ממשל טראמפ עוצר אספקת תרופות חיוניות לטיפול ב-HIV, מלריה ושחפת, וכן הורה על עצירת אספקת ציוד רפואי לתינוקות במדינות עניות שנתמכות על-ידי הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי (USAID). כך עולה ממזכר שהגיע היום (ג') לידי סוכנות רויטרס. בהתאם להנחיות, ארגונים ושותפים של USAID נדרשו להפסיק את פעילותם באופן מיידי, גם אם התרופות כבר נמצאות במרפאות המקומיות וממתינות לחלוקה.
הצעד מהווה חלק מהקפאה מקיפה של סיוע חוץ ותוכניות מימון, שהחלה מאז כניסתו של טראמפ לתפקיד ב-20 בינואר, לצורך בחינה מחודשת של המדיניות והתוכניות הקיימות. ההקפאה כוללת את תוכנית החירום הנשיאותית למאבק באיידס (התוכנית הנשיאותית למאבק באיידס, PEPFAR), שהחלה בתקופת הנשיא ג'ורג' בוש ב-2003 וזכתה להערכה על הצלת יותר מ-25 מיליון בני אדם ברחבי העולם.
סנאטורים רפובליקנים התנגדו להארכת תוכנית PEPFAR במשך חמש שנים, בטענה שהיא מקדמת הפלות. במרץ האחרון, הוארכה התוכנית לשנה אחת בלבד. פקידים ברחבי העולם הוזהרו שמערכות המידע של PEPFAR יושבתו, ובכך תיחסם הגישה למאגרי נתונים, דוחות וכלים אנליטיים.
אחד המזכרים נשלח לחברת Chemonics, חברה אמריקנית גדולה העובדת עם USAID באספקת תרופות לטיפול במחלות שונות ברחבי העולם. המזכר כולל את עבודתה של החברה בתחום HIV, מלריה ושחפת, וכן באספקת אמצעי מניעה וציוד רפואי לאימהות ולילדים.
"זו קטסטרופה", אמר לסוכנות רויטרס ד"ר אטול גוואנדה, לשעבר ראש תחום הבריאות הגלובלית ב-USAID שעזב את הארגון החודש. "אספקת התרופות שומרת על חייהם של 20 מיליון אנשים שחיים עם HIV – וזה נפסק היום". לדבריו, גם שותפים נוספים קיבלו הודעות שמונעות מהם לספק תרופות לקליניקות, גם אם התרופות במלאי, או להפעיל מרפאות שנתמכות על-ידי מימון אמריקני.
ההחלטה משפיעה גם על ארגונים המסייעים ל-6.5 מיליון יתומים וילדים נשאי HIV ב-23 מדינות, ציין גוואנדה. ללא טיפול, רמות הווירוס בנשאי HIV יעלו במהירות, יחלישו את המערכת החיסונית ויגבירו את הסיכון להעברת הווירוס לאחרים. נשים הרות ללא טיפול עלולות להעביר את הנגיף לכשליש מהתינוקות שלהן. הפסקת הטיפול גם עלולה להוביל להופעת זנים עמידים של הנגיף, שיכולים להתפשט ברחבי העולם.
ב-20 בינואר, הורה טראמפ על הפסקת סיוע החוץ למשך 90 יום לצורך בחינת היעילות וההתאמה של התוכניות למדיניות החוץ של ארצות הברית. בנוסף, הממשל השעה כ-60 פקידים בכירים ב-USAID.
המהלכים הנוכחיים של הממשל מסכנים מיליארדי דולרים של סיוע מציל חיים מצד התורמת הגדולה בעולם. ב-2023 סיפקה ארצות הברית סיוע של 72 מיליארד דולר, שהיוו 42% מכלל הסיוע ההומניטרי שדווח על ידי האו"ם בשנת 2024.
מאז כניסתו לתפקיד, ממשל טראמפ הוביל שורת החלטות שנויות במחלוקת בתחום הבריאות. בין היתר הורה הממשל החדש להפסיק פרסומים לציבור מצד סוכנויות הבריאות הפדרליות, כולל דוחות קריטיים כמו נתוני התחסנות ודוחות על התפשטות נגיפים, מהלך שגורם לשיבושים משמעותיים בתפקוד מערכת הבריאות. בנוסף, הושעו מענקי מחקר מהמכונים הלאומיים לבריאות (NIH), דבר שפוגע בהתקדמות רפואית בתחומים קריטיים כמו סרטן ילדים ומחלות נגיפיות.
מהלכים נוספים כוללים את נטישת ארגון הבריאות העולמי (WHO) ואת עצירת פרסום הדוח השבועי של ה-CDC לראשונה מאז 1960, תוך הותרת המרכזים לבקרת מחלות ולמניעתן (CDC) ללא מנהל בפועל, בעיצומה של התפרצות שפעת העופות בארצות הברית.