספי המזון כמו ויטמינים, ובכלל, חשוב לקחת אך ורק בהנחיה ובהמלצה של רופא או דיאטנית מוסמכת כדי שלא לגרום לנזק. למה? לדוגמה, יש תוספים שמכילים כמויות גדולות של חומרים שיכולים לעשות הפרעה בתפקודי כבד. כמו כן, חשוב מאוד לשים לב שמדובר במקור מהימן".
המינון לעיתים נמוך מדי
מולטי-ויטמינים משווקים כדרך נוחה לקבל את כל החומרים המזינים שחיוניים לשמירה על בריאות טובה, במיוחד כאשר לא מצליחים לקבל את כל הצרכים התזונתיים מהמזון היומיומי. פעמים רבות, מולטי-ויטמינים יכילו "קצת מכל דבר", כשהמינונים הנמוכים לא ממש אפקטיביים.
ד"ר יפרח-דמארי מוסיפה כי "חלק גדול מתכשירים אלה מכיל מגוון רחב מדי של חומרים פעילים, שאת חלקם הגדול לא באמת נדרש להשלים. כמו כן, לא אחת אנו מגלים שהתכשיר אמנם מכיל את הוויטמינים והמינרלים שנרצה להשלים, אך המינון של כל אחד מהם הוא נמוך מאוד, לעיתים הרבה פחות מהמינון היומי המומלץ להשלמה בעת הצורך".
פרופ' להד: "אין ערך במולטי-ויטמינים, לרוב הם לא מועילים, רבים מהם אפילו מזיקים, ולמרות זאת אנשים רבים ממשיכים לקנות אותם"
היתרונות האפשריים של מולטי-ויטמינים:
השלמה תזונתית: מולטי-ויטמינים מסוימים יכולים לעזור לאנשים שסובלים מחסכים תזונתיים, במיוחד כאשר הם לא מצליחים לאכול מגוון רחב של מזון או יש להם צרכים תזונתיים מוגברים (כמו בהיריון או במצבים רפואיים מסוימים).
נוחות: במקום לקחת תוספי ויטמינים ומינרלים שונים בנפרד, מולטי-ויטמינים מציעים פתרון נוח עם מגוון רכיבים במנה אחת.
תמיכה כללית לבריאות: הם יכולים לעזור בשמירה על תפקוד תקין של המערכת החיסונית, בריאות העצמות, עור בריא, ועוד. אולם, חשוב לציין כי כל היתרונות תלויים מאוד בכמות ובאיכות של הרכיבים.
החסרונות של מולטי-ויטמינים:
מינונים נמוכים מדי: במולטי-ויטמינים המינונים של כל ויטמין ומינרל לעיתים כה נמוכים עד שהם לא מספקים את התועלת הצפויה. חומרים מזינים מסוימים מצריכים מינונים גבוהים יותר כדי להיות אפקטיביים, במיוחד אם יש צורך בתוספת בעקבות חוסר תזונתי או מצב בריאותי. בסרטון הטיקטוק הבא: אמינה חאן, רוקחת בריטית, פנתה לכמעט 300 אלף העוקבים שלה בטיקטוק וסיפרה על שלושה תוספים שהיא עצמה אף פעם לא תיקח:
לא מתאימים לכל אחד: לא כל אחד זקוק לכל הוויטמינים והמינרלים שנמצאים במולטי-ויטמינים. לדוגמה, אנשים שמתמידים בתזונה מגוונת ומאוזנת לא תמיד צריכים תוספים כלשהם, והם עשויים להיות חשופים לצריכת יתר של ויטמינים ומינרלים, מה שעלול להוביל לתופעות לוואי לא רצויות.
סיכוי לאיכות ירודה: במולטי-ויטמינים, ישנם פעמים רבות תוספים זולים שמקנים לצרכן תחושה שהוא מקבל ערך מוסף, אך לא תמיד מדובר ברכיבים פעילים באיכות גבוהה. במקרים מסוימים, המילוי (כמו סוכר או חומרים משמרים) עלולים להמעיט בתועלת הבריאותית של התוסף.
מי בכל זאת צריך מולטי-ויטמינים?
לא כולם צריכים לקחת מולטי-ויטמינים, אבל יש מקרים שבהם הם יכולים להיות מועילים:
אנשים עם חוסרים תזונתיים: אנשים שמקפידים על דיאטות דלות בקטגוריות מסוימות של מזון (כמו צמחונים או טבעונים), או כאלה שסובלים ממחלות כרוניות שמפריעות למאזן התזונתי. "ההמלצה שלי לצמחונים וטבעונים היא לראות דיאטנית", אומר פרופ' להד, "לעיתים הם צריכים לעשות מאמץ כדי לשמור על תזונה מאוזנת. דיאטנית תבנה איתם מערך תזונתי בהתאם למה שהם אוכלים ולא אוכלים".
ברוך מציינת כי "טבעונים צריכים תוספת של B12 על בסיס קבוע כי המקור שלו הוא רק מן החי. אישה טבעונית בגיל פריון, חשוב מאוד שתעקוב אחר מדדי הברזל ובמידת הצורך לקבל תוסף ברזל".
