לנוכח המחקרים האחרונים, תעשיית האלכוהול עלולה למצוא את עצמה בקרוב נזרקת לפינה עם אויבי בריאות הציבור כמו סיגריות וסוכר. ראש שירותי בריאות הציבור האמריקני, ד"ר ויווק מרתי, קרא בימים האחרונים להחיל אזהרות דומות לאלו שמוטבעות על חפיסות סיגריות גם על בקבוקי אלכוהול, עם אזכור לסיכון מוגבר לסרטן השד, המעי הגס ולעוד חמישה סוגי סרטן לפחות.
למרות הקריאה הברורה, רק הקונגרס יכול להורות על שינוי התוויות, ולגמרי לא ברור אם הממשל הבא יתמוך במהלך. הנשיא הנבחר דונלד טראמפ אינו שותה אלכוהול - למרות מותג הוודקה שיצר בעבר - ומסביר שההחלטה התקבלה אחרי מותו של אחיו הטייס מאלכוהליזם. גם שר הבריאות המיועד, רוברט קנדי ג’וניור, נמנע משתייה בעקבות שנים של התמכרות וממשיך להשתתף במפגשי "אלכוהוליסטים אנונימיים".
3 צפייה בגלריה
שתיית אלכוהול כוסות כוס בירה
שתיית אלכוהול כוסות כוס בירה
גם שתייה מתונה עלולה להעלות את הסיכון לסרטן
(צילום: shutterstock)
להצהרה הדרמטית של ד"ר מרתי צורפה כנספח סקירת מחקרים מקיפים משני העשורים האחרונים - בראשם אחד שנערך ב-195 מדינות בהשתתפות 28 מיליון איש, ובישראל הוביל אותו פרופ' שי לין מאוניברסיטת חיפה. המחקרים הצביעו באופן חד-משמעי על כך שצריכת אלכוהול ברמה גבוהה מגבירה את הסיכון לסרטן. לפי ד"ר מרתי, אלכוהול היא הגורם השלישי לסרטן, אחרי טבק והשמנת יתר.
הקריאה לתוספת אזהרות מגיעה בתקופה רגישה במיוחד, עם עדכון ההנחיות התזונתיות בארצות הברית המתקיים אחת לחמש שנים. במשך שנים הוצגה צריכת אלכוהול מתונה - כלומר עד שתי כוסות של 14 גר' אלכוהול כל אחת ביום לגברים וכוס אחת לנשים - כמי שמשפרת את הבריאות, במיוחד במניעת התקפי לב ושבץ, והושרשה גם בהנחיות התזונה ברחבי העולם. יותר ויותר מחקרים חדשים מטילים ספק בתועלת הזו ומדגישים את הסכנות, גם כאשר הצריכה מתונה ובגבולות המומלצים.
כיום, התוויות שעל בקבוקי האלכוהול מתמקדות באזהרות נגד שתייה במהלך היריון או לפני נהיגה, אך אינן מתייחסות לסיכונים בריאותיים רחבים יותר כמו סרטן. לפי הנתונים של ד"ר מרתי, אלכוהול אחראי לכ-100 אלף מקרי סרטן ולכ-20 אלף מקרי מוות מסרטן בשנה בארצות הברית בלבד. "אנשים רבים מניחים שכל עוד הם שותים בגבולות או פחות מגבולות ההנחיות הנוכחיות אין סיכון לבריאות או לרווחתם", אמר ד"ר מרתי. "אבל הנתונים אינם מוכיחים זאת לגבי הסיכון לסרטן".
3 צפייה בגלריה
רוברט פ' קנדי ג'וניור ודונלד טראמפ
רוברט פ' קנדי ג'וניור ודונלד טראמפ
דונלד טראמפ ורוברט קנדי ג'וניור אינם שותים. האם יסכימו לתוויות חדשות על בקבוקים?
