סלט ישראלי הוא אחד מהמאכלים הכי בריאים שניתן לשלב בכל ארוחה. השילוב של הירקות הטריים בסלט מעניקים לו, מלבד טעם עשיר, גם ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים בשפע. לכל אחד יש את הגרסה שלו לסלט, אבל יש כמה כוכבים קבועים שביחד עם שמן הזית ומיץ הלימון, יוצרים את השילוב המנצח.
8 צפייה בגלריה
סלט ירקות
סלט ירקות
שילוב מנצח
(צילום: shutterstock)
עוד במצעד המנות הבריאות:

היתרונות של כל אחד ממרכיבי הסלט

סלט ישראלי מכיל שילוב קבוע של כמה ירקות ועלים: מלפפון, עגבניה, בצל, חסה ערבית וגמבה, בתיבול של עלי פטרוזיליה, שמן זית ומיץ לימון. בואו נבחן ביחד את היתרונות התזונתיים של כל המרכיבים בסלט, ונבין מדוע הוא נחשב לבריא כל-כך.
מלפפון המלפפון שייך למשפחת הדלועים ומתאפיין בתכולה גבוהה של מים ומעט קלוריות. כאשר משלבים את המלפפון עם הקליפה בסלט, הוא מספק סיבים תזונתיים, שחלק גדול מהם הולך לאיבוד כאשר מקלפים אותו. המלפפון גם תורם לסלט שני מינרלים חיוניים: אשלגן וזרחן.
8 צפייה בגלריה
מלפפון
מלפפון
כאשר מקלפים את הקליפה מאבדים חלק גדול מכמות הסיבים
(ShutterStock)
עגבנייה העגבנייה שייכת למשפחת הסולניים ומספקת ויטמינים, מינרלים חיוניים ויתרונות תזונתיים רבים, כמו ויטמין A, ויטמין C, אשלגן, זרחן וסיבים תזונתיים. העגבנייה מספקת לסלט טעם נהדר ואף עסיסיות הנובעת מהנוזלים שבה. גם שילוב של עגבניות שרי בסלט יכול להיות רעיון נהדר ולספק ערכים תזונתיים גבוהים.
8 צפייה בגלריה
עגבניות
עגבניות
מספקת ויטמינים, מינרלים חיוניים ויתרונות תזונתיים רבים
(צילום: Shutterstock)
פלפל אדום גם הפלפל האדום, כמו העגבנייה, שייך למשפחת הירקות הסולניים. הוא מכיל כמות גדולה של שני פיגמנטים אדומים בשם קפסנטין וקפסורובין ממשפחת הקרטנואידים, בעלי תכונות חזקות של נוגדי חמצון. בנוסף יש בפלפל עוד לפחות 20 סוגים שונים של חומרים ממשפחת הקרטנואידים, כמו בטא-קרוטאן, שמהווה בסיס לייצור של ויטמין A בגוף וחשוב לתפקוד מערכת החיסון. בנוסף, הוא נחשב לאלוף בכמות הוויטמין C (190 מ״ג ב-100 גרם). כמות זו בפלפל האדום גבוהה פי שלושה יותר מאשר בתפוז! ואם לסכם, הפלפל מספר לסלט כמות גבוהה ומגוונת של נוגדי חמצון חזקים ונחשב לאחד מהירקות הבריאים ביותר בסלט.
8 צפייה בגלריה
מכיל פי שלושה יותר ויטמין C מאשר בתפוז!
מכיל פי שלושה יותר ויטמין C מאשר בתפוז!
מכיל פי שלושה יותר ויטמין C מאשר בתפוז!
(צילום: shutterstock)
בצל הבצל ידוע בריחו החזק, שנובע מתרכובות גופרית חזקות הנמצאות בתוכו. תרכובות אלו חשובות לבריאות שלנו, מכיון שהן תורמות למניעת מחלות לב וסוגים שונים של סרטן. התרכובות סגורות בבצל החי בתוך ממברנות, ורק כאשר חותכים אותו הממברנות נקרעות והתרכובות פוגשות חומרים אחרים (חומצות אמינו וסולפוקסידים). המפגש בין החומרים הוא שיוצר את הריאקציה הכימית שגורמת להופעת הריח החזק.
