אחרי החקיקה המחמירה במילאנו, שאוסרת על עישון במרחבים ציבוריים כחלק מהמאבק בזיהום האוויר והעישון הפסיבי, בלגיה עושה צעד פורץ דרך משלה ואסרה באופן גורף על סיגריות אלקטרוניות חד-פעמיות. המהלך, שמטרתו להגן על בריאות הציבור ועל הסביבה, ממצב את בלגיה כחלוצה באיחוד האירופי.
עם החקיקה החדשה שנכנסה לתוקף בתחילת השנה, בלגיה הופכת למדינה הראשונה באיחוד האירופי שאוסרת לחלוטין על מכירת סיגריות אלקטרוניות חד-פעמיות. החוק הוא חלק מתוכנית לאומית מקיפה למאבק בטבק ולהגנה על איכות הסביבה.
6 צפייה בגלריה
סיגריה אלקטרונית
סיגריה אלקטרונית
איסור גורף על מכירת סיגריות אלקטרוניות חד-פעמיות בבלגיה
(צילום: Shutterstock)
גם צרפת נמצאת בתהליך דומה: החוק הצרפתי שייכנס לתוקפו בקרוב אוסר על ייצור, מכירה וחלוקה חינם של סיגריות אלקטרוניות חד-פעמיות, כולל קנסות כבדים של עד 100 אלף אירו (כמעט 380 אלף שקל) על מפרי החוק.

חקיקה למען בריאות הציבור והסביבה

שר הבריאות הבלגי, פרנק ונדרברוק, הגדיר את הסיגריות האלקטרוניות החד-פעמיות כ"מוצרים מזיקים במיוחד", שמכוונים באופן מובהק לצעירים בעזרת טעמים מפתים כמו תפוח, אבטיח וקולה, אריזות אטרקטיביות ומחירים זולים יחסית. "ניקוטין הוא חומר ממכר ומסוכן לבריאות", מסר ונדרברוק לעיתונות. "אסור לנו לאפשר לדור הצעיר להתמכר למוצרים שמכוונים אליהם".
ד"ר אמיליה חרדקד"ר אמיליה חרדאקצילום: פרטי
האיסור בבלגיה, כמו במילאנו, מתמקד בשני היבטים עיקריים: בריאותי וסביבתי. מבחינה בריאותית, הסיגריות האלקטרוניות נחשבות לפחות מזיקות מעישון טבק מסורתי, אך הן מכילות ניקוטין – חומר ממכר שמזיק במיוחד למוחם המתפתח של בני נוער. מחקרים מראים כי רבים מהצעירים שמשתמשים בסיגריות אלקטרוניות לא מודעים לכמות הניקוטין במוצר, וחלקם אף מעידים כי הם קמים באמצע הלילה כדי לשאוף כמה "שאכטות" נוספות.
"סיגריות אלקטרוניות הן תופעה יחסית חדשה בעשור האחרון, ולכן אין לנו עדיין נתונים לטווח הארוך על השפעותיהן הבריאותיות", מסבירה ד"ר אמיליה חרדאק, מומחית למחלות ריאה ממכבי שירותי בריאות, מחוז צפון. "אמנם בעבר חשבו שהן פחות מזיקות בהשוואה לסיגריות טבק רגילות, אך בפועל הן מכילות ניקוטין, חלקיקים רעילים ותוספת של חום ואידוי החומרים, שעלולים להגביר את הנזק לרקמות הנשימה".
6 צפייה בגלריה
בני נוער מעשנים
בני נוער מעשנים
"ניקוטין משפיע בצורה עמוקה על המוח המתפתח של בני נוער"
(צילום: Shutterstock)
לדבריה, הפגיעה של סיגריות אלקטרוניות במערכת הנשימה דומה מאוד לזו של סיגריות רגילות. "הן גורמות לתהליכים דלקתיים בריאות ולשינויים בלתי הפיכים, ובטווח הארוך אנו מצפים לראות תופעות דומות לאלו הנגרמות מעישון טבק רגיל", היא מוסיפה. "אפילו בטווח הקצר, אנו נחשפים למקרים טרגיים שבהם צעירים שעישנו סיגריה אלקטרונית פיתחו אי-ספיקה נשימתית חריפה, שהסתיימה במוות".
היא מוסיפה שכאשר חומרים רעילים מגיעים לריאות, הגוף מזהה אותם כחומר זר ויוצר תגובה דלקתית חמורה, מה שעלול להוביל לנזקים משמעותיים בטווח המיידי והרחוק.
"בבלגיה עשו בשכל שחוקקו כך", אומר ד"ר נועם נטיף, סגן מנהל מכון ריאות במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). "ישנה בעייתיות משמעותית עם ההכנסה המהירה והבלתי מבוקרת של סיגריות אלקטרוניות לשוק בישראל. מוצרים אלו לא נבדקו כראוי לפני שאושרו לשימוש, והם מעודדים בני נוער להתחיל לעשן בגיל מוקדם יותר".
ד"ר נועם נטיףד"ר נועם נטיףצילום: דוברות שמיר
הוא מדגיש את חשיבות המניעה במאבק בעישון ומביע ביקורת על חולשתה של ישראל בתחום זה. "החלק החשוב ביותר הוא מניעה, ובישראל אנו רחוקים מלמצות את הפוטנציאל בנושא. בעוד שבמדינות כמו אוסטרליה ובמקומות נוספים מקדמים מודעות באמצעות פרסום תמונות מזעזעות של ריאות פגועות, חולי סרטן והשפעות אחרות של עישון, אצלנו ההגבלות על שיווק ופרסום אינן מספיקות".
ד"ר חרדאק: "סיגריות אלקטרוניות גורמות לתהליכים דלקתיים בריאות ולשינויים בלתי הפיכים... אפילו בטווח הקצר, אנו נחשפים למקרים טרגיים שבהם צעירים שעישנו סיגריה אלקטרונית פיתחו אי-ספיקה נשימתית חריפה, שהסתיימה במוות"
6 צפייה בגלריה
ריאות לאחר עישון
ריאות לאחר עישון
ד"ר חרדאק על סיגריות אלקטרוניות: "בטווח הארוך אנו מצפים לראות תופעות דומות לאלו הנגרמות מעישון טבק רגיל"
(צילום: shutterstock)

