סכנת הסיגריות האלקטרוניות: נער בן 16 מאושפז במרכז שניידר במצב קשה עם קריסה של הריאות לאחר שימוש בסיגריות אלקטרוניות. הנער הובהל ליחידה לטיפול נמרץ לב, שם הוא מאושפז בהכרה ומחובר למערכת האקמו, המחליפה את פעילות הלב והריאות.
אמו של הנער מסרה כי היא מבקשת להתפלל לשלומו ומייחלת לכך שיתאושש ויחזור לעצמו. היא ביקשה מכל ההורים להיות עירניים לנושא ולאסור על ילדיהם להשתמש בסיגריות אלקטרוניות, כדי שלא להגיע למצב הנוראי בו הם נמצאים כרגע.
1 צפייה בגלריה
ריאות של נער שעישן סיגריה אלקטרונית
ריאות של נער שעישן סיגריה אלקטרונית
מימין: ריאות במצב רגיל. משמאל: הריאות של הנער שקרסו
(צילום: דוברות שניידר)
הנער הועבר למרכז שניידר מבית החולים קפלן, לאחר שריאותיו קרסו. מבירור רפואי מקיף שערכו בבית החולים קפלן עלה כי מצבו הידרדר כתוצאה מעישון של סיגריות אלקטרוניות.
קראו עוד:
פרופ' עובדי דגן, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב בשניידר, מסר: "הנער התקבל ליחידה לטיפול נמרץ לב במצב קשה מאד כשריאותיו אינן מתפקדות, והוא זקוק לתמיכה מלאה של מכשיר אקמו. אנו מטפלים בו ומקווים מאוד לשיפור במצבו בימים הקרובים. הנזק שנגרם, ככל הנראה, מעישון של הסיגריות האלקטרוניות הוא נזק עצום. אנו קוראים לכל ההורים, מנעו את המקרה הבא".
לפני חודשיים חתם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', על צו שמפחית ב-20% את המס על סיגריות אלקטרוניות, למרות אזהרות מפורשות ממספר ארגוני בריאות על הסכנות לבני נוער. הצו אמור להיות מאושר בוועדת הכספים בשלושת השבועות הקרובים, ואם לא יאושר אז יבוטל המס כליל.
לפי נתונים שהציגו הארגונים, בין השנים 2021 ל-2022 התרחבה דרמטית תופעת התחלת העישון של בני נוער בשיעור של 13.7% בקרב בני 12-14 בשנת 2022, אל מול 3.4% בשנת 2021. בנוסף, שיעור העישון היומי בקרב בני 15-17 יותר מהכפיל את עצמו בארבע השנים האחרונות, מ-4.7% בשנת 2019 ל-9.8% מעשנים יומיים ב-2022.
בנוסף, מצביעים ארגוני המאבק בעישון על הנזקים הבריאותיים הקשים שסיגריות אלקטרוניות גורמות. "מחקרים וידע שהצטברו בשנים האחרונות מגלים שמרבית הסיגריות האלקטרוניות מכילות ניקוטין, אשר מעבר להיותו ממכר, עלול להזיק להתפתחות המוח, במיוחד בקרב בני נוער וצעירים", הדגישו הארגונים.
ד"ר חבצלת ירדן בילבסקי, מומחית בפרמקולוגיה קלינית וטוקסיקולוגיה במרכז שניידר מוסיפה כי סיגריות אלקטרוניות עלולות לגרום נזק חמור אף יותר מסיגריות רגילות. בספרות הרפואית קיימים דיווחים רבים על מחלות ריאות משימוש יתר בסיגריות אלקטרוניות, עד כדי קריסת הריאות. "בחלק מהמקרים חומרי המילוי נרקחים באופן עצמאי עם חומרים מסוכנים שונים, מה שמעלה את הסיכון לנזקים חמורים עוד יותר, ובמקרה הזה - לקריסת ריאות של נער בן 16. אני קוראת לבני הנוער ולהורים להיות עירניים וממליצה להתרחק מסיגריות אלקטרוניות ובוודאי לא להשתמש בחומרים מסוכנים שנרקחים עצמאית".
מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר בתגובה: "אנו מאחלים החלמה מהירה לנער ושולחים חיבוק חם להוריו. מדובר בתופעה מסוכנת שהולכת ומתפשטת בקרב הילדים והנוער בישראל וחיוני שההורים יידעו עליה ויהיו מודעים לנזקים הבריאותיים שעלולים להיגרם לילדיהם.
"סיגריות אלקטרוניות הן מוצר מסוכן וממכר. בכל שבוע מצטברות עוד עדויות מדעיות על הקשר בין סיגריות אלקטרוניות וסיכונים בריאותיים משמעותיים ובמיוחד בקרב בני נוער אשר פגיעים במיוחד, שכן המוח ממשיך להתפתח עד גיל 25 לפחות. מדובר במוצר חדש יחסית ולכן טרם נחשפו כל הנזקים הבריאותיים, אך כבר אנו יודעים כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות מגביר סיכון להפרעות קשב וריכוז, לכאבי ראש, מיגרנות, אימפולסיביות, חוסר איזון רגשי, לדיכאון וחרדה, כמו גם, מגביר סיכון לאין אונות, להזדקנות מוקדמת של המוח ולאסתמה במתבגרים.
"כבר נמצא קשר בין סיגריות אלקטרוניות להתקפי לב, שבץ מוחי ויתר לחץ דם. למרות שחברות הסיגריות האלקטרוניות מתאמצות למכור תדמית של סיגריות נקיות ללא עשן וללא סרטן - מדובר בפייק ניוז, שכן מחקרים מעודכנים גם הצביעו על שינויים גנטיים המזוהים עם התפתחות גידולים סרטניים בחלל הפה, בריאות ובשלפוחית השתן בקרב המשתמשים״.