בשיתוף אסטרהזניקה
בכל שנה מתגלים כ-2,500-2,600 חולים חדשים עם סרטן הריאה, וסוג הסרטן הזה נחשב לגורם התמותה העיקרי בקרב גברים בישראל. "ניתן לחלק את סרטן הריאה לשני סוגים", מסביר ד"ר עבד אגבריה, מנהל היחידה האונקולוגית בביה"ח בני ציון ומומחה לטיפול בסרטן ריאה. "הסוג הראשון הוא חולים עם סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים (Non-small cell lung cancer) NSCLC. הקבוצה הזו מהווה את עיקר החולים שמונה בערך כ-80%-85% מכלל מקרי התחלואה. הסוג השני שכולל כ-15% מהחולים הוא סרטן ריאה מסוג תאים קטנים SCLC (Small cell lung cancer)".
ד"ר אגבריה מסביר שמה שמייחד את מחלת הסרטן "מסוג תאים קטנים", שהיא קשורה באופן כמעט מוחלט לעישון. "99 אחוז מהחולים שמאובחנים עם סרטן מסוג תאים קטנים הם אנשים מעשנים או מעשנים לשעבר ולכן יש קשר ישיר בין סוג המחלה הזו לעישון", אומר ד"ר אגבריה.
"המחלה הזאת מאוד אגרסיבית. ההתנהגות שלה שונה לחלוטין מסרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים – הן בגלל הרקע של המחלה והן בגלל הביולוגיה שלה שנחשבת לאלימה ולכזו שמתקדמת מהר", מסביר ד"ר אגבריה, "לרוב החולים מתגלים עם מחלה מפושטת ובשלב הזה אי אפשר לנתח אותם ולהסיר את הגידול".
בעוד שבסרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים קיים ארסנל טיפול רחב לחולים, בסרטן ריאה מסוג תאים קטנים אפשרויות הטיפול מצומצמות מאוד. "למעלה מעשרים שנה לא חל שינוי מהותי בטיפול. עדיין אבן היסוד של הטיפולים היא כימותרפיה", מסביר ד"ר אגבריה. "לצערנו, על אף הטיפול בכימותרפיה, תוחלת החיים הממוצעת של החולים האלו היא פחות משנה. המחלה הזו היא מחלה מיוחדת, היא צריכה דגש ותשומת לב".
ד"ר שני שילה מנכ"לית ומייסדת העמותה הישראלית לסרטן הריאה איבדה לפני שבועות ספורים את בעלה כתוצאה מסרטן הריאה לאחר מאבק של 11 שנים. "כשמבשרים לך שקרוב משפחתיך אובחן עם סרטן ריאה זה דבר כל כך קשה. השמיים נופלים. אתה מפורק. אי אפשר לתאר את זה במילים. כל העולם מתהפך ברגע", מספרת שילה. "צריך לזכור שכ-80 אחוז מהמאובחנים הם מעשנים או מעשנים לשעבר אבל 20 אחוז מהחולים מעולם לא עישנו וכך היה בעלי. הוא מעולם לא עישן והוא אובחן בגיל 43".
במקרי תחלואה של חולים שאינם מעשנים, קיים סיכוי למצוא שינויים גנטיים שמניעים את הגידול. המשמעות היא שאפשר להתאים טיפול ממוקד מטרה ולשפר את ההישרדות. "ממה שאני חווה מהשטח מהמטופלים ומבני המשפחות שלהם ניכר שסרטן הריאה עבר מהפכה מדהימה בשנים האחרונות, ויש כיום חולים שמצלחים לחיות שנים עם המחלה", מסבירה שילה, "אולם לצערנו עבור החולים עם סרטן הריאה מסוג התאים הקטנים במשך שנים ארוכות כמעט ולא הייתה התקדמות והמחלה נחשבת למורכבת מאוד".
