מערכת חדישה שרכש המרכז הרפואי שערי צדק, המנתחת באמצעות בינה מלאכותית צילומי CT, מאפשרת לאבחן נגעים קטנים בריאות ולנווט באופן מדויק את הדרך למיקום ממצא הביופסיה תוך התראה בזמן אמת על חסימות בדרך. המערכת, Illumisite שמה, מביאה עימה בשורה חדשה בתחום אבחון סרטן הריאות, שכן עד היום במקרים של גילוי ממצא חשוד בריאות, היה קושי באיתור הגידול – הן מבחינת גודלו והן מבחינת מיקומו בגוף. בחלק מן המקרים האופציה היחידה הייתה הליך כירורגי פולשני שכלל כריתה של חלק מהריאות על מנת לאתר את הממצא החשוד. כעת, כאמור, כל זה הולך להשתנות. צפו במערכת החדשה בפעולה:
ה-Waze של הריאות

נתן אטיאס היה מהמטופלים הראשונים שבמסגרת טיפולם בסרטן נעשה שימוש בטכנולוגיה זו. "לפני כמה שנים התחלתי לעלות במדרגות וראיתי שאני לא מסוגל. היה לי קשה לנשום", הוא מספר, "אני בן 59, אב לשני ילדים בשנות ה-30 שלהם וסב לשניים עם עוד אחד בדרך, ופתאום, ראיתי שחוסר הנשימה הולך ומחמיר".
3 צפייה בגלריה
מערכת Illumisite ניווט לאיתור סרטן ניתוח הדמיה באמצעות AI
מערכת Illumisite ניווט לאיתור סרטן ניתוח הדמיה באמצעות AI
מערכת Illumisite בפעולה. מאפשרת לרופאים לנווט את הדרך בצורה מדויקת למיקום הנדרש
(צילום: מדטרוניק)
לאחר שביצע בדיקת CT, התגלה בריאותיו של אטיאס ממצא שנחשד כסרטני, אך שתי ביופסיות קודמות שעבר לא הצליחו לאתרו. "פרופ' גבריאל איזביצקי, מנהל מכון הריאות בשערי צדק שליווה אותי, יחד עם ד"ר נאדר עבדל רחמן, מנהל יחידת ברונכוסקופיה בבית החולים, הסבירו לי שקיימות בפניי שתי אפשרויות: או כריתה של החלק הנגוע בריאה, או ביופסיה באמצעות מכשיר חדש שהוא כינה כ-Waze של הביופסיות. מכשיר שיכול להגיע גם למקומות העמוקים בתוך הריאות. העדפתי כמובן את האופציה השנייה, ומסתבר שהייתי מהראשונים שטופלו במערכת החדשה", הוא מתאר.
פרופ' גבריאל איזביצקי, מנהל מכון הריאות, שערי צדקפרופ' גבריאל איזביצקיצילום: יח"צ שערי צדק
שבוע ימים לאחר הבדיקה הוא קיבל שיחת טלפון ובה התבקש להגיע לבית החולים. "הייתה לי הרגשה שהתשובה לא תהיה טובה, כי בשאר הביופסיות פשוט מסרו לי את התשובה בטלפון", הוא אומר, "הלכתי עם אשתי והילדים. פרופ' איזביצקי בישר לי שיש לי גידול ממאיר לא אגרסיבי, שנחשב דווקא בדירוג הנמוך של הסרטן . מרוב ההלם שהייתי בו לא שאלתי אפילו מה הגודל של הגידול. אשתי והילדים לקחו את זה קשה באותו הרגע, אבל מאז הם עוטפים אותי ודואגים לי. כך גם ארבעת האחים שלי והגיסים. יש לי גיס שעבר את זה עם אמא שלו והוא מסביר לי הרבה ועוזר. בשבוע הקרוב אני צריך להגיע לבית החולים כדי להחליט על סדרת טיפול ונראה איך ממשיכים מכאן. מקווה שנוכל לעבור את זה".
