עם התפרצות זן חדש של נגיף הקורונה (XEC) וגל תחלואה משמעותי בשפעת, מומחים מזהירים מפני עלייה באשפוזים ותמותה בקרב קבוצות סיכון וקוראים לציבור להתחסן. למרות זמינותם של חיסונים עדכניים ויעילים, ניכרת ירידה בהתחסנות שמדאיגה במיוחד כשמדובר באוכלוסיות בסיכון כמו קשישים, מדוכאי חיסון ואנשים עם מחלות רקע. "התחלואה עולה בצורה ניכרת, וחיסון הוא הכלי היעיל ביותר למנוע סיבוכים ותמותה", אומרת פרופ' גליה רהב, רופאה ראשית ב"בית בלב", ולשעבר מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא. צפו בריאיון המלא לאולפן ynet:
"הקורונה מרימה ראש"
"אני רוצה לציין כי בשבוע האחרון יש עלייה של 60% בשיעור האשפוזים משפעת, כולל כמה ילדים. מישהי אפילו נפטרה משפעת B, ובהחלט יש עלייה מרשימה בשיעור של השפעת, וכדאי להתחסן לשפעת ולקורונה", אומרת פרופ' רהב ומתייחסת גם לזן החדש של הקורונה. "הקורונה מרימה ראש, יש עכשיו וריאנט (זן) חדש, ה-XEC, יש תחלואה מרשימה, הבעיה היא שאף אחד לא אוסף את הנתונים ואף אחד לא רואה אותם, אבל אנחנו רואים בבתי חולים אשפוזים על רקע קורונה, תמותה על רקע קורונה, וחבל שהאוכלוסייה לא יודעת את זה".
הבוקר הודיעה סין ששיתפה מידע על הקורונה "מבלי להסתיר דבר", לאחר שארגון הבריאות העולמי הפציר בסין להציג יותר נתונים וגישה כדי להבין את מקורות המחלה. ההצהרה הסינית נמסרה יממה לאחר שארגון הבריאות העולמי הפציר בה לשתף יותר מידע משום שזו "חובה מוסרית ומדעית".
למה בעצם לא מחסנים יותר נגד קורונה?
פרופ' רהב מסבירה כי הצורך לחסן קיים ויש גם חיסון חדש בארסנל. "זה באמת עוול שלא מחסנים. שוב, אני לא אומרת שצריך לחסן את כל העולם כמו שהיה קודם, אבל בהחלט יש צורך. כמו כן, יש חיסון חדש לקורונה שכבר נמצא יותר מחודש במדינה, וחבל מאוד שאנשים לא מתחסנים, במיוחד קשישים, אנשים עם מחלות רקע, אנשים מדוכאי חיסון. איכשהו לא מדברים על זה, כאילו אין קורונה - וזה לא נכון".
קונספירציות מול הוכחות מדעיות
לצד הצורך בהתחסנות כדי להתמגן ממחלות החורף כמו שפעת, קורונה ו-RSV, יותר ויותר אנשים מושפעים מהאווירה הרווחת של ספקנות כלפי חיסונים ומעמדות שממעיטות בערך החיסונים ואף מתנגדות לחיסונים - למרות הוכחות מדעיות חותכות.
"האווירה הזאת נוראית", אומרת פרופ' רהב. "אני רופאה ב'בית בלב'. בגלל התחלואה המשמעותית ביקשנו חיסונים ממשרד הבריאות, ואנחנו יוצאים במסע חיסוני קשישים. אני בהחלט קוראת לציבור להתחסן, כמובן מי שצריך".
היא מציינת את חשיבות החיסון לנוכח השפעות "לונג קוביד" (Long COVID), מצב שבו אנשים שסבלו מקורונה ממשיכים לחוות תסמינים במשך שבועות או חודשים לאחר ההחלמה מהזיהום הראשוני. תסמינים אלה עשויים להופיע גם לאחר מחלה קלה או א-סימפטומטית. "יש עבודות (מחקרים) שמראות שהחיסון גם מוריד את הלונג קוביד, שזו בהחלט בעיה קשה", היא מוסיפה.
ברשתות החברתיות מתנגדי החיסונים הופכים לקולניים ובוטים יותר, ובארצות הברית הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ, ימנה לשר הבריאות את רוברט קנדי ג'וניור, אדם שמקדם תיאוריות קונספירציה ומתנגד לחיסונים.
האם זה לא מעניק לגיטימציה לתנועת ההתנגדות לחיסונים?
"דווקא טראמפ, בזמנו, היה לגמרי בעד כל הטיפולים לקורונה, כולל חיסונים", אומרת פרופ' רהב. "אני מאוד מקווה שקנדי הצעיר ישנה את עמדתו. אנחנו רואים די הרבה מתנגדי חיסונים שכבר לא מתנגדי חיסונים. אני חושבת שיש קבוצה מאוד קטנה שמתנגדת לחיסונים - שעושה נזק נוראי - ולפי מה שאנחנו רואים בשטח, אני מצפה שאנחנו ניתן את המידע האמיתי והנכון".
פרופ' רהב: "דווקא טראמפ היה לגמרי בעד כל הטיפולים לקורונה, כולל חיסונים. אני מאוד מקווה שקנדי הצעיר ישנה את עמדתו. אני חושבת שיש קבוצה מאוד קטנה שמתנגדת לחיסונים - שעושה נזק נוראי"
בהקשר למינויו של קנדי ג'וניור בארצות הברית, היא אומרת שכאשר מדובר במשרד הבריאות, לרוב לשר הבריאות עצמו אין ידע רפואי מעמיק, והוא מסתמך על צוות מומחים מקצועי. היא הזכירה כדוגמה את ד"ר אנתוני פאוצ'י, שהיה מומחה לקורונה וניהל את המאבק במגפה תחת ממשל טראמפ (ושאיתו התעמת אחר כך ותקף מילולית).
דברים שרצים ברשתות כמו "קשר" בין אוטיזם לחיסונים, זה משהו שנבדק? שמתייחסים אליו בנתונים?
"בזמנו, אמרו שחיסון נגד חצבת גורם לאוטיזם, זה פורסם בעיתון רפואי והתפתח לתביעה לאחר שגילו שמדובר בטעות", אומרת פרופ' רהב. "כל הקשר בין אוטיזם לחיסונים מופרך לחלוטין. אין שום קשר בין חיסונים לאוטיזם. זה ידוע ומקובל. וזה עושה נזק גדול למתחסנים".
"כל הקשר בין אוטיזם לחיסונים מופרך לחלוטין. אין שום קשר בין חיסונים לאוטיזם. זה ידוע ומקובל, וזה עושה נזק גדול למתחסנים". פרופ' רהב
אז לסיכום, מי צריך להתחסן לשפעת ולקורונה?
"במקום הראשון - אוכלוסייה מגיל 65 ומעלה, אנשים שנמצאים במרכזים גריאטריים, אנשים עם מחלות רקע, כמו אי-ספיקת לב, מחלות ריאה כרוניות ומחלות כרוניות אחרות, אנשים מדוכאי חיסון... כל הקבוצות האלה, לפי ההמלצה הברורה של ארגון הבריאות העולמי, צריכות להתחסן מגיל חצי שנה ומעלה".