בשיתוף שיבא
תחום השתלות הריאה בישראל (ובעולם), עומד בפני אתגר עצום - מספר האיברים הזמינים להשתלה נמוך משמעותית ממספר החולים הנזקקים להשתלה. על פי הנתונים העדכניים, בישראל מתבצעות כ-60 השתלות בשנה, כאשר במקביל כ-200 אנשים ממתינים בכל רגע נתון להשתלה. בעקבות הדרך המחמירה בה קובעים מיהם המועמדים שיכולים לתרום ריאה, יש הרבה פחות איברים זמינים לתרומה בישראל, בהשוואה לחו"ל.
על מנת להתמודד עם המציאות המאתגרת ולשפר את התחום, מתקיימת בישראל בשנים האחרונות פעילות פורצת דרך, ומחשבה מחוץ לקופסה כדי למצוא דרכים נוספות להגדלת כמות השתלות הריאה בישראל, גם עבור חולים שלא היו יכולים לבצע השתלה קודם לכן.
חלק מהשיפור המשמעותי בתחום השתלות הריאה בישראל נובע משימוש במערכת טכנולוגית מתקדמת בשם EVLP (Ex-Vivo Lung Perfusion), במרכזים ספורים בלבד ברחבי העולם - ובהם גם בית החולים שיבא. על פי המגזין היוקרתי NEWSWEEK, המרכז הרפואי שיבא מופיע ברשימת תחומי ההתמחות הטובים בעולם בתשע קטגוריות שונות, בין היתר בתחום רפואת ריאות.
"הטכנולוגיה שנכנסת לשימוש בימים אלה תאפשר למרכז ההשתלות בשיבא לקחת ריאות במצב שאינו מתאים להשתלה, ולהשאיר אותן מתפקדות מחוץ לגוף למספר שעות, שבהן אנחנו מעריכים אותן יותר טוב, מטפלים ו'מתקנים' אותן כדי שיתאימו להשתלה", מסביר ד"ר לירן לוי, ממייסדי המרכז להשתלות ריאה בשיבא. "במקומות שבהם משתמשים בטכנולוגיה, מספר ההשתלות גדל ב-50%, כך שמדובר במהפכה של ממש".
"נולדתי מחדש בעקבות ההשתלה"
עמית גרשוני, בן 42, נשוי+1, הוא חולה סיסטיק פיברוזיס מלידה. בתחילת הדרך, טיפל גרשוני בקפידה במחלה עם הרבה תרופות, פיזיותרפיה וביקורות בבית החולים, ובמקביל ניהל חיים רגילים לחלוטין. אך כשהגיע לגיל 22, הבריאות התחילה להתדרדר והוא אושפז בבית חולים. "לאשתי זו הייתה הפתעה - היא ידעה על הכל, אבל עד אותו רגע זה לא השפיע על היום-יום שלנו". לאחר מכן, חזר לעבוד אבל המחלה הפכה להיות אינטנסיבית יותר עם יותר ביקורות ואשפוזים. "בגיל 35 הגוף לא הצליח לתפקד והפסקתי לעבוד. הרגשתי שכל החיים שלטתי במחלה אבל בגיל מסוים היא התחילה לשלוט בי. כל מה שעשיתי – טיפולים, פיזיותרפיה, תרופות ואשפוזים – לא עזר".
בשלב זה, כל חייו של גרשוני נסובו סביב המחלה. "אשתי היתה צריכה לטפל בי וגם לתפעל את הבית, הייתה לנו ילדה קטנה - הכל היה נורא קשה".
גרשוני מספר כי במשך השנים שאל את הרופאים 'מתי תגיע ההשתלה', והם תמיד אמרו 'אתה עדיין לא שם'. "בסוף הגעתי למצב של חמצן מעבר לכתף, באוטו וליד המיטה. בגיל 39 הרופאה שלי הגיעה למסקנה שהגיע הזמן להשתלה. בשלב זה כבר לא יכולתי להתקלח כמו שצריך, הקאתי את כל מה שאכלתי. אמרתי לעצמי 'לאן כל זה הולך'. היו מחשבות על הסוף".
גרשוני התחיל את התהליך עם ד"ר לירן לוי, ממייסדי המרכז להשתלות ריאה בשיבא. "ביום שישי רנדומלי, קיבלתי טלפון שאמר 'יש ריאות, אתה רוצה?'. אחרי התקף חרדה קל, אמרתי שבוודאי שכן, והייתי צריך להגיע לשיבא תוך שעתיים".