"קטסטרופה אקולוגית"

מעבר להיבט הבריאותי, הרשויות בבלגיה מתמקדות גם בפגיעה הסביבתית המשמעותית של סיגריות חד-פעמיות. הסוללות הפנימיות, העשויות ליתיום, והפלסטיק של המוצרים מהווים מפגע סביבתי חמור. רוב הסיגריות החד-פעמיות נזרקות תוך ימים ספורים מהשימוש הראשון, לעומת סיגריות אלקטרוניות נטענות שיכולות להחזיק מעמד במשך חודשים.
בפנייה למוסדות האיחוד האירופי, בלגיה הגדירה את המוצרים הללו כ"קטסטרופה אקולוגית". לאחר קבלת אישור מהנציבות האירופית במרץ 2024, התקבל החוק הלאומי שאוסר את המכירה.
לפי נתוני ממשלת בלגיה, שיעור המעשנים במדינה ירד מ-25.5 אחוזים בשנת 1997 ל-15.3 אחוזים בשנת 2018, וצפוי להראות ירידה נוספת בסקר שיפורסם בקרוב. עם זאת, הממשלה טוענת כי צעדים נוספים נחוצים כדי לעמוד ביעדי הפחתת העישון שהציבה לעצמה, הכוללים צמצום כמעט מוחלט של מעשנים חדשים עד 2040.
6 צפייה בגלריה
שר הבריאות הבלגי, פרנק ואנדנברוק
שר הבריאות הבלגי, פרנק ואנדנברוק
שר הבריאות הבלגי: "אסור לנו לאפשר לדור הצעיר להתמכר למוצרים שמכוונים אליהם"
(צילום: Alexandros Michailidis / Shutterstock)
המאמצים לצמצם את העישון מתבצעים גם במקומות נוספים ברחבי האיחוד האירופי. באיטליה, לדוגמה, העישון נאסר לראשונה בתחבורה ציבורית ובכיתות לימוד כבר בשנת 1975, והורחב בשנת 2005 לכל המרחבים הציבוריים הסגורים. אף על פי כן, לפי נתוני המכון הלאומי לבריאות באיטליה, 24 אחוזים מהאוכלוסייה עדיין מעשנים.
"לצד הנזק הבריאותי, סיגריות אלקטרוניות פוגעות גם בסביבה", אומרת ד"ר חרדאק. "העשן הנפלט מהן מכיל חומרים כימיים נדיפים שמזהמים את האוויר ופוגעים באיכות הסביבה". לדבריה, חשוב להכיר את ההשפעה המזיקה של סיגריות אלו על זיהום האוויר ולהבין שהנזק אינו מוגבל רק למעשנים עצמם.