(צילום: CHRISTIAN MONTERROSA / AFP)
השווקים לא מחכים לתוויות האזהרה, ובסוף השבוע צנחו מניות יצרניות האלכוהול בין אחוז לארבעה אחוזים. חברת Molson Coors, מבשלת הבירה השלישית בגדולה בעולם, סגרה את מסחר יום שישי בבורסה של ניו יורק עם ירידה של כ-3.37 אחוזים. גם מנית אנהאוזר-בוש אינבוו, שנחשבת ליצרנית הבירה הגדולה בעולם, עם מותגים כמו קורונה, סטלה ארטואה, לף ובאדוויזר ירדה בכ-2 אחוזים. מניות Boston Beer Company, יצרנית מותגים כמו בירת סמואל אדמס, השילו כמעט 4 אחוזים, בעוד ש-Brown-Forman, המוכרת בזכות מותגי וויסקי כמו ג'ק דניאל'ס או וודקת פינלנדיה רשמה ירידה של כ-2.5 אחוזים. בבורסות באירופה המצב דומה: קמפרי, שהיא גם הבעלים של אפרול, איבדה 4.5 אחוזים, היניקן איבדה אחוז וקרלסברג ירדה ב-0.8 אחוזים.

תיאוריית כוס ביום מתנפצת

לתעשיית האלכוהול יש היסטוריה של מאבק נחרץ נגד תוויות אזהרה. בעוד 47 מדינות ברחבי העולם מחייבות אזהרות מסויימות על משקאות אלכוהוליים - סרטן מוזכר בהן רק לעתים רחוקות. כיום רק לדרום קוריאה יש תווית שמזהירה מפני סרטן הכבד, אם כי יצרנים יכולים לבחור תוויות חלופיות שאינן מזכירות סרטן כלל. אירלנד אמורה להחיל תוויות שמזהירות מפני "קשר ישיר בין אלכוהול וסרטן קטלני"בשנה הבאה.
אין ויכוח על כך שצריכת אלכוהול מופרזת מזיקה, אך תומכי השתייה המתונה, כולל כמובן יצרני יין, בירה ומשקאות חריפים עצמם, טוענים ששתייה יומית מתונה עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, הגורם המוביל למוות בארצות הברית. מחקרים חדשים מפקפקים במתודולוגיה של מחקרים קודמים שתמכו בטענה זו, וחלקם מקשרים אפילו צריכה מתונה לסוגים מסוימים של סרטן ומחלות לב.
3 צפייה בגלריה
שתיית אלכוהול כוסות כוס יין
שתיית אלכוהול כוסות כוס יין
הסיכון לסרטן השד ולסרטן הפה מזנק אצל נשים
(צילום: shutterstock)
לדוגמה, הסיכון לסרטן השד עולה בכ-10 אחוזים עבור נשים שצורכות משקה אחד ביום לעומת נשים שנמנעות לחלוטין מאלכוהול. כשזה נוגע לסרטן הפה - הסיכון מזנק בכ-40 אחוזים. גם צריכה מתונה משפיעה באופן דומה על סרטן: אלכוהול משנה את רמות ההורמונים כמו אסטרוגן, שיכול לשחק תפקיד בהתפתחות סרטן השד, ומקל על ספיגת חומרים מסרטנים כמו חלקיקי עשן או טבק בגוף, מה שמגביר את הסיכון לסרטן הפה והגרון.
מחקרים על מנגנונים ביולוגיים תומכים במסקנות אלו. אלכוהול מתפרק בגוף לאצטאלדהיד, חומר שקשור לנזק ל-DNA ולאובדן שליטה על חלוקת התאים, מה שעלול להוביל להתפתחות גידולים ממאירים. ניסויים בבעלי חיים הראו שמכרסמים שמי השתייה שלהם ספגו אצטאלדהיד או אתנול, כוהל המשמש לייצור משקאות אלכוהוליים, פיתחו מספר רב של גידולים בכל הגוף.
ד"ר מרתי הבהיר כי הסיכון לסרטן משתנה מאדם לאדם בהתאם לגורמים גנטיים, היסטוריה משפחתית ותנאים סביבתיים - אבל "פחות זה יותר", כשמדובר על צמצום הסיכון לסרטן. ״מי ששותה באירועים מיוחדים או משקה או שניים בשבוע, מפחית את הסיכון משמעותית לעומת מי ששותה מדי יום".