מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, מתריע מפני קריסת ביטוחי הסיעוד בכל קופות החולים בעקבות כללית ומפני "פגיעה אנושה באיתנות קופות החולים ובמערכת הבריאות כולה". במכתב ששיגר אתמול (יום ד') למזכיר הממשלה יוסי פוקס, ביקש לקיים דיון ממשלתי דחוף על משבר הביטוחים הסיעודיים. במכתב שהגיע לידי כלכליסט, דרש הקמת צוות בין-משרדי, במקום הצוות שהקים האוצר. בקשתו של בר סימן טוב מגיעה בהמשך לבקשה דומה שהעלה לפני כשבועיים יו"ר ועדת הבריאות ח"כ יונתן משריקי.
2 צפייה בגלריה
ועידת הבריאות של קבוצת ידיעות אחרונות
ועידת הבריאות של קבוצת ידיעות אחרונות
משה בר סימן טוב מתריע מפני פגיעה אנושה באיתנות קופות החולים
(צילום: יאיר שגיא)
האזהרות של בר סימן טוב מגיעות שעות ספורות לפני שהממונה על שוק ההון עמית גל יודיע היום אילו צעדים רגולטוריים הוא מתכנן ליישם כדי לסייע לכללית למצוא חברת ביטוח שתסכים לתפעל את הביטוחים שלה, וכך למנוע בטווח הקצר את קריסת הביטוח הקבוצתי, שבו חברים 2.6 מיליון מבוטחים.
בר סימן טוב מתייחס בבקשתו לחשש שהביטוח של קופת החולים כללית ייכנס ל-Run off - כלומר ייסגר בפני מבוטחים חדשים, ויתנהל כקופה סגורה שמתבססת אך ורק על הכספים שנותרו, מה שאומר שתנאי הביטוח יורעו דרמטית. "תגובת השרשרת לכך עלולה להיות מעבר מהיר של מבוטחי הכללית לקופות אחרות, באופן שיביא מחד לערעור היציבות הכללית וקריסה של ביטוחי הסיעוד בקופות האחרות. כך שאם לא יימצא פתרון מיידי, אנו עלולים להגיע הן לקריסת ביטוחי הסיעוד, וחמור מכך – לפגיעה אנושה באיתנות קופות החולים ובמערכת הבריאות כולה", כתב סימן טוב.
בר סימן טוב: "תגובת השרשרת לכך עלולה להיות מעבר מהיר של מבוטחי הכללית לקופות אחרות, באופן שיביא מחד לערעור היציבות הכללית וקריסה של ביטוחי הסיעוד בקופות האחרות. כך שאם לא יימצא פתרון מיידי, אנו עלולים להגיע הן לקריסת ביטוחי הסיעוד, וחמור מכך – לפגיעה אנושה באיתנות קופות החולים ובמערכת הבריאות כולה"
המשבר בענף הסיעוד הוא תוצאה של העלייה הדרמטית במספר הסיעודיים בעשור האחרון, מה שפגע בקרנות הייעודיות מהן משולמות התביעות והכניס את הקופות לגירעון אקטוארי. בביטוח הקבוצתי של כללית הפגיעה היא החמורה ביותר, וההערכה היא שבמצב הנוכחי, לאחר שהקופה כבר ייקרה את הפרמיות, ולאחר שבשנה שעברה תנאי הביטוח הורעו, עדיין הקרן בקופה צפויה להתרוקן תוך שנים ספורות. לכן, הקופה מתקשה למצוא כעת חברת ביטוח חדשה שתחתום עמה על הסכם, ולמכרז אליו יצאה לפני שלושה חודשים לא ניגשה אף חברת ביטוח.
בהתייחס לכך, אמר בר סימן טוב: "המענה המיידי הנדרש הוא בבחינת בין פלסטר או חוסם עורקים, כך שמעבר לצורך לבצע את הצעדים המידיים הנדרשים לשם הצלת הביטוחים, יש למנות צוות בין משרדי שיציע לממשלה חלופות". לגבי הסדרה של תחום ביטוחי הסיעוד תוך התחשבות בשיקולי הביטחון הסוציאלי, יוקר מחיה, הוגנות ונגישות לשירותי בריאות. ההמלצות יתייחסו לטווח הבינוני והארוך, אשר יכללו גיבוש מודלים חלופיים", ומוסיף: "מצב זה בו אנו נמצאים היה לצערי צפוי מראש. בשל כך ביקשנו להקים צוות עבודה בנושא וחזרנו והתרענו על המשבר הצפוי אשר לצערנו מתממש".

לאמץ מודל של חיסכון במקום ביטוח

בר סימן טוב לא משאיר סימן שאלה לגבי אילו מודלים חלופיים הוא מעדיף: "לעמדת משרד הבריאות, על הצוות שימונה לקדם, בין היתר, מעבר למימון השירותים במודל של חיסכון, זאת בשל מאפייני האירוע הסיעודי, הקרובים יותר ל'אירוע חיים', בדומה לפרישה לפנסיה. ופחות לאירוע ביטוחי בלתי צפוי, שסיכויי התממשותו נמוכים".
עמדה זו אינה חדשה: עוד בשנה שעברה טען בר סימן טוב כי יש לשקול מעבר ממודל של ביטוח למודל של חיסכון. לפי עמדה זו, ההסתברות להפוך לסיעודי כל כך גבוהה, עד שיש להתייחס לכך כמו אל זקנה - מצב כמעט ודאי לאורך חייו של אדם. עם זאת, עמדתו של בר סימן טוב אינה נמצאת בקונצנזוס של כלל המומחים בענף.
2 צפייה בגלריה
ביטוח סיעודי
ביטוח סיעודי
האם המדינה תיקח אחריות על הביטוחים הסיעודיים?
(צילום: shutterstock)
בעוד שפוליסות הסיעוד של קופות החולים נתונות לפיקוח רשות שוק ההון, קופות החולים עצמן נתונות לפיקוח משרד הבריאות. בשנה שעברה, לאחר שהממונה על שוק ההון עמית גל הודיע על הרעת תנאי פוליסת הסיעוד לכלל 4.9 מיליון מבוטחי קופות החולים, זאת כדי למנוע את קריסתן, בר סימן טוב איים להורות לקופות החולים שלא לציית להנחיות, אך לבסוף לא עשה זאת.
דבריו של בר סימן טוב בסיום מכתבו מבהירים שאנו עלולים לחזות לצד משבר הסיעוד גם משבר רגולטורי: "ככל שנמשיך ונתקרב לסוף השנה מבלי שיימצא פתרון לסוגיה, משרד הבריאות לא יעמוד מנגד, אנו נעשה כל שביכולתנו, בין אם באמצעות הפעלת סמכויות המשרד על פי חוק או באמצעים אחרים, על מנת למנוע את המשבר ולמזער את הפגיעה במבוטחים ובמערכת הבריאות כולה".