פרופ' גבריאל איזביצקי: "כאשר יש נגע קטן שגדל מעט אבל לא ניתן לקחת ביופסיה בשל מיקומו, אנחנו נמצאים מול דילמה קשה. כריתה של חלק מהריאה היא אופציה פולשנית וקשה מאוד, במיוחד אם אין אבחנה ברורה מכיוון שאי אפשר לקחת ביופסיה. אך אולי לא מדובר בכלל בגידול ממאיר ואין צורך בכריתה ניתוחית?"
על אף ההתמודדות הלא-פשוטה שעומדת בפניו הוא מוסיף כי "רק בזכות המכשיר הזה הצליחו למצוא לי את הסרטן. אמנם ביופסיה עשו לי כבר לפני מספר חודשים, אבל בגלל המיקום העמוק של הגידול לא הצליחו להגיע אליו. טוב שמצאו אותו עכשיו ויכולים לטפל. אני מקווה שהגידול לא התפתח מאז הביופסיה הראשונה ושהטיפול שאקבל יהיה מהיר ויעיל".
3 צפייה בגלריה
נתן אטיאס וצוות בית החולים
נתן אטיאס וצוות בית החולים
נתן אטיאס וצוות בית החולים
(צילום: אפרת פרג'ון, שערי צדק)

לנווט היישר אל הממצא החשוד

פרופ' איזביצקי, מנהל מכון הריאות במרכז הרפואי שערי-צדק, מסביר על המערכת החדשה מבית מדטרוניק. "כאשר יש נגע קטן שגדל מעט אבל לא ניתן לקחת ביופסיה בשל מיקומו, אנחנו נמצאים מול דילמה קשה. כריתה של חלק מהריאה היא אופציה פולשנית וקשה מאוד, במיוחד אם אין אבחנה ברורה מכיוון שאי אפשר לקחת ביופסיה. אך אולי לא מדובר בכלל בגידול ממאיר ואין צורך בכריתה ניתוחית?"
הוא מוסיף כי אמנם במספר מצומצם של בתי חולים בישראל קיימות מערכות ניווט שונות, אך עד היום לא הייתה קיימת בהן האופציה לעשות התאמה למצב הנוכחי של החולה בזמן אמת. "הדבר יוצר בעיה מכיוון שבין הזמן שבוצעה בדיקת ה-CT האחרונה לבין לקיחת הביופסיה עוברים כמה שבועות והסיטואציה משתנה. כאן נכנסת מערכת הניווט החדשה שרכש בית החולים. מדובר במערכת ניווט שמסוגלת לעשות התאמה לכל השינויים שהתרחשו בגוף המטופל מאז שעשה את בדיקת ה-CT האחרונה ועד היום. היא מאפשרת לדגום את הנגעים הקטנים ביותר בריאות, ללא צורך בניתוח, ואיתה ניתן לקחת ביופסיות מדויקות שמאפשרות אבחון מדויק וטיפול מהיר ומוקדם. זה שדרוג אדיר ובשורה מצוינת לכל המטופלים".
פרופ' גבריאל איזביצקי: "שישה מטופלים בבית החולים כבר אובחנו בהצלחה בזכות המערכת החדשה. אלמלא היא היינו מחכים שהגידול ימשיך לגדול עד שהוא ישלח גרורות כדי שנוכל לקחת ביופסיה ולהגיד שאנחנו יכולים לנתח. גם מקרים אחרים, מצערים יותר, שאנחנו מגיעים למצב שכבר מאוחר מדי ואי אפשר לנתח. מדובר בהבדל עצום"
כיצד המערכת עובדת בפועל? "אני אתן לך דוגמה. נניח שלאחר בדיקת CT נמצאה אצל בן אדם בריאה קשרית קטנה בגודל של סנטימטר או פחות. קשרית זו יכולה להתגלות כסרטן ריאות, אך עד עכשיו לא היה לנו הרבה מה לעשות. אפשר לקחת ביופסיה רק במקרים מסוימים, תלוי במיקום הגידול. אם הנגעים מאוד פריפריים וקטנים ניתן לעשות זאת בהנחיית CT, ואם הם קרובים לסימפונות ניתן לעשות זאת על ידי בדיקת ברונכוסקופיה, אך אם הם באמצע הריאה עד היום זה היה קשה עד בלתי אפשרי.
