בשיתוף אלי לילי
אטופיק דרמטיטיס היא מחלת עור דלקתית נפוצה בקרב מתבגרים ומבוגרים, שהופכת נפוצה יותר במדינות מפותחות בשנים האחרונות. נכון להיום, המחלה פוגעת באחד מכל ארבעה מתבגרים ומבוגרים, והיא יכולה להתפרץ ולהמשיך לאורך החיים. מדובר במחלה מורכבת שמשפיעה לא רק על העור, אלא על כל תחומי החיים – החל מהביטחון העצמי ועד לתפקוד היומיומי.
שוחחנו עם ד"ר יוליה ולדמן גרינשפון, מומחית ברפואת העור ומנהלת מחלקת עור במרכז הרפואי סורוקה, על מנת לשמוע יותר על מאפייני המחלה, דרכי הטיפול החדשות והדרך לשפר את איכות החיים של החולים. צפו באולפן בראש הכתבה
"המחלה נפוצה בישראל אצל 20-25% מהילדים ו-2-10% מהמבוגרים"
אטופיק דרמטיטיס נפוצה מאוד, דווקא במדינות מפותחות ומתועשות, ובשנים האחרונות השכיחות רק הולכת וגדלה, אומרת ד"ר ולדמן גרינשפון. "הנתונים בישראל עומדים על מספרים דומים לאירופה - 20-25% בקרב ילדים ו-2-10% אצל מבוגרים".
4 שחקנים מרכזיים המשפיעים על הופעת המחלה
לדברי ד"ר ולדמן גרינשפון, קיימים ארבעה שחקנים מרכזיים המשפיעים על הופעת המחלה. "הראשון הוא שינויים גנטיים, כאשר יש כבר חמישה גנים דומיננטיים שהרפואה זיהתה". הגורם המרכזי השני הוא השפעה סביבתית, "כגון סטרס, מצב סוציו-אקונומי, זיהום אוויר ועוד".
גורם משפיע נוסף, אומרת ד"ר ולדמן גרינשפון, הוא שינוי אנטומי במבנה העור. "מבנה העור של מי שחולה באטופיק דרמטיטיס שונה מהעור של מי שלא חולה".
השחקן הרביעי שמשפיע על המצב הוא שינויים דרמטיים בתפקוד של המערכת החיסונית, ב-20 השנים האחרונות, חלה פריצת דרך בהבנת מנגנוני המחלה". כיום- עומדות לרשות החולים מגוון רחב של תרופות - חלקן מאושרות מגיל 12 ובדיון בסל התרופות כעת. חלקן מאושרות ובסל מגיל שישה חודשים, למקרים קשים של אטופיק דרמטיטיס".
"בניגוד למחלות אחרות – באטופיק כל העור חולה"
אחד המאפיינים של אטופיק דרמטיטיס, בניגוד למחלות עור אחרות, הוא שכל העור חולה. "בתפיסה שלנו, איפה שאנחנו רואים את המחלה, רק שם היא קיימת. אך באטופיק כל העור חולה. הדבר מתבטא ביובש והמטופל יחווה תחושת גרד - סימפטום שהוא חובה באבחון המחלה".
"הטיפולים החדשים ביותר בתחום מתקנים את הפגם הספציפי או חוסמים את המנגנון הלא תקין"
הטיפול הבסיסי באטופיק, אומרת ד"ר ולדמן גרינשפון, הוא היגיינת עור נכונה. "אנחנו מורים למטופלים להגביל את עצמם למקלחת אחת ביום, לעשות מקלחות קצרות במים פושרים, עם סבונים עדינים ואם אפשר עם שמני אמבט, וקרם לחות בכמויות גדולות".
המדרגה הבאה ברמת הטיפול היא טיפולים מקומיים, "ומשם אפשר לעלות שלב, לפי הצורך ושטח העור המושפע, לטיפולי פוטותרפיה", מספרת ד"ר ולדמן גרינשפון. "טיפול כזה מציב אתגר לוגיסטי, משום שהוא דורש הגעה למרכז רפואי".
אם כל הטיפולים הראשונים לא מצליחים, או שמראש חומרת המחלה קשה יותר, עולים מדרגה לטיפולים סיסטמיים, מסבירה ד"ר ולדמן גרינשפון. " אטופיק דרמטיטיס היא מחלה כרונית. על אף כל ההתפתחות במחקר הרפואי, עדיין לא למדנו לרפא אותה לחלוטין. רק חלק מהטיפולים זמינים למטופלים בסל הבריאות".
הטיפולים הסיסטמיים נחלקים לשתי קבוצות עיקריות. "הטיפולים הוותיקים יותר הם אימונו-סופרסיביים, כלומר מדכאי מערכת חיסון. הטיפולים החדשים יותר הם אימונו-מודולטוריים, המתקנים את הפגם הספציפי או חוסמים את המנגנון הלא תקין שהתפתח במערכת החיסונית". הטיפולים החדשים נחלקים לטיפולים ביולוגיים, הניתנים בזריקה וטיפולים מבוססי מולקולות קטנות הניתנים בכדור".
איך יודעים כיצד להתאים את הטיפול הנכון למטופל?
"אני תמיד אומרת למטופלים – רפואה זה לא מדע מדויק", מסבירה ד"ר ולדמן גרינשפון. "התפקיד שלי הוא לעשות התאמה למטופל והרבה פעמים לשלב טיפולים עד שמוצאים את שביל הזהב לאותו מטופל".
על הצורך בתרופות נוספות לטיפול במחלה מציינת ד"ר ולדמן גרינשפון, גם כשעלינו על שביל הזהב, תרופה יכולה "לאבד גובה". "זה שהצלחנו להביא את המחלה הכרונית הזו לאפס, זה הישג אדיר, אבל כל תרופה מאבדת גובה בשלב כלשהו, וצריך שיהיה לנו משהו אחר בקנה".
לעתים ישנם אירועים משמחים בחיי המטופל, אשר עשויים לדרוש שינוי בטיפול, מספרת ד"ר ולדמן גרינשפון. "הייתה לנו מטופלת שסיפרה שהיא עומדת להתחתן, שזה מאוד משמח, אבל גרם לי להבין שהיא יכולה להיות בהריון בעתיד הקרוב. בשלב זה, צריך להבין האם התרופה שבה היא מטופלת מותרת להריון או שצריך למצוא פתרון אחר. מקרה כזה מראה עד כמה אנחנו כרופאים צריכים ארגז כלים רחב ככל הניתן, כדי לתת רפואה מותאמת אישית".
"תנו לנו לעזור לכם"
לסיום, ד"ר ולדמן גרינשפון מפצירה בכל מי שסובל מתסמינים בעור, "להגיע לרופאים לבדיקה ואבחון". הרפואה עדיין לא מצאה פתרון מוחלט לאטופיק דרמטיטיס, "אבל היא יודעת לטפל במחלה בצורה טובה. תנו לנו הזדמנות לעזור לכם. אין סיבה לסבול". לדבריה, "אין סיבה לאבחן את עצמכם, לטפל בעצמכם, או להוציא כספים על פתרונות שלא נבדקו ולא הותאמו על ידי רופא. בואו לרופא שלכם, שיסביר לכם על המחלה, יתאים לכם טיפול באופן אישי וילווה אתכם עד לשיפור באיכות החיים". צפו באולפן בראש הכתבה.
בשיתוף אלי לילי
פורסם לראשונה: 16:24, 18.12.24