בשיתוף מרפאת Anew
כשהבחין אדם לראשונה בסימני ההתקרחות בגיל 33, כמו כל גבר צעיר שחוזה לראשונה בשיער ראשו שהולך ומדלדל, הוא העדיף להתעלם מן הבעיה. ואפילו המפרצים שהחלו להעמיק, הדלילות והקרחות שהחלו למלא את פדחתו לא הניעו אותו לחפש פתרון. אך בחלוף קרוב לעשור לאחר מכן נפל האסימון. ועם זאת, ועל אף האיחור בקבלת טיפול, היום בגיל 42 הוא מתחזק רעמת שיער לתפארת.
התקרחות גנטית היא אחת הבעיות השכיחות ביותר בקרב גברים, המשפיעה על איכות חייהם של מיליוני אנשים בעולם. למרות שכיחותה הגבוהה, רבים עדיין אינם מודעים לגורמים האמיתיים להתפתחותה ולדרכי הטיפול האפשריות. בעוד שבעבר נחשבה לתופעה המופיעה בעיקר בגיל מבוגר, כיום היא מופיעה בגילאים צעירים יותר ומשפיעה על מספר הולך וגדל של אנשים.
"זה תהליך שאתה מעדיף להתכחש אליו בשנים הראשונות", מספר היום אדם, "רק בחצי שנה האחרונה לפני שפניתי לטיפול זה התחיל מאוד להפריע לי. הקרחת כבר הייתה נראית לעין בתמונות שבהן צולמתי מאחורה וידעתי שאם אני במקום של מים כמו בריכה או ים - זה אפילו בולט יותר".
אך כאמור, לסיפור הזה יש סוף טוב. ולא – הוא לא כולל השתלת שיער. אדם הגיע למרפאת anew המתמחה בטיפולים להתקרחות גנטית, בניהולם של יורם בניטה ואורית בן דוד. "יורם בדק אותי וטען שיש עם מה לעבוד", משחזר אדם, "הוא אמר שיכול להיות שיפור מדהים ואמרתי 'טוב, ננסה'. התחלתי תהליך שכלל סדרה של טיפולים שהותאמו לי באופן אישי ולאחר מספר מועט של חודשים פשוט נדהמתי: הטיפולים החזירו אותי 20 שנה אחורה. ממש שיפור משמעותי ומוחשי".
התקרחות גנטית היא מצב שבו שיער הקרקפת הולך ומדלדל כתוצאה מהשפעת הורמונים גבריים על זקיקי השיער, מסביר יורם בניטה, טריקולוג מומחה למדעי השיער. "במיוחד הורמון ה-DHT (דיהידרוטסטוסטרון), שהוא נגזרת של טסטוסטרון. אצל חלק מהאנשים קיימת רגישות גנטית להורמון זה, וכאשר רמותיו עולות בגוף, במיוחד לאחר גיל ההתבגרות, הוא נקשר לקולטנים סביב זקיקי השיער וגורם להרס הדרגתי שלהם".
האם תהיתם מדוע ילדים אינם לעולם סובלים מהתקרחות? לדברי בניטה הכול נעוץ במאזן ההורמונלי של הגוף. "בדומה לכך שלא נראה ילד בן 10 עם זקן או שיער על החזה, לא נראה גם ילד עם מפרצים עמוקים או קרחת בקודקוד". עם זאת, מעניין לציין כי התקרחות מתרחשת היום בגילים צעירים יותר, ולעיתים אפילו בעוצמה רבה יותר בהשוואה לדורות קודמים. "ככל שהצעירים מפתחים התבגרות מינית מוקדמת יותר, כך עולה גם השכיחות של מקריחים צעירים, וכך גם הצורך בטיפול מוקדם".
"זקיקי השיער אינם זקוקים לחיזוק"
לאורך השנים התפתחו מיתוסים רבים סביב התקרחות גנטית והטיפול בה. "רבים מהמפרסמים משתמשים במונח 'חיזוק שורשי השיער', אבל אין בכך כל היגיון," אומר בניטה. "הגוף שלנו יודע לייצר שיער בריא כל עוד אין משהו שמפריע לו. זקיקי השיער אינם זקוקים לחיזוק אלא לנטרול הגורמים שמפריעים להם לצמוח באופן טבעי". תזונה לקויה וסטרס יכולים לגרום לנשירה אך לא להתקרחות ממשית. אני שואל רבות את המטופלים שלי: 'האם חסרים לך ויטמינים רק בקודקוד ובמפרצים?'."