24 שעות אחרי הניתוח, הוא מספר, כבר היה בלי חמצן. "התיישבתי על כורסא והרגשתי באופוריה. יכולתי לנשום עצמאית בלי להשתעל". וכך אחרי שנה ראשונה קשה של התאקלמות וכאבים, החיים מבחינתו "יותר ורודים מוורודים", מחייך גרשוני. "אני נהנה עם חברים, יש תיאבון, הולך לים, מטייל. ומעל לכל - אשתי והבת שלי קיבלו אותי בחזרה בתור בעל ואבא. נולדתי מחדש, אי אפשר לתאר את זה אחרת".
הדרך לחיים חדשים - מההכנה ועד ושיקום
כל הרופאים והצוות במרכז השתלות הריאה בשיבא עוברים הכשרה ייעודית במרכז ההשתלות של טורונטו, המרכז הגדול בעולם בתחום השתלות הריאה. את המרכז בשיבא מובילים ד"ר לוי, שהתמחה בבית החולים הכללי של טורונטו בעצמו, וד"ר מילטון סאוטה, כירורג חזה בעל שם עולמי, אשר ביצע למעלה מ-800 השתלות ריאה בישראל.
המעטפת הרב-תחומית כוללת בין היתר ביצוע של כלל הבדיקות לקראת ההשתלה במקום אחד ובפעם אחת. היכולת לבצע יותר מ-30 בדיקות וייעוצים בתוך 3-4 ימים חוסכת זמן יקר ומאפשרת להוסיף במהירות את המטופל לרשימת המועמדים להשתלה. נוכחותו של בית החולים השיקומי בשיבא מהווה יתרון נוסף, המתבטא בהכנה אינטנסיבית לפני ההשתלה ותמיכה מקיפה בהחלמה לאחריה, כולל שיקום ריאות ואשפוז יום. "המרכז מסייע למטופלים מול קופות החולים" , מספר ד"ר לוי. "מדובר בנקודה קריטית המאפשרת לכל מועמד להשתלה לקבל את הטיפול הנכון ביותר עבורו".
חושבים מחוץ לקופסא ומצילים חולים שלא היו מקבלים הזדמנות
החדשנות, המסירות והרוח הישראלית שינו את המציאות עבור מושתלים שבעבר היו נפסלים להשתלה, ונתנו להם תקווה. בעיצומה של מגפת הקורונה, בוצעה השתלות ריאה בקרב חולי קורונה צעירים שסבלו מפגיעה ריאתית קשה ובלתי הפיכה, מה שהיווה פריצת דרך משמעותית בישראל. "הכרנו מצבים דומים מההתמחות שלנו בטורונטו, לשם מגיעים המקרים הכי מורכבים ומשתמשים בטכנולוגיות הכי מתקדמות, כולל אנשים על אקמו שעברו השתלה", מספר ד"ר לוי. "מדובר במשהו שכמעט ולא נעשה בארץ, וכשכבר בוצע, היו לו אחוזי הצלחה נמוכים. אנחנו אמרנו שאנחנו יודעים שזה אפשרי, אחרי הכל מדובר בצעירים בריאים. הטילו ספק ברעיון שלנו, אבל הצלחנו. לקחנו אתגר לא פשוט - ולשמחתי זה הצליח".
גם על רקע מלחמת חרבת ברזל נרשמו הצלחות מרשימות בתחום, עם השתלות מוצלחות בשני חיילים שנפצעו אנוש בקרב, והשתלת הריאות היתה צעד שהציל את חייהם ובוצע בסיטואציה זו לראשונה בעולם!. "מדובר על פצועים, שאף אחד לא נתן להם סיכוי, והוחזקו על מכונת הנשמה ואקמו כמה חודשים בין חיים ומוות עד שעברו השתלת ריאות בשיבא", מעיד ד"ר לוי.
החזון, השליחות והחובה של אנשי הרפואה בתחום השתלות הריאה בישראל, אומר ד"ר לוי, "הם להגדיל את מספר ההשתלות על ידי מציאת דרכים להגדלת מספר התרומות. ביצוע השתלות ריאה בשיבא הביא עד כה לשיפור בשירות והנגשה תוך שימוש בכלים מתקדמים יותר, וניצול של ידע וניסיון שנצבר במרכזים מובילים בחו"ל. בעקבות כך, המושתלים מקבלים שירות טוב יותר והשתלות ריאה מונגשת לעוד אוכלוסיות".
בשיתוף שיבא
פורסם לראשונה: 13:32, 03.09.24