מהפכת הטיפול באימנותרפיה
לפני כעשור פותחה קבוצת טיפול חדשה שנקראת "אימונתרפיה" – אלו טיפולים שרותמים את מערכת החיסון לזהות את הגידול כ'אויב' וגורמים לה לתקוף אותו. "האימונתרפיה מחוללת פלאים בחלק מהחולים ובחלק מהמחלות", מסביר ד"ר אגבריה, "לצערנו בסוגים מסוימים של סרטן זה עדין לא קורה. אומנם האימונתרפיה הביאה לשיפור מסוים, אבל הוא הרבה פחות ממה שציפנו". לדבריו, בסרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC) האימונתרפיה עשתה מהפכה אמיתית "אנחנו כמעט עשר שנים נותנים את התרופות האלו לחולים גרורתיים ולאחרונה אפילו התחלנו לתת אותם גם לחולים בשלבי מחלה מוקדמים – לפני או אחרי ניתוח", מסביר ד"ר אגבריה. "בסרטן ריאה מסוג תאים קטנים (SCLC) לצערי התוצאות הן טובות אך עדין צנועות יחסית. אנחנו יודעים שתוספת של אימונותרפיה לטיפול הסטנדרטי יכולה לשפר את סיכויי ההישרדות של החולה באחוזים מסוימים. צריך לזכור שסרטן ריאה מסוג תאים קטנים הוא מחלה ששנים לא היה בה שום התקדמות ותוחלת החיים היא פחות משנה ולכן כל טיפול חדש הוא משמעותי".
עד היום לא ניתן להעריך מי מהחולים יגיב לטיפול ומי לא. "בזכות הטיפול באינותרפיה אנחנו יכולים להשפיע על המהלך של המחלה אצל חולים מסוימים אפילו למשך שנתיים או שלוש", מסביר ד"ר אגבריה, "צריך לזכור שכל חולה הוא עולם ומלואו ואני חושב שיש מקום לאימונותרפיה לקבוצת חולים הזו מפני שאנחנו לא יודעים לקבוע מי מהחולים יגיב ומי לא ומה המאפיינים הקליניים שלהם".
בשלב הזה הטיפולים האימונתורפיים לחולי סרטן ריאה מסוג תאים קטנים אינם זמינים לחולים במסגרת סל התרופות בישראל. "זאת נקודה מאוד מאוד כואבת", אומרת שילה, "הטכנולוגיה הזו כרגע לא זמינה לכל החולים ומי שבסוף יצליח לקבל את הטיפול אלו רק חולים שיש להם ביטוח פרטי. המצב הזה גורם לאֵיפָה וְאֵיפָה בין אוכלוסייה היותר עשירה לאוכלוסייה הפחות עשירה. אם אנחנו לוקחים בחשבון שמדובר במחלה שברוב גדול של המקרים נגרמת מעישון, אז דווקא החולים בפריפריה – הגאוגרפית והסוציו-אקונומית – לא יוכלו להשיג את הטיפול וזה קורע את הלב", היא מוסיפה, "בשביל זה קיימת המדינה. היא אמורה לתמוך בחולים האלו ולהנגיש להם טיפולים שלחלקם יכולים מאוד לעזור".
העמותה תומכת בחולים ובבני המשפחות שלהם
העמותה הישראלית לסרטן הריאה הוקמה בשנת 2014 על ידי ד"ר שני שילה. מטרת העמותה היא לתמוך בחולים ובבני משפחותיהם. "החלטנו שכל מה שאנחנו עושים הוא במטרה לעזור", מסבירה שני, "אנחנו מנגישים מידע עדכני וחדשני בעברית. כשבעלי חלה, אני – כחוקרת ורופאה – עשיתי מה שיכולתי כדי ללמוד על המחלה אבל לא כל אחד יודע לקרוא מאמרים וכולי. אנחנו מנגישים מידע בצורה מאוד רחבה. בנוסף יש לנו מערך שלם של תמיכה נפשית שכולל קבוצות תמיכה, תוכנית מנטורינג, מאמנות רפואיות קואצ'ריות ועוד" .
להצטרפות לקבוצת הפייסבוק עבור חולים ובני משפחות לחצו כאן
מידע לציבור. בשיתוף אסטרהזניקה