בנוסף, תרכובות אלו יכולות לפעול גם כ"תרופות לדילול הדם" ומניעת קרישיות (בדומה לפעילות של האספירין). כמו כן, מחקרים מצאו השפעה מיטיבה של הבצל על העלאת הכולסטרול "הטוב" HDL. הבצל מכיל ויטמינים מקבוצת B, ויטמין C וסיבים תזונתיים. לפי מחקרים שונים נראה כי לבצל בצורתו הטרייה, כפי שהוא נאכל בסלט הישראלי, יש תרומה גבוהה יותר לבריאות, בהשוואה לבצל מבושל.
8 צפייה בגלריה
בצל
בצל
יעיל במיוחד כשהוא חתוך טרי
(צילום: shutterstock)
חסה החסה תורמת לסלט סיבים תזונתיים והיא עשירה בפיגמנט הירוק כלורופיל. החסה עשירה גם בנוגד חמצון בשם לוטאין, הנמצא בכמות גבוהה במיוחד בעלים הכהים של החסה. בנוסף לכך, החסה ידועה כמקור עשיר לחומצה פולית, ומכילה בטא-קרוטאן ואף נחשבת למקור חשוב של ויטמין K.
8 צפייה בגלריה
חסה רומית
חסה רומית
חומצה פולית ונוגדי חמצון
(צילום: Shutterstock)
פטרוזיליה הפטרוזיליה נחשבת לאחד מעשבי התיבול העשירים ביותר בוויטמינים ובמינרלים חיוניים. למשל, הפטרוזיליה עשירה מאוד במינרל האשלגן החשוב מאד לתפקוד שריר הלב. בנוסף לכך, תכולת הסידן ב-100 גרם עלי פטרוזיליה שווה כמעט ל-3/4 כוס חלב! הפטרוזיליה גם עשירה בסיבים תזונתיים ובוויטמינים: ויטמין C וויטמין A, ויש בה כמות גבוהה במיוחד של ויטמין K החשוב לחיזוק העצמות ולתפקודי קרישת הדם.
8 צפייה בגלריה
פטרוזיליה
פטרוזיליה
תכולת הסידן ב-100 גרם עלי פטרוזיליה שווה כמעט לכמות ב-3/4 כוס חלב!
(צילום: Shutterstock)
שמן זית אחד היתרונות הבריאותיים הבולטים של שמן הזית הוא התכולה הגבוהה של חומצות השומן החיוניות. מדובר בחומצה חד בלתי רוויה מסוג חומצה אולאית, והוא אף מכיל כמויות יפות של חומצת שומן רב בלתי רוויה מסוג חומצה לינולאית. שמן הזית מכיל ויטמין E, הנחשב לנוגד חמצון חשוב מאד לבריאות הגוף.
יתרון בריאותי נוסף של שמן הזית הוא התכולה הגבוהה של פוליפנולים הידועים בהשפעתם הבריאותית החזקה: נוגדי חמצון, אנטי-דלקתים, שומרים על בריאות הלב ואף מגינים מפני סוגים שונים של סרטן. על פי מחקרים שנעשו, לשימוש קבוע בשמן זית בתזונה ישנה השפעה מובהקת בהורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם, הורדת כולסטרול, הגנה מפני רדיקלים חופשיים ושמירה על בריאות תאי הגוף והעור.
8 צפייה בגלריה
שמן זית
שמן זית
השפעה מובהקת בהורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם
(צילום: Shutterstock)
מיץ לימון הלימון הוא אחד מהמרכיבים שמעניקים טעם נהדר לסלט הישראלי. מיץ הלימון עשיר בויטמין C אך כדאי לדעת שהוא נהרס תוך זמן קצר לאחר שסוחטים אותו. לכן מומלץ להוסיף אותו לסלט סמוך כמה שניתן למועד הארוחה.

הסוד: סלט עשיר ומגוון בכל יום

אין ספק שסלט ישראלי מהווה מנה בריאה במיוחד עם שלל יתרונות תזונתיים. הירקות הטריים השונים, בשילוב התיבול, מספקים ערכים תזונתיים גבוהים ויוצרים ביחד מנה עשירה עם כמות יפה ומגוונת של נוגדי חמצון. אלה מסייעים לחיזוק מערכת החיסון ולשיפור תפקודי הגוף.
בישראל קל מאוד לשלב מדי יום סלט ישראלי טרי בארוחה ואפשר כמובן להוסיף ולגוון בירקות אחרים, כמו גזר, כרוב (סגול/לבן) ופלפלים בשלל צבעים, ולהעשיר את התיבול עם עירית, בזיליקום ושמיר.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc