בשיתוף המרכז הרפואי הדסה
בעיצומה של תקופה מאתגרת למדע ולאקדמיה הישראליים, התכנסו לאחרונה עשרות רופאים מרחבי העולם בצ'כיה, לקורס פורץ דרך ברפואה דחופה. המיזם, בהובלת ד"ר אחמד נעמה, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים הדסה עין כרם, הוא שיתוף פעולה יוצא דופן בין מומחים מובילים מישראל ומאירופה. מטרת הקורס: להקנות לרופאים ידע מעשי וכלים חדשניים ביותר להצלת חיים ולשיכוך כאב.
"הרעיון התחיל עוד ב-2020", מספר ד"ר נעמה. "חשבתי שאני מכיר אנשים מיומנים ומוכשרים בתחום, ורציתי להביא משהו אחר – התנסות מעשית על גופות עם אותם מומחים, כפי שמקובל לעשות בעולם הרפואה באירופה. יצרתי קשר עם מומחים מובילים משמונה או תשע מדינות, כולם נענו בהתלהבות והתחלתי להניע את התוכנית".
הקורס, שהתקיים בפקולטה לאנטומיה של אוניברסיטת צ'ארלס בפראג – אחת מהאוניברסיטאות המובילות בעולם – נמשך יומיים וכלל אימון מעשי בפרוצדורות מצילות חיים, לצד הדרכה על שיטות מתקדמות וחדשניות לשיכוך כאב.
הכשרה מעשית: מתיאוריה לפרקטיקה
בקורס הראשון השתתפו רופאים מעשר מדינות שונות, כולם התגייסו להרשמה בהתלהבות. ביום הראשון של הקורס התרכזו המשתתפים בפרוצדורות מצילות חיים – מיומנויות קריטיות כמו ניהול נתיב אויר מתקדם פתיחת בית חזה ופעולות חירום נוספות שדורשות דיוק וביצוע מיידי. "אי אפשר ללמד את זה בזמן אמת, כשחולה מגיע לחדר המיון עם פציעה קשה", מסביר ד"ר נעמה. "לכן חייבים להתאמן מראש – על גופות, מה שמדמה בצורה המדויקת ביותר את המציאות".
לדברי ד"ר סטפן לדוט, מנהל מחלקת הרדמה בהדסה עין כרם ואחד ממדריכי הקורס, "הכשרה מעשית על גופות היא המודל הקרוב ביותר למציאות, זה מאוד פרקטי עבור רופאים. אי אפשר להגיע לרמה כזו של מיומנות כשרופא נמצא בלחץ של מצב החירום האמיתי כשחייבים אותו בשטח. רופא במצב חירום חייב להיות מוכן במאה אחוז, בלי מקום לטעויות.
"בזכות הקורס אני חושב שאנשים יהיו יותר טובים ויותר בטוחים להציל חיים בעתיד. הוא משפר את המיומנות שלהם ובסופו של דבר זה גם עניין של בטיחות. זה מעלה את הבטיחות של החולים כי התוצאות יהיו טובות יותר. אני בטוח שזה יציל הרבה חיים בעתיד".
לדברי ד"ר נעמה, הקורס משלב דיסציפלינות שונות: "רפואה דחופה היא תחום רחב שמצריך שיתוף פעולה בין הרדמה, טראומה וטיפול נמרץ. זה הכוח שלנו – השילוב והעבודה יחד בזמן אמת".
המחלקה ללא כאב: מהפכה בשיכוך כאב
ביום השני של הקורס, התמקדה ההדרכה בטכניקות חדשניות לשיכוך כאב, ובראשן חסימת עצבים פריפרית – שיטה המנטרלת את הכאב באמצעות הרדמה ממוקדת. "כשמטופל קשיש מגיע עם שבר בצוואר הירך, לדוגמה, אנחנו רגילים לתת לו משככי כאבים חזקים", מסביר ד"ר נעמה. "אבל זה עלול לגרום לתופעות לוואי קשות כמו בלבול או פגיעה בלחץ הדם. במקום זאת, אפשר לחסום את העצב כבר בשלב הראשוני – וזה משנה את כל התמונה".
