משרד הבריאות מקדם תמחור מחדש של שורת פרוצדורות בתחומי אף אוזן גרון וקרדיולוגיה שעלול להוביל בפועל לצמצום משמעותי בזמינותן לציבור. כך נודע ל-ynet. אם יתממש המהלך השנוי במחלוקת, עלולים החולים לחכות אפילו שנים לניתוחים או להיאלץ לשלם ביוקר על רפואה פרטית.
בכירים במערכת הבריאות מגדירים את שורת המהלכים הללו כקיצוצים בפועל. מנגד, בכירים במשרד טוענים כי התמחור המחודש של הפרוצדורות הללו, ובהן ניתוחים שכיחים לילדים כמו גם ניתוחים לחולי סרטן – ישקף את מחירן האקטואלי שמתעדכן מעת לעת.
התשלום על ניתוחים ופרוצדורות מסוימות בכל תחומי הרפואה מועבר מקופות החולים לבתי החולים בהתאם לתעריף שקובע משרד הבריאות. תמחור סביר מהווה תמריץ כלכלי עבור בית החולים לבצע את אותן פרוצדורות ואילו תמחור נמוך עלול להוות תמריץ שלילי שכן התשלומים מקופות החולים מהווים את עיקר ההכנסות של בתי החולים.
התורים יתארכו, רופאים יעזבו
באחרונה, כאמור, החל להאיץ המשרד את עדכון התעריף של ניתוחי האף אוזן גרון – מהלך שאליו התנגדו בתוקף לאורך החודשים האחרונים. בחודש שעבר שיגר איגוד רופאי אף אוזן וגרון ומנתחי ראש וצוואר בישראל פנייה דחופה בעניין למנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב.
"פרוטוקול הדיון המקדים בענין תמחור מערך אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר מעורר בנו כעס ודאגה", כתבו הרופאים, "נחזור ונדגיש, התמחורים שמציע המשרד אינם ריאליים, ואינם משקפים את עלויות הפעילות הרפואית בפועל בניתוחי אף אוזן גרון ובניתוחי ראש צוואר. לו חלילה יתקדם המשרד בתוכנית הרעה המוצעת, נחווה תגובת שרשרת אסונית. אנו מזהירים בבירור כי צפויה ירידה תלולה בהיקפי הניתוחים במערכת הציבורית, עלייה חדה בהתארכות התורים שכבר כיום עומדים על משכי זמן ממושכים, בין כמה חודשים לשנים. בנוסף, צפויה תגובת שרשרת של פגיעה באיכות הרפואה במקצועות שאותם אנו מייצגים, כרסום באטרקטיביות ההתמחויות וכנראה אף עזיבת רופאים".
הרופאים טעונים כי אכן מחירן של חלק מהפרוצדורות, ובהן ניתוחים להסרת גידולים וניתוחי FESS לתיקון וניקוי סינוסים, לא רק שלא הוזלו לאורך השנים אלא אף עלו. צמצום הזמינות לניתוחים הללו ברפואה הציבורית, שם רובם נעשים כעת, עשוי להביא לשגשוגם ברפואה הפרטית וכך מי שידו אינה משגת עשוי להמתין זמן ארוך הרבה יותר. בנוסף, המשרד בפועל לא תמחר בחלק מהפרוצדורות את תוספת ימי האשפוז, את בלאי הציוד או את התארכות זמן הניתוחים.
"פגיעה אנושה בחולי הלב בישראל"
גם יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, תקף את המהלך, ואמר כי "משרד הבריאות הודה בעבר שיש קשר ישיר בין תמחור הניתוחים והפרוצדורות, לבין הזמינות שלהם עבור ציבור המטופלים. ככל שהתשלום של קופת החולים לא-ריאלי ואינו משתלם לבית החולים, כך מתארכים זמני ההמתנה לניתוחים ומגיעים בחלק מהמקרים ללמעלה משנה. כשמשרד הבריאות ביקש בעבר לקצר תורים, הוא קבע מחירים ריאליים יותר בשורה של פרוצדורות. המשמעות היא שמשרד הבריאות פועל כעת באופן מודע לפגיעה במערכת הציבורית ובשירות למטופלים. לא ניתן יד לפגיעה כזו וניאבק במהלך עד שיתקבלו הסכמות משותפות שישקפו את טובת הציבור".
