שירותי הבריאות הנוספים בישראל, הידועים כשב"ן, נולדו מתוך חזון להבטיח שוויון וגישה רחבה לשירותי בריאות, מעבר לאלה שהוגדרו בחוק ביטוח בריאות ממלכתי ב-1995.
מאז החלת החוק, התבסס שב"ן כמרכיב משלים עבור המבוטחים, והציע שילוב של שירותים משלימים, הנחות והחזרים כספיים על שירותים רפואיים שנרכשו באופן פרטי. מבנה זה אפשר גמישות ואפשרות בחירה, תוך שמירה על נגישות וזמינות לכל שכבות האוכלוסייה, ובפרט לאלו המתגוררים בפריפריה. כעת, הצעה חדשה של משרד הבריאות לשינוי התקנות מאיימת לשנות את המצב הקיים באופן דרמטי.
2 צפייה בגלריה
רפואה בישראל
רפואה בישראל
רפואה בישראל. רק למי שיכול לשלם?
(צילום: shutterstock)
התקנות המוצעות והחדשות כוללות ביטול מוחלט של האפשרות להחזרים כספיים במסגרת תוכניות השב"ן, כך שהשירותים יינתנו אך ורק דרך ספקים שבהסדר עם קופות החולים. לצד זאת, מוצע לחייב את הקופות לעדכן את המבוטחים על שינויים בתוכניות – צעד מבורך כשלעצמו, אך כזה שאינו מפצה על הפגיעות הצפויות מהשינוי המרכזי.
חשוב להבהיר שכיום רוב השירותים של השב"נים, ניתנים באמצעות ספקים בהסדרים והקופות מאפשרות החזרים בד"כ במצבים בהם הן מתקשות להגיע להסדר עם ספקים או שאין ספק בהסכם בקרבה גיאוגרפית למגורי המבוטחים והצעת החוק באה לבטל אפשרות זו לחלוטין.

קושי במתן שירותים זמינים ונגישים

האגודה לזכויות החולה בישראל מתנגדת באופן נחרץ לשינויים המוצעים, מתוך חשש להשפעות רחבות היקף על מערכת הבריאות. לטענת האגודה, ביטול ההחזרים יפגע במיוחד באוכלוסיות מוחלשות ובפריפריה, שם הנגישות לשירותי בריאות כבר כיום מוגבלת.
במציאות שבה יש מעט ספקים רפואיים באזורים מרוחקים, ואותם ספקים נמנעים, לעתים קרובות, מהצטרפות להסדרי הקופות בשל תעריפים נמוכים, השינוי יגביר את הקושי במתן שירותים זמינים ונגישים.
כתוצאה מכך, תושבי הפריפריה עלולים להיאלץ לגמוע מרחקים גדולים, להמתין בתורים ארוכים, ואף לוותר על אפשרות לקבל את הטיפול הרפואי הנדרש באמצעות השב"ן.
יו"ר האגודה לזכויות החולה שמוליק בן יעקבשמוליק בן יעקבצילום: אלבום פרטי
מעבר לנגישות הגיאוגרפית, מזהירה האגודה גם מפני פגיעה ברמת השירותים. נכון שמודל ההסדר עם ספקים עשוי להבטיח רמה מסוימת של פיקוח על איכות השירותים, אך לעתים קרובות הוא מוביל להתמקדות הקופה במחיר, בהתעלם מרמת השירות והציוד. כך, במקרים רבים, הציוד או השירותים הכלולים בהסדר עם השב"ן הם ברמה בינונית בלבד ולא ברמה האיכותית ביותר הקיימת בשוק. כתוצאה מכך, מטופלים רבים שנדרשים לרכוש שירות הכלול בהסדר עם הקופה, מעדיפים לרכוש כיום ציוד מתקדם יותר, מחוץ לשב"ן, דהיינו באופן פרטי.

מימוש הזכויות הרפואיות יצומצם

כמו כן, ביטול ההחזרים צפוי לצמצם את מגוון השירותים הזמינים במסגרת השב"ן. שירותים חיוניים, דוגמת ייעוץ רפואי ייחודי, רכישת אביזרים רפואיים ושירותים פרא-רפואיים עלולים להיפגע, במיוחד באזורים בהם אין ספקים, המצויים בהסדר עם קופות החולים. ציבור המטופלים עלול למצוא עצמו מוגבל עוד יותר במימוש זכויותיו הרפואיות.
קיים חשש שהפגיעה הצפויה בזכויות המטופלים במסגרת השב"ן תוביל לעלייה ניכרת בפופולריות, שכבר קיימת, של רכישת ביטוחים פרטיים על ידי ציבור המטופלים. מגמה זו, המכונה "כפל ביטוחים", צפויה להעמיק את הפערים החברתיים, כאשר רק מי שידו משגת יוכל לרכוש ביטוח פרטי שישלים את החסר. במציאות כזו, מערכת הבריאות הציבורית תעמוד בפני משבר אמון מתמשך.
2 צפייה בגלריה
בדיקת אקו לב
בדיקת אקו לב
האם השירותים בפריפריה עומדים להיפגע?
(צילום: shutterstock)
כדי להתמודד עם האתגרים הללו, אנו מציעים שורת צעדים לשיפור המצב. בין ההצעות: חיוב קופות החולים להבטיח שירותים זמינים ונגישים בפריפריה, תוך פיתוח מנגנוני פיקוח על זמינות השירותים והוספת דרישה להחזרים כספיים במקרים שבהם השירות אינו עומד בתנאים. נוסף לכך, יש לעדכן את המבוטחים על זכויותיהם באופן יזום ובהתאם למצבם הבריאותי, תוך שימוש במידע הרפואי הקיים בקופות החולים.
השינויים המוצעים עלולים לפגוע בצורה חמורה בזכויות המבוטחים ובשוויון במערכת הבריאות ובמקום לבטל את ההחזרים הכספיים, יש להתמקד בהרחבת הנגישות והשירותים, תוך שמירה על איזון והוגנות לכלל האוכלוסייה. מערכת הבריאות שלנו זקוקה לפתרונות שיענו על הצרכים המשתנים, לא לצעדים שיחמירו את הפערים הקיימים.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לדברים: "חוק ביטוח בריאות ממלכתי מבוסס על עקרונות של צדק, שוויון ועזרה הדדית, כפי שמוגדר בסעיף הראשון לחוק. עקרונות אלה מנחים גם את יישום שירותי הבריאות במסגרת תוכניות השב"ן. שירותי הבריאות הכלולים בסל ניתנים בישראל בהתאם לשיקול דעת רפואי, באיכות סבירה, בתוך זמן סביר ובמרחק סביר ממקום מגוריו של המבוטח.
"כדי לעמוד בעקרונות החוק, יישום התקנות החדשות יחייב את קופות החולים להבטיח נגישות ושוויון בשירותים גם עבור תושבי הפריפריה, כאשר התקנות יחייבו את הקופות לדאוג שהשירותים יהיו זהים ברמתם ובתנאים למבוטחים בכל רחבי הארץ, וימנעו את הפניה למסלולים נחותים במודל החזרים.
"חשוב להדגיש כי המכונים הפועלים במסגרת הסדרי קופות החולים נתונים לפיקוח מצד הקופות, בעוד מכונים המספקים שירות בהחזרים פועלים ללא פיקוח דומה, כאשר במצב כזה קשה להבטיח שהשירות עומד בדרישות החוק לאיכות סבירה".
הכותב הוא יו"ר האגודה לזכויות החולה בישראל