המשתתפים בקורס התנסו בשימוש בטכנולוגיות מתקדמות, כמו מכשירי אולטרסאונד חכמים שמסייעים בזיהוי מדויק של עצבים וכלי דם. "זה מאפשר כמובן טיפול יעיל ומהיר יותר", מדגיש ד"ר נעמה.
הקורס זכה להכרה מטעם EACCME, הגוף האירופי להסמכה רפואית, מה שמעניק לו מעמד יוקרתי. לדברי ד"ר נעמה, "ההכרה הזו בעלת חשיבות מרובה, במיוחד בתקופה שבה ישראל מתמודדת עם אתגרים בזירה הבינלאומית. הקורס שלנו קיבל תגובות מדהימות מכל המשתתפים ולא היה מתקיים ללא רוח גבית של הנהלת הדסה וארגון נשות הדסה והמחלקה שלי בבית החולים".
ראש יחידת הטראומה בהדסה עין כרם, פרופ׳ באלה מיקלוש, אשר הדריך אף הוא את המשתלמים בפראג, מספר שהמיזם מבחינתו הוא בעל משמעות חשובה ביותר ברמת מעורבות הקהילה הרפואית בעולם ומציין את ייחודיותו: "זה לא עוד קורס רגיל. הוא מציע שיתוף פעולה יוצא דופן בין תחומי הרפואה השונים שמתמקדים במצבי חירום – וזה בדיוק מה שאנחנו עושים בהדסה".
לדבריו, ההתנסות המעשית היא קריטית: "בישראל אין מספיק אפשרויות ללמוד על גופות, ולכן הקורס הזה נותן הזדמנות ייחודית לרופאים לשפר את המיומנויות שלהם".
עוד מוסיף פרופ' מיקלוש כי ״בתקופה קשה ומורכבת, שבה יוזמות ישראליות והישגי מערכת הבריאות שלנו נתקלים לא פעם בדחייה ובחוסר אהדה, ההתגייסות של צוותי מדריכים מכל העולם, היא הישג מצוין. לא רק להדסה, אלא למדינת ישראל כולה. תכנית רפואית שכזו מגייסת אל שורותיה מומחים ובעלי תפקידים משמעותיים שאחר כך מיישמים את הידע בבתי החולים שלהם וזוהי גאווה אמיתית עבור כולנו״.
ד"ר נג'יב נסראללה, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבית בחולים האנגלי בנצרת, אשר ליווה מקצועית את בניית התוכנית, מדגיש אף הוא את ייחודה ואת הסיבה לנהירה של רופאים אליה. "זוהי תוכנית ברמה מקצועית מאוד גבוהה, שמיועדת לרופאים ולמתמחים – אנשי צוות המטפלים במצבי חירום קיצוניים, כמו רופאי רפואה דחופה, מרדימים וכירורגים, הלומדים כולם מיומנויות מתקדמות בהצלת חיים.
"היתרון של הקורס הם בכך שאנשים עם נסיון רב שנים אשר עובדים בתחום, מלמדים ומקנים לרופאים צעירים יותר את הידע הטוב ביותר, שלא ניתן לדעתי ולדעת רבים ללמד רק בהרצאות – אלא בהטמעה בשטח. זו הסיבה ללימוד על גופות שנתרמו למדע, במקום מקצועי וייחודי כפי שהתקיים בפראג".
היום כבר ברור שצוותי הרפואה הישראלים התמודדו ב-7 באוקטובר עם מצבים שלא התמודדו איתם בעבר בשום מקום בעולם וגם בהדסה עדיין עוסקים בטיפול בפצועי המלחמה אשר ריפויים ושיקומם נמשך חודשים ארוכים לאור הפגיעות הקשות עימן הם מפונים במסוקים מן הקרב . זו הסיבה שדווקא השנה, בולט במיוחד הפרס שמעניק המרכז הרפואי הדסה, זו השנה השנייה, לאנשי צוות נבחרים, במסגרת מיזם "רפואה עם נשמה".
