זריקת ההרזיה מונג'רו מתוצרת אלי לילי השיגה תוצאות טובות בהרבה בירידת משקל במחקר השוואתי מול וויגובי של נובו נורדיסק. כך עולה מהודעה שפרסמה אלי לילי המתבססת על תוצאות ראשוניות, שכן המחקר המלא טרם פורסם. מטופלים שהזריקו מונג'רו (טירזפטייד) הורידו בממוצע 20.2% ממשקלם לעומת 13.7% בקרב מי שהזריקו וויגובי (סמגלוטייד) כעבור טיפול של 72 שבועות.
31.6% מהנחקרים שנטלו את מונג'רו השיגו ירידת משקל של לפחות 25%, בהשוואה ל-16.1% מהאנשים שנטלו וויגובי.
חברת אלי לילי הודיעה היום על תוצאות ראשוניות מהמחקר הקליני המתקדם SURMOUNT-5 שהשווה את מונג'רו, אגוניסט כפול של קולטני GIP ו-GLP-1, לוויגובי, אגוניסט של קולטני GLP-1, במבוגרים שסובלים מהשמנת יתר אך אינם חולי סוכרת. מונג'רו (טירזפטייד) הוכיחה ירידה משמעותית במשקל של 47% יותר בהשוואה לוויגובי (סמגלוטייד).
מונג'רו היא תרופה ממשפחה חדשה, הפועלת בשני מנגנונים, ומגבירה את פעילותם של שני הורמונים: הורמון ה-GLP-1 והורמון ה-GIP. פעולתם המשולבת של שני ההורמונים גורמת להגברת הפרשת האינסולין והפחתת הסוכר בדם, הפחתת הרעב ודיכוי החשק לאכול. ל-GIP מיוחסות גם השפעות מיטיבות על רקמת השומן התת-עורי - הורמון ה-GIP משפיע על המטבוליזם של שומנים, מווסת תהליכים בתאי השומן, מגביר אגירה תקינה של שומנים ברקמה ומפחית הצטברות של שומן אקטופי ברקמת השריר ובאיברים דוגמת הכבד והלבלב. שילובם של שני ההורמונים מביא ליעילות גבוהה יותר בירידה במשקל ובאיזון הסוכר בדם, עם פרופיל בטיחות דומה לזה של התרופות הקיימות.
SURMOUNT-5 היה ניסוי שבחן את היעילות והבטיחות של מונג'רו בהשוואה לוויגובי במבוגרים עם השמנה, או משקל עודף עם לפחות אחת מהמחלות הנלוות הבאות: יתר לחץ דם, דיסליפידמיה, דום נשימה חסימתי בשינה או מחלת לב וכלי דם, שלא סבלו מסוכרת. במחקר השתתפו 751 משתתפים בארה"ב ובפורטו ריקו ביחס של 1:1 לקבלת המינון המרבי של מונג'רו (10 מ"ג או 15 מ"ג) או ויגובי (1.7 מ"ג או 2.4 מ"ג). מטופלים במונג'רו מזריקים את התרופה פעם בשבוע. תופעות הלוואי שלה דומות לאלו של זריקות הרזיה אחרות וכוללות בעיקר בחילה, שלשול, עצירות, גיהוקים, צרבת ובמקרים נדירים יותר תחושת עייפות, תגובה אלרגית ונשירת שיער.
אלי לילי תמשיך להעריך את תוצאות SURMOUNT-5, שיפורסמו בכתב עת מדעי ויוצגו בכנס רפואי בשנה הבאה. מונג'רו הוגשה בשתי ההתוויות (השמנת יתר וסוכרת) לסל הבריאות הקרוב, אך דיוני הוועדה נמשכים והיא טרם פרסמה את החלטתה. בשלב זה, ניתן לרכוש את התרופה באופן פרטי ובאמצעות הביטוחים הפרטיים. מחירה במינונים 2.5 ו-5 מ"ג 1,774 שקל.
