משרד הבריאות מתחיל בחלוקת מאות גנרטורים לחולים מאזור הצפון שמונשמים בבתיהם - וזאת לנוכח המצב הביטחוני והחשש מפני התלקחות שעלולה לפגוע באספקת החשמל. החלוקה תיעשה באמצעות קופות החולים ואם והפיילוט יצליח, הוא יורחב לחולים נוספים.
למבצע חלוקת הגנרטורים קדמה עבודת מטה למיפוי שמות המטופלים שהגנרטורים יועברו לבתיהם.
2 צפייה בגלריה
מחסני חשמל בתל אביב
מחסני חשמל בתל אביב
גנרטור שנמכר ברשת חשמל
(צילום: דנה קופל)
נזכיר כי בתי החולים בצפון ערוכים מזה תקופה ארוכה להסלמה חמורה. שני תרחישים עומדים במוקד ההיערכות: "עלטה" ו"אי בודד". התרחיש הראשון מתמקד בהפסקות חשמל לפרקי זמן ממושכים שעשויים לשבש את פעילות בית החולים. בימי שגרה מגובה פעילות בתי החולים בגנרטורים רבים כך שהפסקה מוחלטת של הפעילות היא תרחיש קיצוני במיוחד. באשר לתרחיש אי בודד, המשמעות היא ניתוק בית החולים מצירי ההגעה אליו, עובדה שעלולה להקשות על הגעת פצועים, עובדים, ולשבש אספקת ציוד רפואי ומזון.
בתרחיש של מלחמה צפוי בית החולים הגדול בצפון, רמב"ם, לקלוט חלק ניכר מהפצועים. בבית החולים 900 מיטות במתחם התת-קרקעי ואפשרות להרחבה של עוד 800 מיטות. ברמב"ם נערכים גם לפינוי משמעותי של חולים מבתי החולים באזור ובהם כרמל, בני ציון, ובית החולים פלימן.
האם בתי החולים בצפון ערוכים למלחמה?
(צילום: מיקי שמידט)

לאחרונה הושלם בינוי בית החולים התת-קרקעי של בית החולים העמק, שאליו אמורות להתפנות מחלקות בית החולים בתרחיש של ירי טילים וכטב"מים. לדבריו של ד"ר מאור ממן, מנהל בית החולים העמק, ההיערכות למלחמה היא בכמה מובנים. "מיגנו תשתיות חיוניות בבית החולים, דאגנו להגדלת מלאי המיטות הממוגנות והכפלנו אותן מ-150 ל-300".
2 צפייה בגלריה
בית החולים העמק מוכנות לתקיפת איראן
בית החולים העמק מוכנות לתקיפת איראן
בית החולים העמק השלים בניית מתחם תת-קרקעי חדש
(צילום: נחום סגל)
המרכז הרפואי לגליל בנהריה ובית החולים זיו בצפת נמצאים בקו האש כבר מ-7 באוקטובר וטיפלו עד כה ביותר מ-2,000 פצועים מאש חיזבאללה. מנהל בית החולים זיו בצפת, פרופ' סלמאן זרקא, אמר באחרונה ל-ynet: "בדרך כלל אנחנו רגילים למלחמה קצרת מועד, כמו שהייתה לבנון השנייה למשל, נלחמו במשך 33 ימים, נערכנו, הצלנו חיים וחזרנו לשיגרה. פה, כבר במשך 11 חודשים אנחנו נאלצים לאזן בין החולים שצריכים טיפול מציל חיים, טיפולי אונקולוגיה, הקרנות, יולדות שמגיעות לכאן וצריכות ללדת, לצד זה, אנחנו צריכים להיות מוכנים לפצועים, לאירוע רב נפגעים, כפי שקרה לנו במג'דל שמס, למשל".
מנהל המרכז הרפואי לגליל בנהריה, פרופ' מסעד ברהום, הוסיף: "אף אחד לא הכין אותנו שנישאר מתחת לקרקע במשך 11 חודשים עם הצוותים, עם המטופלים, זה אתגר מאוד מאוד גדול שאנחנו לומדים אותו בעצמנו. זו לחימה של 11 חודשים כמעט, ואנחנו לא רואים את הסוף. אבל אנחנו נעשה את זה כמובן. עד עכשיו קיבלנו בערך 1,700 פצועים חיילים ו-3,500 חיילים שהגיעו אלינו מהחזית הצפונית בגלל מחלות אחרות. בית החולים מוכן לאירועי אר"ן כל יום".