מחקר חדש: כל סיגריה גוזלת 20 דקות מהחיים שלך

מחקר חדש של אוניברסיטת קולג' לונדון (UCL), שפורסם במקביל לחקיקה בבלגיה, חושף כי כל סיגריה מפחיתה בממוצע 20 דקות מתוחלת חייו של המעשן – 17 דקות בקרב גברים ו-22 בקרב נשים. מדובר בהערכה כפולה מזו שפורסמה בשנת 2000. המחקר, שפורסם בכתב העת Addiction, מבוסס על נתוני תמותה משני מחקרים בריטיים מרכזיים, ומראה כי מעשנים מאבדים בממוצע עשור מחייהם בהשוואה ללא מעשנים. בנוסף, נמצא כי קופסת סיגריות אחת (20 סיגריות) מקצרת את החיים בערך בשבע שעות.
החוקרים מדגישים כי עישון פוגע בעיקר בשנות החיים הבריאות והפעילות, עם מחלות כמו נפחת, הצטלקות ריאות וסרטן. הפסקת עישון בכל גיל מועילה, ובפרט לפני גיל 40, אז ניתן להפחית בכ-90% את הסיכון למוות ממחלות הקשורות לעישון. ככל שמפסיקים לעשן מוקדם יותר, כך ניתן להחזיר יותר משנות החיים שאבדו. אנשים שמפסיקים לעשן בשנות ה-20 או ה-30 לחייהם עשויים להגיע לתוחלת חיים הדומה לזו של אנשים שלא עישנו מעולם.
הנתונים שפורסמו מראים שהנזק המצטבר של העישון משמעותי מאוד. עבור אדם שמעשן 20 סיגריות ביום, ההשפעה הכוללת מסתכמת בכמעט שבע שעות אובדן תוחלת חיים לכל קופסה. עוד פורסם כי שמונה ימים של הפסקת עישון יכולים למנוע אובדן של יום אחד מתוחלת החיים; כחודש ו-20 יום של הפסקה יכולים למנוע שבוע שלם של אובדן מתוחלת החיים; שמונה חודשי הפסקה "יזכו" את מי שמפסיק לעשן ב-30 יום לתוחלת החיים, ו-12 חודשי הפסקה יעניקו 50 ימים.
עישון סיגריות והשפעתו על הבריאות
"בסוף, כל המחקרים מצביעים על אותו כיוון - העישון מזיק", אומר ד"ר נטיף. "אין מחקרים שמראים משהו הפוך. אף מחקר לא אומר שהעישון מועיל לבריאות".
הוא מוסיף כי כמות העישון היא בהחלט פרמטר חשוב בקביעת היקף הנזק הבריאותי, אבל מה שקריטי יותר הוא משך החשיפה לעישון לאורך הזמן. "אדם שמעשן קופסה ביום במשך תקופה קצרה ומפסיק, אינו שווה בערכו הבריאותי לאדם שמעשן סיגריה אחת ביום במשך 20 שנה – למעשה, הנזק של האדם השני גדול יותר, אף שמדובר רק בסיגריה אחת ביום".
ד"ר נטיף: "אדם שמעשן קופסה ביום במשך תקופה קצרה ומפסיק, אינו שווה בערכו הבריאותי לאדם שמעשן סיגריה אחת ביום במשך 20 שנה – למעשה, הנזק של האדם השני גדול יותר, אף שמדובר רק בסיגריה אחת ביום"

