חנוכה, החג היהודי הכי חורפי ומואר, טומן בחובו גם סכנות. סופגניות עלולות לגרום לחנק בעיקר בקרב ילדים רכים ואצל מבוגרים, וכמובן סכנת כוויות והתלקחות מהנרות שאנחנו מדליקים ערב-ערב בחנוכייה. ד"ר שפיר בוטנר, מנהל בית הספר לפרמדיקים במד"א, מסביר באולפן ynet איך להצליח לעבור את החג בשלום ואפילו ליהנות ממנו. צפו בריאיון איתו:
"חנוכה הוא חג הסופגניות וחשוב להבין שהן עלולות להיות מסוכנות ולגרום לחנק, בעיקר לילדים קטנים. סופגנייה דומה קצת לפיתה שאנחנו אוכלים במשך כל השנה, אבל היא דחוסה יותר. כך שאם לא לועסים אותה טוב, היא עלולה לגרום לחנק. בעיקר אצל אוכלוסיות פגיעות מסיבות שונות, ילדים קטנים שעוד לא למדו לגמרי איך לאכול, ואולי אנשים מבוגרים יותר עם בעיה במנגנון הבליעה. כשאנחנו לא לועסים את זה עד הסוף, זה הופך להיות כדור בצק שחונק אותנו".
הוא מוסיף שחשוב לשים לב לילדים שאוכלים את הסופגנייה, ולא לתת להם לשבת לבד בלי השגחת מבוגרים. "חשוב להיות לידם בקשר עין ישיר, ולוודא שהם לועסים היטב, לחתוך את הסופגנייה לחתיכות קטנות, לראות שהם לועסים כמו שצריך, ולא חלילה נוגסים חתיכה גדולה מההתלהבות, ומהרצון לאכול את הריבות והשוקולדים. ואם כבר מדברים על ריבה, חשוב לדעת שבחימום במיקרוגל, למשל, הריבה יכולה להתחמם מדי ולגרום לכוויות, לא מסכנות חיים אמנם באופן מיידי, אבל קשות וכואבות".
ד"ר בוטנר מסביר שאם קורה משהו, חשוב לפנות מיד למד"א (101), ולקבל הנחיות מהמוקדנים לגבי מה לעשות באופן מיידי עד שאמבולנס יגיע. "בזמן שאנחנו כבר בדרך אל הכתובת שלכם, במקביל, המוקדן, החובש או הפרמדיק בצד השני של הטלפון, ינחה אתכם מה לעשות. גם אם אתם לא יודעים ויש לכם אפס הכשרה בנושא, ינחו אתכם מה לעשות. הדבר הכי חשוב בכל סיטואציה כזו, הוא לא לאבד עשתונות. להיות ממוקדים ולהקשיב להנחיות הממוקדות".
הוא ממליץ לכל אחד לעשות קורס עזרה ראשונה, כדי לדעת איך לתפקד במקרים כאלה. "אנחנו ממליצים לכל הציבור הרחב בכל הגילים, ללמוד להציל חיים, לעשות כמה דברים פשוטים. אתה לא הופך לרופא, ואתה לא צריך להיות רופא, אבל חשוב לדעת כמה דברים פשוטים שמצילים חיים בכל מיני נקודות שבאמת מסוכנות בחיי היום-יום. בין אם זה לטפל במישהו שנחנק מסופגנייה, חלילה, או מישהו שנחתך ויורד לו דם, או מישהו שאיבד את ההכרה וכרגע צריך לעשות לו החייאה, לחבר את הדפיברילטור, באמת דברים פשוטים שכל אחד יכול לעשות, ואם הוא ילמד לעשות אותם מראש, זה מציל חיים".
ד"ר בוטנר מזהיר גם מחנוכיות מאולתרות שהילדים מכינים בגן. "מדובר בעבודות מקסימות, ואנחנו בעד קיימות, אבל חשוב לשים לב לחומרים שמהם הן עשויות", הוא אומר. "בכל מקרה, לא הייתי רץ להדליק אותן. צריך גם להקפיד לשים אותן על השיש ולא על שולחן מכוסה מפה שגם היא עלולה להתלקח".
ואם חלילה קרתה כוויה, ד"ר בוטנר מזהיר מפני שימוש בתרופות סבתא, שעלולות להזיק אפילו יותר. "כל תרופות הסבתא, כבודן במקומן מונח, אבל חשוב להיצמד להוראות שיש מאחוריהן ביסוס מדעי. אל תשימו אשל, לא כורכום, לא קינמון.
"מה שחשוב זה לשים הרבה מים ולקרוא לעזרה. אם הכווייה באמת משמעותית, חשוב להסיר בגדים, ותכשיטים שנמצאים על האיבר שנפגע. זה עוזר מאוד למנוע פגיעות ופציעות עתידיות שיכולות להתרחש מאוחר יותר, ואז זו סכנה. בגדים יכולים להידבק, יש בצקות, ואז התכשיטים נתפסים. להוריד את זה מהר ולשטוף בהרבה מים. שימו לב והיזהרו, כדי שהחג יעבור בשלום".