נשים בהיריון או מניקות: ד"ר יפרח-דמארי אומרת כי לנשים בתקופות אלו יש צורך מוגבר בוויטמינים ובמינרלים, והמולטי-ויטמינים יכולים לעזור להשלים את הצרכים הללו.
קשישים: "לקשישים עם בעיית תזונה משמעותית, כלומר שהם אוכלים מעט או לא מספיק מגוון, יש יותר סיכוי לחסכים תזונתיים, ולכן לעיתים ממליצים על תוספי מולטי-ויטמינים", מציין פרופ' להד.
תינוקות: פרופ' להד אומר שלעיתים מומלץ לתת לתינוקות ויטמין A ו-D בטיפות, כמובן בהתייעצות עם הרופא המטפל.
מה חשוב לדעת לפני לקיחת מולטי-ויטמינים?
"כאשר צורכים מולטי-ויטמינים, חשוב מאוד לבדוק את תכולתם: האם כל התכולה נדרשת? האם המינונים מספקים?" מדגישה ד"ר יפרח-דמארי, ומוסיפה, "לרוב, נמליץ לדאוג ולהשלים חוסרים רק בכפוף לבדיקות מסודרות ולהמלצה רפואית, ונעדיף ככל הניתן תכשירים המכילים ויטמין אחד במינון מספק שנותן מענה ספציפי לחוסר הקיים".
פרופ' להד מרחיב בנושא תוספים שונים שאינם ויטמינים, כמו אומגה 3, מגנזיום, אבץ ועוד: "לכלל האוכלוסייה ממש חבל על הכסף. אומגה 3, לדוגמה, עוזרת לאנשים שיש להם טריגליצרידים גבוהים (סוג של שומן בגוף). צריך, כמובן, להתייעץ עם רופא לפני שלוקחים, לא מדובר בתוסף שלוקחים על דעת עצמנו.
"מגנזיום אמנם חסר במים בישראל ואנשים מבוגרים יכולים לקחת תוסף בכמות קטנה, משהו כמו שני כדורים בשבוע, לא צריך יותר מזה. אנשים צעירים לא צריכים. אבץ - רק אחרי התייעצות עם רופא, במקרים מאוד נדירים".
ד"ר יפרח-דמארי: "לא אחת אנו מגלים שהתכשיר אמנם מכיל את הוויטמינים והמינרלים שנרצה להשלים, אך המינון של כל אחד מהם הוא נמוך מאוד, לעיתים הרבה פחות מהמינון היומי המומלץ להשלמה בעת הצורך"
הדיאנית רוני ברוך מוסיפה: "הכול תלוי בשאלה: מה הצורך בתוסף? אם אתה אוכל תזונה מגוונת, ברמה העקרונית אין לך צורך בכלל בתוספים. אם אדם בתקופה כלשהי בחייו מוגבל במזון מסוים, או עבר מחלה אקוטית, אז חשוב שאיש מקצוע עם תעודה של משרד הבריאות ייתן המלצה שמותאמת לצרכיו של אותו אדם.
"לדוגמה, מומלץ לנשים בהיריון לצרוך תוסף מותאם כדי שלא להגיע לצריכה לא נכונה של ויטמין A (שעלולה לגרום נזק). כמו כן, בתוסף צריך שתהיה הכמות המתאימה של יוד, ברזל, חומצה פולית ועוד. אנשים שעברו פרוצדורה בריאטרית, אנשים שסובלים ממחלות מעי דלקתיות, אלה אנשים שזקוקים לתוספי תזונה לכל החיים. כחלק מהמנגנון שגורם לאנשים לרדת במשקל, נוצר מצב שהם בתת-ספיגה, לכן חשוב מאוד שהם יקבלו ייעוץ אישי מאיש מקצוע מוסמך".
ויטמינים בצורת ממתקים
"הורים רבים נותנים לילדיהם ויטמינים בצורת ממתקים - סוכריות גומי, מטבעות שוקולד, ועוד - בעיקר בתקופת החורף, במחשבה שכך ימנעו מהילדים הצטננות ומחלות חורף ויחזקו את גופם", אומרת ד"ר יפרח-דמארי, "בפועל, רוב הילדים לא באמת זקוקים לתיסוף ויטמינים, בוודאי לא כל תכולת הוויטמינים שקיימת במוצרי המדף המוכרים, ולא לתקופות ממושכות. נכון להיום, אין עדיין ביסוס ספרותי מספק בנוגע לתועלת שנטילת ויטמינים ותוספים אלו מביאה במניעת תחלואה".
רוני ברוך מוסיפה ש"ויטמינים ממותקים מיועדים לילדים, במידת הצורך. הם צריכים להיות מדויקים מאוד ולהינתן בכמות המומלצת בלבד. יש יתרון לוויטמינים ממותקים כי הם ניתנים ללעיסה בקלות על ידי ילדים".
אז האם יש יתרונות לוויטמינים מסוג זה?