פגיעה בתהליכים קוגניטיביים של בני נוער

"ניקוטין משפיע בצורה עמוקה על המוח המתפתח של בני נוער", מסבירה ד"ר חרדאק. "השפעותיו כוללות פגיעה בתהליכים קוגניטיביים כמו זיכרון, ריכוז ושינה, לצד יצירת תלות חזקה בניקוטין, שמקשה מאוד על הפסקת השימוש בעתיד".
עוד היא מציינת כי ההשפעות ארוכות הטווח של שימוש בניקוטין כוללות גם פגיעה בכלי הדם, מה שעלול להוביל לעלייה בשכיחות אירועים מוחיים בעתיד. "השימוש הגובר בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער הוא תופעה מדאיגה במיוחד, שכן המוצרים הללו חושפים אותם לנזק מצטבר ומתמשך כבר מגיל צעיר".
6 צפייה בגלריה
מוח
מוח
שימוש בניקוטין כולל פגיעה בכלי דם, שעלולה להוביל לעלייה בשכיחות אירועים מוחיים
(צילום: shutterstock)
ד"ר חרדאק מסבירה שחשוב לנפץ את המיתוס שסיגריות אלקטרוניות אינן מזיקות. "יש תפיסה מוטעית שהן מהוות חלופה בטוחה לסיגריות רגילות, אך המציאות שונה בתכלית. סיגריות אלקטרוניות פוגעות הן בבריאות המשתמשים והן בסביבה".
מחקרים עדכניים ומקרים קליניים מצביעים על כך שסיגריות אלקטרוניות גורמות לנזק משמעותי לריאות, כולל מקרים חמורים של אי-ספיקה נשימתית ומחלות נוספות. "התדמית של סיגריות אלקטרוניות כפחות מזיקות היא שגויה לחלוטין. היום אנחנו יודעים בוודאות שהן מזיקות לבריאות ומשפיעות לרעה על מערכות הנשימה של המשתמשים".
ד"ר חרדאק: "יש תפיסה מוטעית שסיגריות אלקטרוניות מהוות חלופה בטוחה לסיגריות רגילות, אך המציאות שונה בתכלית. סיגריות אלקטרוניות פוגעות הן בבריאות המשתמשים והן בסביבה"
6 צפייה בגלריה
עישון סיגריות
עישון סיגריות
קופסת סיגריות אחת (20 סיגריות) מקצרת את החיים בערך בשבע שעות
(צילום: Shutterstock)

האיסור על עישון במילאנו – דוגמה עולמית

אתמול נכנס לתוקף חוק איסור מחמיר על עישון במרחבים ציבוריים במילאנו. החוק האיטלקי החדש אוסר על עישון ברחובות, תחנות אוטובוס, מגרשי ספורט ופארקים. מי שיפר את החוק צפוי לקנס בגובה 40 עד 240 אירו. עם זאת, האיסור אינו חל על סיגריות אלקטרוניות.
לדברי גורמים בעיריית מילאנו, מטרת החוק היא לא רק לשפר את איכות האוויר אלא גם להגן על הציבור מפני עישון פסיבי ("עישון כפוי"). מילאנו, שנחשבת לאחת הערים המזוהמות ביותר באירופה, שואפת להציג שיפור באיכות הסביבה לקראת אולימפיאדת החורף שתתקיים בעיר בשנת 2026.
"אני מקווה שחקיקות מהסוג הזה יגיעו גם לישראל", מסכמת ד"ר חרדאק. "יש צורך בעבודה רבה על המודעות של הדור הצעיר. חשוב להטמיע חינוך מתאים כבר מגיל צעיר, בבתי הספר ובקהילה, שכן כיום המוצרים הללו נגישים מאוד לנוער".
פורסם לראשונה: 13:26, 02.01.25