לשם המחשה, בניטה משווה זאת לרכב עם פנצ'ר: "החלפת המנוע או תוסף לדלק לא יפתרו את הבעיה, כי הפנצ'ר הוא שמפריע לתפקוד התקין. כך גם בשיער: במקום 'לחזק' את הזקיקים, יש לטפל בהורמונים שמעכבים את צמיחתם". בטיפולים שאנו מציעים במרפאה, הוא מוסיף, "אנו מתמקדים בזיהוי החסמים לצמיחת השיער ופועל להסרתם. אם אנו מזהים שזה שלב מאוחר מדי, או אם איננו מבינים את כל הגורמים המעורבים, אנו מעדיפים לא להתחיל טיפול על עיוור. הצלחת הטיפול חשובה לצוות המרפאה לא פחות משל המטופל – אנחנו באותו צד."
מיתוס נוסף שדורש התייחסות הוא ההנחה שנשים אינן סובלות מהתקרחות גנטית. לימור אלמוג (46) לא חשבה שתיאלץ להתמודד עם מצב של נשירה, אך המציאות לימדה אותה אחרת. "חליתי בקורונה ולאחר מכן התחילה נשירה מאסיבית. זה היה מזעזע", היא משחזרת. "הייתי מחביאה את השיער, פחדתי לחפוף, להסתרק. ניסיתי כל תרופה אפשרית, כל כדור או שמפו, הוצאתי מאות שקלים על כל דבר ולא ראיתי שום שיפור".
לימור, שהחלה בטיפול לפני כשנה, מעידה על שינוי דרמטי. "הייתי סקפטית בהתחלה, אך הטיפולים ענו על כל הציפיות שלי ומעבר. אני עכשיו במצב שהשיער שלי ארוך, בחיים הוא לא עבר את גובה הכתפיים. זה משהו שהוא מאוד ניכר וכל מי שמכיר אותי שואל מה עשיתי".
בניטה מדגיש כי ישנם גורמים נוספים שאנשים כלל אינם מודעים אליהם. "מחקרים מראים שמתח יתר של שרירים בקרקפת מגביר את תופעת ההתקרחות. מתח זה גורם לצמצום זרימת הדם לזקיקים, מה שמוביל להידללות מואצת של השיער. שחרור הקרקפת, יחד עם טיפול נוגד DHT, משפר משמעותית את הצמיחה".
ומה לגבי השתלות שיער, שבשנים האחרונות רושמות פופולריות עצומה בקרב הקהל הישראלי? "לא כל מטופל שמתמודד עם נשירת שיער זקוק להשתלה," מסביר בניטה. "חשוב לבדוק את מצב הקרקפת, האזור התורם, והמצב הכללי של השיער לפני שמחליטים על השתלה. לעיתים, ניתן היה להציל את השיער ללא השתלה, או לכוון למנתח מתאים יותר ותכנון נכון יותר של התהליך".
עוד מציין בניטה כי לעיתים הפער בין הציפיות מההשתלה לתוצאות בפועל גדול מאוד. "אני מקפיד להגדיר יחד עם המטופלים את היכולות והמגבלות של ההשתלה כדי למנוע אכזבות ואף מסייע בתכנון נכון של חלוקת השתלים. לעיתים אני נתקל במטופלים שעברו השתלה עם חלוקה לא נכונה של השתלים. למשל, במקרים שבהם השתילו רק בקו הקדמי והותירו את הקודקוד להשתלה עתידית, מבלי לקחת בחשבון שהאזור התורם לא יספק מספיק שתלים להשתלה הבאה".
ואל לנו לשכוח גם את בחירת הרופא המשתיל. "מדובר בהחלטה שהינה קריטית להצלחת ההשתלה. ישנם משתילים שמתמחים באזורים מסוימים בקרקפת או שיטות מסוימות. אנו מסייעים למטופלים לבחור את המשתיל הנכון עבורם, תוך הבנת הצרכים והמצב הייחודי שלהם", היום כולם צריכים לדעת שניתן לטפל בהתקרחות גנטית", הוא מסכם.
בשיתוף מרפאת Anew