טעימים ומזמינים: אחד היתרונות הגדולים של ויטמינים בגומי הוא שהם טעמים מאוד ויכולים להיות קלים וטעימים יותר לנטילה, במיוחד עבור ילדים או אנשים שמתקשים לבלוע כדורים.
נוחות: גומי הוא פורמט נוח וקל ללקיחה, מה שעשוי לעודד אנשים לזכור לקחת את התוסף באופן יומיומי.
ומה לגבי חסרונות?
סוכר ומילויים: אחד החסרונות הגדולים של ויטמינים בגומי הוא שהם בדרך כלל מכילים הרבה מאוד סוכר, חומרי טעם וריח ומילויים שרחוקים מלהיות בריאים לנו. כמות הסוכר במוצרים אלו עשויה להיות גבוהה, מה שעלול להוביל לצריכה מיותרת של קלוריות וגם לפגוע בבריאות השיניים.
כמויות נמוכות של רכיבי תזונה: פעמים רבות, הוויטמינים שבגומי לא מכילים את המינונים האפקטיביים של החומרים המזינים שהם מצהירים עליהם. למעשה, כמות הוויטמינים והחומרים הפעילים עלולה להיות כל כך נמוכה שלא תהיה להם השפעה משמעותית על הבריאות.
סיכון בצריכה מוגזמת: בשל טעמם המתוק, אנשים, ובמיוחד ילדים, עשויים שלא לשים לב ולצרוך יותר מדי מהם, מה שעלול להוביל להרעלת מינרלים או לתופעות לוואי אחרות.
"רבים טועים לחשוב שאם מדובר בוויטמין או בתוסף שאינו מצריך מרשם רופא, מדובר בתכשיר בטוח לשימוש", מסבירה ד"ר יפרח-דמארי, "ואינם מודעים לכך שנטילתם עלולה להוביל לתופעות לוואי, תגובות של רגישות יתר, אינטראקציות בין-תרופתיות, ובפרט אם הם ניטלים בכמויות מוגזמות לאורך זמן ובמינונים לא מותאמים".
פרופ' להד מסכם כי "ילד שאוכל תזונה רגילה, נורמלית ומגוונת, קצת מכל דבר - לא צריך ויטמינים, לא בצורת גומי ולא בשום צורה אחרת".
ויטמינים משולבים לשיער, עור ולציפורניים
ד"ר יפרח-דמארי מסבירה כי כאשר צורכים תכשירים משולבים כגון אלו, חשוב מאד לבדוק את תכולתם, האם כל התכולה נדרשת והאם המינונים מספקים. "לרוב, נמליץ לדאוג ולהשלים חוסרים רק בכפוף לבדיקות מסודרות והמלצה רפואית ונעדיף ככל הניתן תכשירים המכילים ויטמין אחד במינון מספק שנותן מענה ספציפי לחוסר הקיים", היא אומרת.
פרופ' להד אומר כי "כמעט שאין עדות לכך שתוספים אלה מועילים. יש לציין בכנות שגם הרפואה די נכשלת במקרים האלה, זו נישה שיש בה הרבה חוסר יכולת מבחינת טיפולים, וכאן בדיוק נכנסים כל הסוחרים והשרלטנים שאני לא מצאתי בהם הרבה תועלת".
למה זה לא תמיד אפקטיבי?
למרות הפופולריות הרבה של תוספי ויטמינים לשיער, עור וציפורניים, יש כמה חסרונות שיכולים להשפיע על האפקטיביות שלהם: מינונים נמוכים, תוספים לא ממוקדי מטרה, חסרים תזונתיים אחרים, שאולי חסרים לכם ושאותם לא תקבלו מהתוסף.
מתי כדאי לקחת ויטמינים לשיער, עור וציפורניים?
כאשר יש חוסרים תזונתיים, במקרים של תסמינים כמו שיער דליל או עור יבש, במצבים רפואיים כמו הורמונים לא מאוזנים, אנמיה וכו'. במקרים כאלה, נטילת תוסף על פי המלצת רופא עשויה לסייע בהתמודדות עם הבעיה.
"יש קפסולות שמכילות תוספים להצערת העור, אבל אני לא מוצאת בהן ערך מוסף", אומרת ברוך, "מה שכן, אם אדם עבר מחלה כלשהי ויש לו נשירת שיער או פגיעה בציפורניים, אז אולי כדאי לשקול לזמן קצר וקצוב ויטמינים מסוימים כמו ביוטין, אבץ ועוד. כל מקרה לגופו. חשוב מאוד שזה יינתן על ידי רופא או דיאטנית מוסמכת".
האם כדאי להסתמך רק על תוספים?
כמו כל תוסף תזונה, תוספי ויטמינים לשיער, עור וציפורניים אינם מהווים תחליף לתזונה מאוזנת ובריאה. כדי לשמור על בריאות השיער והעור, חשוב לוודא שאתה מקבל את כל החומרים המזינים דרך המזון שלך. למשל, אכילת מזון עשיר בוויטמינים A, C, E ו-B, חלבונים, ברזל, וסוגים שונים של שומנים חיוניים, תורמת לבריאות השיער והעור בצורה טובה יותר מאשר תוסף אחד.