התרגשות רבה הציפה הבוקר (יום א') את חדר הניתוח הסמוך למתחם חדרי הלידה בבית החולים בילינסון בפתח תקווה. שלי חכימי (34) ילדה רביעייה בלי הפריית מבחנה. לידת רביעייה נחשבת לנדירה, בסיכוי של אחת ל-720 אלף עד מיליון לידות, והיא מתרחשת ברוב מהמקרים בעקבות טיפולי פוריות.
30 אנשי צוות מתחומי רפואה שונים התכנסו לתמוך בניתוח הקיסרי המאתגר של שלי חכימי. ראשון נשלף הבכור ואחריו אחיו, שלישית יצאה אחותם ואחריה האחות השנייה. האם הנרגשת הודתה לבורא עולם ועל שפתיה התרחב חיוך של אושר לאחר שההיריון הנדיר הזה נגמר בטוב.
ד"ר כנרת טננבאום גביש, רופאה בכירה במחלקת אם ועובר בבילינסון ומנהלת מרפאת תאומים, סיפרה ש"עד לרגע הניתוח שבמהלכו שלפתי ולד אחר ולד, שהתפתחו כל אחד בשק היריון נפרד, ראיתי אותם רק דרך מעקבי האולטרסאונד הרבים שביצעתי במהלך ההיריון. פתאום ראיתי אותם בלייב, תקינים ובריאים וזה כל כך מרגש", תיארה. בניתוח השתתפה ד"ר ריקי ברגל בסון, רופאה בכירה במחלקת אם ועובר בבית חולים לנשים בבילינסון.
בריאיון שקיימנו עם האם יומיים לפני שילדה, היא תיארה בהתרגשות את תחילתה של חוויית חייה: "בנר ראשון של חנוכה 2023 התפללתי לתאומים, בצניעות, סט אחד. במהלך ההיריון התברר לי שתפילתי נענתה ואף הוכפלה".
חכימי, 34, מנהלת אירועים חברתיים לקבוצות היי-טק ובעלה ישראל, איש היי-טק, תושבי פתח תקווה, הורים לילדה בת שבע ולילד בן ארבע, הרגישו שהשמיים נופלים עליהם, פשוטו כמשמעו, כשהתבשרו על ההיריון רב העוברים. ישראל: "הצטרפתי לאשתי לבדיקת רופא הנשים בקהילה שעבר עם מתמר האולטרסאונד על הבטן ושיתף באדישות: הנה שק היריון, ועוד אחד ועוד אחד ועוד אחד. הייתי קרוב לעילפון, וזו לא מליצה. אלא פיזית, ממש. הבשורה נחתה עלינו באופן הכי מפתיע. מה עכשיו רביעייה?"
כשהסתיימה ההדמיה, צייד הרופא את בני הזוג ההמומים במכתב הפניה לבית חולים לביצוע דילול עוברים, פרקטיקה רווחת בעשורים האחרונים. "אבל היינו צריכים זמן להתאפס על עצמנו, לעכל את משמעות המציאות החדשה, ולכן דחינו את ההחלטה משבוע לשבוע", מתארת היולדת. ד"ר כנרת טננבאום גביש, ליוותה כאמור את ההיריון עוד משלב הלבטים. "התפקיד שלנו, הרופאים, הוא לספק למשפחה את כל המידע. האפשרויות והסיכונים שבהולדת רביעייה. עדכנתי את בני הזוג שממחקרים עולה שככל שמספר העוברים נמוך, סיכויי ההישרדות שלהם ותקינות בריאותם עולים. לכן, המלצתי על המלצת הבסיס שמעוגנת גם בפרוטוקול - להפחית את מספר העוברים".
לפני המפגש עם הרופאה, הגיעו בני הזוג לתובנה משותפת: "ישבנו מולה ישראל ואני אחרי שסיכמנו בינינו על שיחה ממצה אחת בלבד שתכלול את כל המידע וממנו נסגור החלטה". היולדת מספרת על שני אירועים שבגללם החליטה ללכת עם הלב: "בבדיקת האולטרסאונד האחרונה שעברתי כבר שמענו שבכול הארבעה פועם דופק. מבחינה הלכתית אמנם מותר לדלל אבל מוסרית זה לא ישב לנו טוב בבטן. אמרתי לעצמי שהתברכתי בארבעה עוברים שרוצים לחיות, אז מי אני שאחליט לא לאפשר להם? ומה שעוד חיזק את קבלת האתגר הענק הזה שלקחנו על עצמנו היו אירועי 7 באוקטובר שבהם נרצחו כל כך הרבה אנשים כולל תינוקות וילדים. אז חשבתי שאולי אני הכלי להביא ילדים לעולם".
חכימי לא התעלמה מהאתגר שלווה בחששות שאותן חשפה בפניה ד"ר טננבאום גביש, הרופאה המלווה: "דיברתי איתה על הסיכון המשמעותי ביותר שהוא לידה מוקדמת שעלולה לסכן העוברים בפגות, בהאטה בהתפתחות ובשלל לקויות. גם היא עצמה נמצאת בסיכון במהלך ההיריון להתפתחות סוכרת הריונית, הפלה, מחסור במינרלים ובוויטמינים חיוניים ובהם ברזל, כי העוברים 'גנבים'. הם לוקחים מהאמא כל מה שהם צריכים. לכן, זו אחריות מטורפת ללוות היריון כל כך מורכב. ממש פרויקט.
"המעקב הרצוף הזה אחריה בבדיקות דם, בביצוע סקירות אולטרסאונד שבמהלכן אני צריכה לבדוק ביסודיות ארבעה עוברים, אחד אחרי השני בריכוז מקסימלי ועלולה חלילה לפספס משהו. זה היה מאתגר וזכיתי להיות לא רק הרופאה המלווה אלא גם זו שמבצעת את הניתוח הקיסרי ושולפת ארבעה עוברים בריאים". התינוקות הועברו מבילינסון לפגייה הסמוכה במרכז הרפואי שניידר לילדים.
לידת רביעייה נחשבת לנדירה מאוד, כאמור. שלי חכימי עברה לפני הלידות הקודמות ולפני זו האחרונה הליך להשראת ביוץ, שנועד לנשים עם בעיות ביוץ או לנשים שמתקשות להרות. ד"ר טננבאום גביש: "זה עדיין נחשב לנדיר מאוד כיוון שככל שהשתכללה בעשורים האחרונים טכניקת ההפריה, התפתחה במקביל ההבנה שהיריון של יותר משלושה עוברים הוא פוטנציאל לסיכון ולכן כבר לא רואים לידת רביעיות במדינות המערב".