קולין אובניון הוא פיזיותרפיסט חובב טבע ואוכל אורגני מקולורדו, ארה"ב, שחשב שלעולם לא יוכל להצביע לטראמפ. אלא שבמהלך מגפת הקורונה, הוא ואשתו נודו חברתית כשסירבו להתחסן, והוא החל להקשיב לפודקאסטים שעסקו בבריאות אלטרנטיבית.
עם הזמן, אובניון הגיע למסקנה שממסד הבריאות הציבורי בארה"ב מושחת, ושהפתרון היחיד הוא המהפך שהבטיח רוברט פ' קנדי ג'וניור, מועמדו של טראמפ לתפקיד שר הבריאות. "הבחירה של טראמפ בקנדי ג'וניור היא שגרמה לי להצביע לו", אמר אובניון ל"ניו יורק טיימס", "יש לנו מגפה אמיתית עם מחלות מטבוליות, סוכרת, השמנת יתר. איך ייתכן שיש לנו באמריקה כל כך הרבה כסף, ועדיין האנשים הכי לא בריאים"?
אובניון לא לבד. הוא מייצג פלג מצביעים שלא נלקח מספיק בחשבון לפני הבחירות: אמריקנים שסובלים מבעיות בריאות מגוונות, שלא סומכים יותר על הממסד הבריאותי ורוצים לפרק אותו. העובדה שרוברט קנדי ג'וניור הוא קונספירטור שהפיץ מידע מוטעה על חיסונים והבטיח לעקוף סוכנויות בריאות ממשלתיות, לא רק שלא פגעה בטראמפ - היא עזרה לו. כשטראמפ אמר במהלך הקמפיין כי ייתן לקנדי ג'וניור "להתפרע עם הבריאות", הוא זיהה, פעם נוספת, טינה גוברת של לא מעט אמריקנים.
האמון במדענים ובמומחים רפואיים נשחק מאז המגפה, והמצביעים, שהתמוגגו מההבטחה של קנדי "להפוך את אמריקה לבריאה שוב", אמרו כי הוא נתן קול לתסכוליהם מהמערכת כולה - מהחיסונים וכללי הקורונה, ועד לטיפול בבתי החולים וביטוחי הבריאות. "חלק גדול מהאוכלוסייה עומד בפני משבר בריאותי, והם מרגישים שהרפואה ובריאות הציבור לא מצליחים לשפר את חייהם", אמר ד"ר אשיש ג'הה, ששימש כמתאם התגובה של הנשיא ביידן למשבר הקורונה, "הם הרבה יותר פתוחים לאנשים שאומרים, 'כל המערכת מושחתת ואנחנו חייבים לפוצץ אותה'".
סקר של מכון "פיו" העלה שכשמונה מתוך 10 אמריקנים עדיין מאמינים שמדענים פועלים לטובת הציבור - רמה גבוהה בהרבה של אמון מזו שניתנת לפוליטיקאים או לתקשורת. אבל לאמריקנים רבים כבר אין קשרים מתמשכים עם רופאי משפחה, ומשפיעני מדיה חברתית, עם הכשרה רפואית מועטה או בכלל בלי, מיהרו למלא את החלל.
סקר של CBS מצא כי 47% תומכים בבחירתו של קנדי ג'וניור לשר הבריאות, ומדובר במצביעים שהם גם שמרנים שהתנגדו לסגרים של הקורונה, גם ליברלים שמתחברים להתקפות של קנדי על יצרניות תרופות ומזון, וגם מתנגדי חיסונים משני הצדדים.
"הוא אחד מאיתנו! זה חלום שמתגשם"
הביטחון שאיתו מגיע טראמפ לקדנציה השנייה, מביא לכך שהוא מצמיד לקנדי ג'וניור שורה של שותפים שיחד יהפכו את מערכת הבריאות הציבורית האמריקנית על ראשה. המינוי החשוב ביותר הוא זה של ד"ר דייב וולדון למנהל המרכז לבקרת מחלות (CDC), שנותן המלצות מבוססות-ראיות לחיסונים. למרות שהמדינות השונות אינן נדרשות לפעול לפי ההמלצות, רובן כן עושות זאת. ה-CDC הוא אחד המוסדות האמריקניים המוערכים בעולם, עם תקציב של 9 מיליארד דולר וצוות של יותר מ-13 אלף איש, אבל הוא הפך למוקד זעם של הימין, והוא ייראה, כנראה, אחרת לגמרי בעוד ארבע שנים.
וולדון (71), חבר קונגרס רפובליקני לשעבר, נמצא מחוץ לבמה הפוליטית יותר מ-15 שנה ומנהל מרפאה פרטית בפלורידה. הוא חבר קרוב של קנדי ג'וניור כבר 25 שנה, והשניים מחזיקים בעמדות דומות. כמו קנדי, ד"ר וולדון טען שילדים עלולים לפתח אוטיזם כשהם מחוסנים נגד חצבת, חזרת ואדמת (MMR), בגלל גנטיקה או גורמים אחרים, למרות שעשרות מחקרים של המומחים הגדולים בעולם הפריכו ביסודיות את הטענה.
