המחזור החודשי והשפעותיו על הבריאות הפיזית והנפשית של הנשים הוא אחד התחומים הנחקרים ברפואה. מחקרים רבים מצביעים על שינויים בתיאבון בימי המחזור החודשי, כאבי ראש, מיגרנות ושינויים במצב הרוח. מחקר חדש שפורסם לאחרונה ב-Briefings in Bioinformatics מגלה קשר גנטי מפתיע בין כאבי מחזור לדיכאון. כלומר, ייתכן שדיכאון הוא זה שגורם לכאבי מחזור בגלל גנים מסוימים. בנוסף, צוות החוקרים מצא שגם חוסר שינה שחוות חלק מהנשים עלול להחמיר את הקשר בין דיכאון למחזור. ד"ר איתן לויטס, מומחה ברפואת נשים במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום, מסביר ל-ynet על חשיבות ממצאי המחקר. צפו:
משדר אולפן 03/12 מחקר חדש שהתפרסם בסופש באתר CNN: קשר גנטי- ראיון עם ד"ר איתן לויטס מומחה ברפואת נשים.
( צילום: ירון ברנר)

"מדובר במחקר חשוב שמצליח לתת זווית חדשה לטיפול בכאבי מחזור. 90 אחוזים מהנשים סובלות ברמה כזו או אחרת מהכאבים בעוצמות משתנות. לכן זה כל כל חשוב", מסביר ד"ר לויטס.
כאבי מחזור (דיסמנוריאה בעגה הרפואית) נגרמים כתוצאה מהתכווצות הרחם לפני ובזמן מחזור, כתוצאה משחרור חומרים ממשפחת הפרוסטגלנדינים מתאי רירית הרחם. הכיווץ העז של שריר הרחם גורם להיחלשות בזרימת הדם ובעקבות זאת לכאבים (מנגנון דומה לזה המתרחש בעת התקף לב).
נוהגים להבחין בין כאבי מחזור ראשוניים (דיסמנוריאה ראשונית) שהם כאבים בבטן התחתונה, המופיעים בגיל ההתבגרות בסמוך להתבגרות המינית, לכאבי מחזור משניים. לכאבי מחזור ראשוניים תבנית אופיינית ידועה - הם מופיעים ממש בתחילת מחזור הווסת, נמשכים בין 8–72 שעות, עוצמתיים יותר ביום-יומיים הראשונים, עשויים להקרין לגב התחתון ולירכיים ולעיתים קרובות מלווים בבחילה, הקאות, שלשולים, עייפות והפרעות בשינה.
כאבי מחזור משניים (דיסמנוריאה משנית) המופיעים, לרוב, שנתיים ויותר אחרי קבלת מחזור הווסת, לצד מחלות נשיות כמו: אנדומטריוזיס, שרירני רחם (מיומות) דלקות באגן ועוד. מחקרים שונים מצאו הבדלים משמעותיים ושינויים במבנה המוח, בזרימת הדם בחלקים השונים במוח וברמת התפקוד, אצל נשים הסובלות מכאבי מחזור ראשוניים, בהשוואה לנשים שאינן סובלות. על פי נתונים עדכניים מדובר בכ-90 אחוזים מהנשים שסובלות מהתופעה.
1 צפייה בגלריה
הקשר בין דיכאון לכאבי מחזור
הקשר בין דיכאון לכאבי מחזור
הקשר בין דיכאון לכאבי מחזור
(צילום: shutterstock)

מהלך המחקר

ד"ר לויטס מסביר כי במהלך המחקר, החוקרים אספו את הנתונים הגנטיים של כ-600 אלף נשים באירופה ו-8,000 נשים במזרח אסיה ממקורות שונים. נתונים אלה יחד עם מחקר הביובנק הבריטי, ה-Psychiatric Genomics Consortium ו-FinnGen, פרויקט מחקר רחב היקף בגנומיקה ורפואה מותאמת אישית, העלו את המסקנה כי קיים קשר סיבתי "משמעותי" בין דיכאון לדיסמנוריאה, כאשר הפרעת מצב הרוח מגדילה את הסיכויים לכאבי מחזור פי 1.51, או ב-51 אחוזים. המחברים מצאו מספר מסלולים גנטיים וחלבונים שדרכם דיכאון עלול להשפיע על תפקוד הרבייה. צוות המחקר מצא גם כי חוסר שינה, שחווים חלק מהאנשים עם דיכאון, עלול להחמיר את הקשר בין דיכאון לדיסמנוריאה.
אמנם מחקרים ישנים הראו קשר בין כאבי מחזור לדיכאון, אבל אף מחקר עד כה לא מצא שזה גם ממקור גנטי. החוקרים בדקו מהם הגנים הקשורים בדיכאון והצליבו לגנים שאחראיים לכאבי מחזור, וכל זאת מנתונים קיימים – ללא ניסוי בבני אדם באופן ישיר.
ד"ר איתן לויטסד"ר איתן לויטסצילום: עופר חג׳יוב
חשוב לציין כי לדברי החוקרים, מאוניברסיטת ליברפול בסין (Xi’an Jiaotong-Liverpool University in China), מדובר בדרך דו-סטרית בין הכאב והדיכאון. כלומר, כאבים ממושכים שמשפיעים על איכות החיים ופוגעים בשגרה באופן תדיר נמצאו קשורים להפרעות דיכאון. מאידך, נמצא גם כי אנשים שסובלים מדיכאון הרבה פעמים סף הכאב או ליתר דיוק תפיסת הכאב שלהם יותר חזקה – כלומר שהמוח מתרגם גירוי כאב שיורגש אצל האחד ככאב קל, אצל האחר ככאב קשה. לא כל מי שסובלת מכאבי מחזור בדיכאון וגם ההיפך נכון. עם זאת, יש פה אפשרות חדשה לטיפול פוטנציאלי שיכול לעזור לעוד נשים להבין ולהתמודד ולטפל בבעיה עם עוד כלי.
ד"ר לויטס מסכם ואומר כי "זה בדיוק הנושא של הרפואה המותאמת האישית, כל אישה צריכה את רופא הנשים שלה, שיעזור לה להבין מה מקור הבעיה, וכשאנחנו מבינים את מקור הבעיה, אנחנו יודעים להתאים טיפול מוצלח".