משרד הבריאות מתריע מעלייה בשיעור הפעוטות המאובחנים עם אנמיה בישראל. מאז 2016 זינק שיעור הפעוטות שסובלים מאנמיה ביותר מ-50%. לנוכח הממצאים החדשים, המשרד שב וקורא להורים לתת לילדיהם תוספי ברזל מגיל ארבעה חודשים, על פי ההנחיות.
כך משפיע הברזל על תפקודי הגוף
גוף האדם זקוק לכמות מספקת של ברזל כדי לייצר באופן תקין המוגלובין וכדוריות דם אדומות, האחראים על הובלת החמצן לכל איברי הגוף. בנוסף, הברזל אחראי על תהליכי התפתחות וצמיחה תקינים וכן שותף לפעילות תקינה של מערכת החיסון בגופנו.
תינוקות בריאים נולדים עם מאגרי ברזל האמורים להספיק עד כארבעה חודשים, תלוי במאגרי הברזל של האם. אנמיה מחסור ברזל, מצב הגורם לאספקה נמוכה של חמצן לרקמות הגוף, שכיחה בקרב ילדים בעולם ובישראל בפרט.
לחוסר ברזל יש השלכות שליליות על ההתפתחות הקוגניטיבית והפיזיולוגית של הילד. הוא עלול לגרום לפגיעה התפתחותית ולהאטה בהתפתחות מוטורית ורגשית. מצב זה נחשב למחסור התזונתי הנפוץ ביותר בקרב תינוקות ופעוטות, והוא עלול להתבטא גם בחולשה ועייפות, חיוורון, ירידה בתאבון, חוסר שקט, ובהפרעות בקשב ובריכוז.
על פי נתונים חדשים של משרד הבריאות, שיעור הילדים המאובחנים באנמיה בישראל זינק מ-11.5 אחוזים בשנת 2016, לכמעט 18 אחוזים בשנת 2022, זינוק של 56 אחוזים. אחד מכל עשרה תינוקות ופעוטות בני 9 עד 18 אחוזים בישראל סובל מאנמיה. הסיבות לעלייה התלולה באנמיה נמצאות בבדיקה.
מגיל ארבעה חודשים, ייתכן שהצריכה התזונתית לא תספק את הדרישות הפיזיולוגיות בברזל, ולכן מומלץ שכל תינוק יקבל תוסף ברזל בתרופה, ולא בתוסף תזונה שיעילותו לא ידועה. ההמלצה למתן ברזל היא בנוסף, וללא קשר לכמות הברזל אותו צורך הילד באמצעות המזון. המינון המומלץ מגיל 4 עד 6 חודשים היא 7.5 מ"ג ברזל ליממה. מגיל שישה חודשים ועד 18 חודשים מומלץ לתת בתכשיר מיוחד 15 מ"ג ברזל ליממה.
בתינוקות שנולדו פגים יש לתת ברזל במינונים שהותאמו במיוחד למשקל התינוק ולא לגילו, על מנת לפצות על המחסור במחסני הברזל בגוף העובר בשליש השלישי להריון, בדרך כלל כשני מיליגרם לכל קילוגרם משקל גוף עד גיל חצי שנה, ולאחר מכן עד 15 מ"ג, אלא אם ניתנו הנחיות אחרות.
שכיחות הבעיה בישראל גבוהה יותר
על פי הנחיות משרד הבריאות, כל תינוק צריך לעבור ספירת דם חד-פעמית, בין גיל תשעה חודשים לשנה, על מנת לוודא את רמת הברזל בגוף התינוק. במקרה של תוצאה נמוכה או גבולית, יוחלט על המשך טיפול בברזל על פי החלטת אחות טיפת חלב.
ד"ר דינה צימרמן: "אנמיה מחוסר ברזל שכיחה בקרב ילדים בעולם, אולם בישראל שיעורי האנמיה גבוהים מאלה שבארצות מערביות אחרות. לחוסר בברזל ייתכנו השלכות שליליות על התפתחות המוח וההתפתחות הפיזית של הפעוט והילד"
ד"ר דינה צימרמן, מנהלת המחלקה לאם ילד ומתבגר במשרד הבריאות, אמרה: "אנמיה מחוסר ברזל שכיחה בקרב ילדים בעולם, אולם בישראל שיעורי האנמיה גבוהים מאלה שבארצות מערביות אחרות. לחוסר בברזל ייתכנו השלכות שליליות על התפתחות המוח וההתפתחות הפיזית של הפעוט והילד.
"כרופאת ילדים וכמנהלת המחלקה לאם ילד ומתבגר במשרד הבריאות, אני ממליצה ממליצה להורים על הנקה בלעדית למשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק, ועל המשך הנקה עד גיל שנתיים בתוספת מזון משלים בריא עתיר בברזל, בהתאם להמלצת האחות בטיפת חלב וכל עוד הדבר מתאים לאם ולתינוק".