וולדון היה החבר המייסד של הוועדה לאוטיזם בקונגרס וכחבר בית הנבחרים מ-1995 עד 2009, uהעלה שתי הצעות חוק הקשורות לחיסונים: הראשונה היתה הגבלת השימוש ב-Thimerosal, תוסף חיסון שמונע מחיידקים ופטריות לגדול בחיסון. זאת למרות שמינונים נמוכים של התוסף הוכחו כבטוחים לשימוש ובכל מקרה, כבר מ-2001 החומר הזה לא נמצא במרבית החיסונים.
הצעת החוק השנייה ביקשה להעביר את עבודת בטיחות החיסונים של ה-CDC לסוכנות נפרדת ועצמאית. "הם לא הצליחו להשתחרר מניגודי עניינים המשרתים את אמון הציבור בבטיחות החיסונים", אמר וולדון ב-2007. אז הסתכלו עליו כעל משוגע, ועכשיו - הוא ינהל את ה-CDC.
עם זאת, חשוב לציין כי וולדון טוען כי הוא תומך בחיסונים ושני ילדיו הבוגרים מחוסנים לחלוטין. "תיארו אותי כאנטי-חיסונים, אבל אני נותן זריקות ואני מאמין בחיסון", אמר וולדון. אלא שמתנגדי החיסונים ברחבי האינטרנט סבורים אחרת. "הוא אחד מאיתנו! התנועה שלנו מנצחת. זה חלום שמתגשם", הגיבו בפייסבוק כמה ראשי קבוצות אנטי-חיסונים.
וולדון עשוי להצטרף למאמצי הרפובליקנים לצמצם באופן כללי את ה-CDC, כולל חיסול המרכז הלאומי למניעת ובקרת פציעות, שעובד על נושאים כמו שימוש יתר בסמים ומוות מירי. וולדון הצביע בעד איסור על מימון פדרלי לתוכניות החלפת מחטים כגישה להפחתת מנת יתר, ואיגוד הרובאים הלאומי (NRA) העניק לו דירוג "A" עבור רקורד ההצבעה שלו בעד זכויות נשק. בנוסף, וולדון הוא מתנגד הפלות קיצוני, ומועמדותו עשויה להרגיע מתנגדי הפלות שהיו מודאגים ממינויו של קנדי ג׳וניור שידוע כתומך בחופש ההפלות.
"האמריקנים הגיעו לנקודת שבירה. אין אמון במערכת"
את משולש המינויים חסרי התקדים במערכת הבריאות הציבורית משלים ד"ר מרטי מקארי, שנבחר להוביל את מינהל המזון והתרופות (FDA). מקארי הוא פרופסור באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, שזכה לפרסום כשהתנגד למנדט החיסונים בקורונה. הוא התארח בקביעות ב"פוקס ניוז" וברשתות שמרניות אחרות, הטיל ספק בצורך במסכות, ולמרות שלא התנגד לחיסוני הקורונה, היה חלק מקבוצה קולנית של רופאים שקראו להתמקד יותר בחסינות העדר כדי לעצור את הנגיף. המרכז לבקרת מחלות העריך כי חיסוני הקורונה מנעו 686 אלף מקרי מוות בארה"ב ב-2020 וב-2021, וילדים התמודדו עם שיעורי אשפוז ותמותה נמוכים בהרבה מהנגיף.
18,000 עובדי ה-FDA אחראים על הבטיחות והיעילות של תרופות מרשם, חיסונים ומכשירים רפואיים, כמו גם שלל מוצרי צריכה אחרים, כולל מזון וקוסמטיקה. בסך הכל, מוצרים אלה מייצגים כ-20% מההוצאות הצרכניות של ארה"ב בשנה. בשנים האחרונות ספג ה-FDA אש בגלל אישור תרופות לאלצהיימר, ALS ומחלות אחרות בהתבסס על נתונים חלקיים שלא הצליחו להראות יתרונות משמעותיים עבור החולים. דחיפה לבדיקה מעמיקה יותר של בטיחות ויעילות התרופות תהיה מהפך גדול ב-FDA, שבמשך עשרות שנים התמקד באישורים מהירים יותר של תרופות.
אחת ההבטחות של קנדי ג'וניור שהפכו אותו לכתובת של מיליוני אמריקנים מתוסכלים, היתה להילחם בעוצמה של חברות התרופות בוושינגטון. בין היתר הוא רוצה למנוע מיצרניות תרופות לפרסם בטלוויזיה - שוק של מיליארדי דולרים שמהווה כמחצית מהפרסום בטלוויזיה.
זה כנראה לא יקרה: בית המשפט העליון יבטל איסור כזה על רקע התיקון הראשון שמגן על חופש ביטוי מסחרי, אבל כפי שאמרה ל"ניו יורק טיימס" סינדי ג'יימס, עורכת דין תאגידית שעזבה את עבודתה כדי להפוך ליועצת רוחנית: "העלייה של קנדי הראתה שהאמריקנים הגיעו לנקודת שבירה מצטברת. אין לי יותר אמון במערכת. אנשים ביישו אותי כי לא הסכמתי לקבל חיסון קורונה, אבל הניצחון של טראמפ מראה שצדקנו. אנשים ברחבי המדינה לא מוכנים יותר שיגידו לנו מה להכניס לגוף שלנו".