מהלך דומה של משרד הבריאות מקודם כעת כאמור גם בתחום הקרדיולוגיה. בשבוע שעבר שיגר האיגוד הקרדיולוגי בישראל מכתב לבר סימן טוב: "קיבלנו שוב בתדהמה את הצעת המשרד לקיצוץ רוחבי של מחירי הפעולות בכ-30 אחוזים וזאת על מנת לממן בסכום אפס את עליית מחירי אשפוז בטיפול נמרץ", כתבו הרופאים למנכ"ל המשרד. "מדובר במהלך חד-צדדי, תוך התעלמות מוחלטת מהצעתנו, וללא שנעשה דיאלוג מסודר מול גורמי המקצוע. אנו פונים שוב, מנהלי מחלקות הקרדיולוגיה בישראל וראשי האיגוד הקרדיולוגי בישראל, וקובעים ומתריעים נחרצות כי כוונה זו של משרד הבריאות והאוצר, אם אכן תצא לפועל, תפגע אנושות במטופלי לב רבים ובמערכת הבריאות הציבורית בכללה".
בהמשך הוסיפו הרופאים, כי "האיגוד הקרדיולוגי וראשי המחלקות לקרדיולוגיה בישראל לא יהססו לנקוט פעולות נוספות, שכן כאחראים על בריאות הלב של אזרחי ישראל, לא נוכל לקחת אחריות על מהלך זה שיגרור פגיעה אנושה בחולי הלב במדינת ישראל".
משרד הבריאות מסר בתגובה לטענות הקרדיולוגים: "מדינת ישראל נמצאת במחסור אקוטי במערך הטיפול הנמרץ שהתחדד עם אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה. לצד המחסור האמור יש תמחור עודף ומוכר מזה שנים במערך הקרדיולוגי. כך עלה גם במסגרת תוכנית התמחורים שפורסמה לאיגודים, לבתי החולים ולקופות החולים לפני כשנתיים בה נושא הצינתורים עלה כנושא הנדרש לתמחור.
"בניגוד גמור לטענות האיגוד, גורמי המקצוע בחנו בחינה מעמיקה של כלל ההערות שהתקבלו גם על ידי האיגוד ונעשה שיח ארוך ומעמיק בעניין, שבעקבותיו השינוי המוצע בתמחור שונה בהתאם. התמחור נעשה בהתאם למתודולוגיה מקובלת מזה שנים של ועדת המחירים ובבחינת העלות של כל פרוצדורה בנפרד, ולא צפוי למנוע כניסה של טכנולוגיות חדשות.
"תמחור מערך הצינתורים נועד להתאמת המחיר לעלויות השירות. אלו צריכות להיכנס בדרך המלך ולא בתמחור שאיננו תואם את העלויות בפועל. החשש של הקרדיולוגים הועלה במסגרת העבודה המשותפת על התמחור כמו גם החשש לגבי תמחור הססיות (תשלום לרופא בשעות אחר הצהריים). למותר לציין כי האיגוד הקרדיולוגי מוזמן ואף ראוי שיפנה לוועדת המחירים שהיא הגורם הסטטוטורי המוסמך לקבוע מחירים במערכת הבריאות, במסגרת השימוע על קביעת המחיר שמתקיים בימים אלה ממש.
"מערכת הבריאות היא מערכת קריטית ומוטלת עלינו החובה לוודא כי המשאבים מוקצים למטרה המדויקת ביותר בכל זמן נתון, לטובת נגישות השירותים לכלל האוכלוסייה, במיוחד בעת הזו".