לפי ד"ר לאונרד סי. גלאס, סגן נשיא בכיר לענייני רפואה גלובליים בתחום המטבוליזם של אלי לילי, "לנוכח העניין הגובר בתרופות להשמנה, ערכנו ניסוי זה כדי לסייע לספקי שירותי בריאות וחולים לקבל החלטות מושכלות לגבי בחירת טיפול. אנו נרגשים מהממצאים שהראו את הירידה הגבוהה במשקל של זפבאונד (מונג'רו), שעזר למטופלים להשיג עוד 47% ירידה יחסית במשקל בהשוואה לוויגובי. זפבאונד הוא בקטגוריה משלו כתרופת ההשמנה היחידה המאושרת על-ידי ה-FDA כאגוניסט של קולטני GIP ו-GLP-1, והוא משנה את האופן שבו מיליוני אנשים מנהלים מחלה כרונית זו".
לפי שעה: וויגובי זולה יותר לטיפול
ד"ר ליאור נוימן, מומחה ברפואת המשפחה ורופא השמנה וסוכרת במכבי שירותי בריאות, אומר כי "החידוש הוא שזו הפעם הראשונה שיש מחקר שמציב ראש בראש את שתי התרופות המובילות כיום לטיפול בהשמנה: מונג'רו מול וויגובי. המחקר שנערך בארצות הברית ובפורטו ריקו הוא חלק מסדרת מחקרים שבודקים יעילות ובטיחות של המונג'רו לטיפול בהשמנת יתר או במחלות שנובעות מסיבוכים של השמנת יתר".
750 המשתתפים בניסוי ידעו מה הם מקבלים (מחקר מסוג Open label). המחקר נמשך 72 שבועות, כאשר תנאי הקבלה היו הקריטריונים הידועים בארץ ובעולם – אנשים עם BMI 30 ומעלה (שנחשבים להשמנת יתר), או BMI 27 ומעלה (שזה עודף משקל) עם גורם סיכון נוסף, כמו יתר לחץ דם, דום נשימה בשינה, כולסטרול גבוה או מחלת לב וכלי דם. "חילקו את המשתתפים לשתי קבוצות: משתתפים שקיבלו את המינון המרבי הנסבל על ידיהם של המונג'רו (10 או 15 מ"ג, מינונים שבשלב הזה כלל לא קיימים בארץ), ובקבוצה השנייה משתתפים שקיבלו את המינון המרבי הנסבל על ידיהם של וויגובי", הסביר ד"ר נוימן. הוא הדגיש כי כמו בכל מחקר בתחום ההשמנה, המשתתפים חויבו לשלב שינוי באורח חייהם: 150 דקות בשבוע של פעילות גופנית בנוסף לדיאטה מאוזנת עם גירעון קלורי.
מטרת המחקר המרכזית הייתה להשוות את שיעור הירידה במשקל בין שתי הקבוצות בסוף תרופת המחקר. למונג'רו יש שישה מינונים, ולפי שעה זמינים בארץ רק שני המינונים הראשונים, 2.5 מ"ג ו-5 מ"ג. זריקת וויגובי, הוותיקה והנמכרת יותר בישראל, זמינה בכל המינונים. המינונים של מונג'רו של 2.5 מ"ג ו-5 מ"ג עולים כ-1,700 שקל בחודש, ואילו מחירי וויגובי נעים בין 750 שקל ל-1,200 שקל בחודש, תלוי במינון. "מונג'רו היא תרופה שונה מהוויגובי מכיוון שהיא פועלת על שני סוגים של קולטנים בגוף האדם. מכאן נובעת ההנחה שהמונג'רו אולי יותר יעילה מוויגובי. בכל אופן יש לציין ששתי הירידות במשקל הן מרשימות", מסביר ד"ר נוימן.
ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה, הוסיף: "מדובר במחקר ייחודי אשר מבצע השוואה בין שתי התרופות היעילות ביותר שקיימות כיום לטיפול בהשמנה. אמנם המחקר מראה על יתרון ביעילות לטובת מונג'רו בהשוואה לוויגובי, אך יחד עם זאת ישנה חשיבות בכך שרופא מומחה וצוות רב-מקצועי יבצעו התאמה של הטיפול התרופתי לכל מטופל על פי מאפייניו".