מדובר במיזם ראשון מסוגו בארץ, במסגרתו דירקטוריון הדסה בראשות השרה ויו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק, מזמינים את הציבור הרחב לבחור מכלל מקצועות הבריאות בבית החולים, מיהם אנשי הצוות בהדסה שהעניקו להם או לבני משפחתם רפואה המשלבת נשמה, תשומת לב אישית, חמלה ומסירות יוצאת דופן. כאלה אנשי צוות שלא שוכחים זמן רב לאחר הטיפול הרפואי.
בראש ועדת הפרס השנה עומדת איריס חיים, אמו של יותם חיים, שנהרג מאש כוחותינו כשנמלט משוביו בעזה. חיים מספרת כי הבחירה בה לעמוד בראש הוועדה משלבת את הערכים שהיא מאמינה בהם שהיו חשובים גם לבנה - ראיית הטוב שבאדם ותרומה לעשיית עולם טוב יותר.
כבר נרשמה הצלחה: עדות מהשטח
אחד המשתתפים בקורס של ד"ר נעמה, רופא מישראל, סיפר לו כיצד ההכשרה שעבר כבר הצילה חיים: "הרופא שמע ירי במרחק לא גדול ממקום בו שהה, והוא כמובן רץ לבדוק אם צריך להגיש עזרה בשטח. הוא טילפן אלי למחרת וסיפר שבזכות הקורס שעבר איתנו בפארג, הוא ידע לעצור את הדימום המאסיבי של המטופל וללוות אותו לבית החולים. זה פשוט נתן לו את הביטחון לפעול נכון בזמן אמת ואני מאוד שמח על כך", משתף ד"ר נעמה.
בתום הקורס הראשון, התכנית מסתמנת כצעד משמעותי בקידום הרפואה הדחופה העולמית. הקורס הבא צפוי להיערך כבר ביוני הקרוב, וד"ר נעמה כבר צופה ביקוש גבוה: "מספר המשתתפים מוגבל ואני מקבל פניות רבות מכל העולם, אבל אנחנו מתכוונים להרחיב את ההכשרות בעתיד. אנחנו כאן כדי ללמד ולהציל חיים.
"מאז המלחמה, אנחנו בעלייה בפעילות. שערינו תמיד פתוחים לכולם: פצועי מלחמה, מעזה ומלבנון, לצד האוכלוסייה שמקבלת כאן טיפול יום יומי, כולל המרכז הפסיכיאטרי הגדול
בירושלים", הוא מסביר. "הטיפול הרגשי שניתן כבר בשלב המחלקה לרפואה דחופה, הוא משמעותי עבור אנשים שחווים טלטלה או התמודדות שהחריפה. כל מי שמרגיש שהמלחמה משפיעה עליו בצורה כזו או אחרת, מגיע לכאן לקבל מענה פסיכיאטרי אקוטי על ידי אנשי צוות מיומנים".
"אנחנו פה כדי להיות הכי מקצוענים, ובשביל זה אנחנו עובדים בשיתוף פעולה. אנחנו לומדים ומלמדים כל הזמן. יש לנו יכולת הסתגלות. אם יש משהו חדש אנחנו נשמע, נקבל ונלמד אותו, ואם יש משהו שאנחנו יודעים אנחנו נעביר אותו הלאה. אנחנו פה אחד בשביל השני", מספר בהתרגשות ד"ר נעמה.
"אנחנו לא עוצרים כאן", מסכם ד"ר נעמה. "השאיפה היא להמשיך לחתור למצוינות, להעביר ידע וללמד את דור הרופאים הבא. כי בסופו של דבר, כשמדובר בהצלת חיים – אין מקום לפשרות".
בשיתוף המרכז הרפואי הדסה