"הרי לא נוריד חלק מהריאה אצל אדם כזה ובוודאי שלא ניתן לו טיפול כימותרפי או הקרנות ללא אבחנה. מערכות ניווט שונות כבר קיימות בעולם ובארץ. הן פועלות ממש כמו GPS. למשל, הן אומרות לך 'כשאתה נכנס לסימפונות תיקח את הפנייה השנייה ימינה ואת הפנייה השלישית שמאלה ועוד פעם ימינה'. לפי ההיגיון אתה אמור להגיע לשם, אך בהרבה מקרים אנחנו לא מקבלים תוצאות".
מדוע? "מכיוון שהדברים דינמיים. מדובר בבן אדם ובגידול והוא זז, גדל ומשתנה. היופי במערכת החדשה הוא שהיא ממש כמו Waze – נותנת חיווי בזמן אמת. בתחילה היא מנתחת את נתוני ה-CT ומציגה הוראות ניווט, אך במקביל היא גם עושה שיקוף של האדם, חושבת רגע ומעדכנת אותך. למשל, היא תעדכן אותך אם הפנייה השלישית חסומה ותייצר לך הוראות הגעה חלופיות. ככה עד שאתה מגיע לגידול הדורש בדיקה".
3 צפייה בגלריה
מערכת Illumisite ניווט לאיתור סרטן ניתוח הדמיה באמצעות AI
מערכת Illumisite ניווט לאיתור סרטן ניתוח הדמיה באמצעות AI
המערכת פועלת כמו GPS
(צילום: מדטרוניק)
לפי שעה המערכת החדשה כבר מוכיחה את עצמה. לדברי פרופ' איזביצקי שישה מטופלים בבית החולים כבר אובחנו בהצלחה בזכות המערכת החדשה. "בכל המקרים קיבלנו תשובה פתולוגית שאכן יש לאותם חולים בסרטן ריאות", הוא מאשר, "אלה חולים שלא היו מגיעים לאבחנה אילולא המערכת החדשה. אלמלא היא היינו פשוט מחכים שהגידול ימשיך לגדול עוד ועוד עד שאולי חלילה הוא ישלח גרורות כדי שנוכל לקחת ביופסיה ולהגיד שאנחנו יכולים לנתח. גם מקרים אחרים, מצערים יותר, שאנחנו מגיעים למצב שכבר מאוחר מדי ואי אפשר לנתח. מדובר בהבדל עצום".
גם במקרה של אטיאס, מסביר פרופ' איזביצקי כי המערכת זירזה את גילוי הסרטן. "מצאנו אצלו קשרית קטנה בבדיקת ה-CT, אך בגלל שהייתה כל כך קטנה, שתי בדיקות ברונכסקופיות רגילות שביצענו בעבר לא צלחו – בשתיהן התשובה הייתה שמדובר ברקמת ריאה תקינה, שזה אומר שבעצם לא הצלחנו להגיע למקום הנכון. אך הקשרית הזאת עדיין נראתה חשודה, ולכן ברגע שקיבלנו את המערכת החדשה הפניתי אותו לבדיקה נוספת ושם קיבלנו תשובה שאכן מדובר בגידול. הוא אובחן עם סרטן ריאות שהפרוגנוזה שלו יחסית טובה, והוא כנראה לא יצטרך טיפולים".
כיצד לדעתך תתפתח הטכנולוגיה הזו בעתיד? "השלב הבא שכבר מתחיל להתפתח הוא שהברונכוסקופיה תתבצע על ידי רובוט. כלומר, בנוסף לאלמנט של הניווט בזמן אמת נכניס את הברונכוסקופ לתוך הסימפון והוא כבר ימשיך לבד. ממש כמו הרכבים האוטונומיים שנמצאים עכשיו בפיתוח".