תוציאו את הניידים, גרסת חדר הניתוח: משלחת הומניטרית מהמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה, שפעלה באדיס אבבה בירת אתיופיה, ביצעה ביום רביעי האחרון ניתוח בפעוטה בת שלוש באמצעות התאורה של הטלפונים הניידים, לאחר הפסקת חשמל שהתרחשה במהלך הניתוח.
עוד בנושא:
במהלך שהותם באתיופיה וטיפול בתושבים המקומיים, ביצע הצוות הישראלי ניתוח להוצאת גידול מלועה של הפעוטה בבית החולים סנט פיטר'ס בעיר הבירה, כשלפתע השתררה חשיכה מוחלטת בחדר הניתוח, בשל הפסקת חשמל. גם הגנרטור, שאמור לגבות את מערכת החשמל במצבים כאלה, לא פעל.
"הפסקות חשמל הן חלק מהחיים במדינות הללו", מספר ד"ר יותם שקדי, מנהל היחידה לכירורגיה ראש-צוואר ברמב"ם ומי שהוביל את המשלחת הישראלית, "אולם אנחנו רגילים להמשיך לקבל את אספקת החשמל ממערכות הגיבוי. במקרה הזה זה לא קרה, והיינו צריכים להסתגל במהירות למצב, כי הילדה שכבה על מיטת חדר הניתוח באמצע ההליך".
בתוך שניות ספורות המשיך הניתוח לאור פנס הראש של ד"ר שקדי, ומסכי הטלפונים הניידים של שאר אנשי הצוות שעמדו סביב מיטת המטופלת. את פעולת מכונת ההנשמה החשמלית החליף צוות ההרדמה המקומי, בסיועו של ד"ר וסילה ראצ'ה, סגן מנהל מחלקת הרדמה ברמב"ם, שביצע את הפעולה באופן ידני. הניתוח נמשך כך במשך למעלה מרבע שעה, עד שחזר החשמל לפעול, והוא הסתיים בהצלחה.
"יש הרבה מחשבות על תנאי עבודה במדינות עולם שלישי, כשיוצאים למשלחות כאלה", אומר ד"ר שקדי, "אבל המחשבה שנעבוד בחדר ניתוח ללא חשמל - לא עברה בראשי. לשמחתי לא נשקפה למטופלת שלנו סכנת חיים כתוצאה מהתקלה וסיימנו את המשימה בהצלחה".
שיתוף הפעולה בין רמב"ם לבית החולים סנט פיטר'ס החל לפני כשנה, אז נסע ד"ר שקדי לבית החולים האפריקני לטובת פעילות הומניטרית בתחום ניתוחי ראש-צוואר. לפני כשלושה חודשים הגיעה לרמב"ם משלחת בכירה מאותו בית החולים, לביקור גומלין וסיכום המשך שיתופי פעולה בין הגורמים.
לפני כשבוע יצאה משלחת מתנדבים נוספת מרמב"ם אל בית החולים האתיופי, במסגרתה הורחבה הפעילות לניתוחי ראש-צוואר וטיפולים גינקולוגיים שונים, כאשר על חברי המשלחת נמנו ד"ר שקדי, ד"ר ראצ'ה, ד"ר ניר חייא, מנהל היחידה הגניקולוגית ברמב"ם ואביבית ניטקה - אחות מתאמת ראש-צוואר. במהלך שהותם באדיס אבבה, טיפלו חברי המשלחת בעשרות מטופלים מקומיים וביצעו למעלה מעשרה ניתוחים.
"יש לנו הרבה אהבה למקצוע שלנו, אבל יציאה מהשגרה היומיומית למציאות אחרת, כזו שמצריכה הרבה פעמים חשיבה מחוץ לקופסה או ניתוח לאור פנס ראש, נותנת לנו פרופורציה והרבה סיפוק", מסכם ד"ר שקדי את הפעילות האחרונה, "בעיקר כשמסיימים עוד ניתוח בהצלחה ונותנים סיוע למי שזקוק לו".