על רקע הודעת חברת התרופות האמריקנית פייזר, לפיה החיסון נגד נגיף הקורונה נמצא יעיל ב-100 אחוזים בקרב בני 15-12, במערכת הבריאות בישראל צפויים להתקיים דיונים מקצועיים בטרם יוחלט לחסנם וכי המהלך לא ייצא לדרך באופן מיידי לאחר קבלת אישור ה-FDA האמריקני.
בשיחה עם ynet אמרה ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, כי לא תהיה חובת חיסון לילדים, וייערך תהליך מקצועי ומקיף במשרד בטרם תתקבל ההחלטה לחסן ילדים. כמו כן, היא הבהירה כי לא קיים חשש למחסור במנות חיסון על מנת לחסנם.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2019 היו בישראל למעלה מ-750 אלף בני 12-15.
"אני לא חושבת שצריך לרוץ מבחינת חיסוני הילדים", אמרה ד"ר אלרעי פרייס. "הודעת פייזר משמחת אבל צריך לחכות שהיא תקבל אישור של ה-FDA. משרד הבריאות יוביל דיון מקצועי ומקיף בעניין באשר לשאלה מתי נתחיל לחסן ואיך. יש יתרונות וחסרונות.
ד"ר שרון אלרעי פרייס: "הילדים עצמם שכרגע לא מחוסנים חשופים למחלה שאנחנו לא יודעים את ההשפעות ארוכות הטווח שלה ואנחנו מכירים ממחלות אחרות שעשויות להיות השפעות מהמחלה בגיל יותר מבוגר"
"אני מאמינה שאנחנו נוביל את זה כמו שהובלנו את הסיפור של חיסון לנשים בהריון. לא תהיה חובת חיסון לילדים בוודאות, אבל יש פה כמה אלמנטים. הילדים עצמם שכרגע לא מחוסנים חשופים למחלה שאנחנו לא יודעים את ההשפעות ארוכות הטווח שלה ואנחנו מכירים ממחלות אחרות שעשויות להיות השפעות בגיל יותר מבוגר.
"בנוסף, כשיש אוכלוסייה גדולה, קשה להגיע למצב של חיסוניות עדר כשהילדים לא מחוסנים. כדי שנגיע למצב שאנחנו מסתובבים בלי מסכות יש צורך בחיסוניות עדר אבל חשוב לדעת שהחיסון יעיל ובטוח, ובמקביל לעשות את הדיונים המקצועיים בצוות לטיפול במגפות ובאיגוד רופאי הילדים.
"אני מאמינה שיש כמות מספיקה לקבוצת הגילים הזו וגם אם לא אנחנו בתהליכים מאוד מתקדמים עם כל החברות כדי לוודא שמדינת ישראל לא תהיה במחסור אבל אנחנו כרגע במצב שאין מחסור בחיסונים".
אלרעי פרייס הוסיפה: "ההחלטה צריכה להתקבל בתוך תהליך מקצועי. לא ברגע שה-FDA יאשר – נתחיל מיד לחסן. לא צריך לרוץ ואנחנו לא רצים. גם עם ילדים. יש יתרונות וחסרונות לכל דבר. נקבל את ההחלטה איך אנחנו ממליצים ובאיזה אופן".
"צופים שהחיסונים יחלו כבר לקראת מאי"
בתוך כך, קיימות שתי אופציות מרכזיות לקיום מבצע החיסונים בקרב בני 12-15: חיסון בקופות החולים או בבתי הספר. בעוד שלחיסון בבתי הספר יתרון מרכזי והוא ריכוז הילדים בעת ובעונה אחת במקום אחד, ההערכה היא שהחיסונים יבוצעו בקופות החולים כך שכל קופה תזמן את מבוטחיה בקבוצות הגילים הללו מפאת הצלחת מבצע החיסונים עד כה והיכולות הלוגיסטיות של הקופות.
"המערכת פרוסה ואפילו יותר טוב מאשר בהתחלה", אומר חיים פרננדס, מנכ"ל לאומית. "בקופת החולים שלנו אנחנו יכולים להרים 100 נקודות חיסון שכן רובן ככולן נמצאות במרפאות שלנו. סגרנו את המתחמים החיצוניים והכנסנו את כל החיסונים לתוך המרפאות מתוך הבנה שחיסוני הקורונה נכנסים לפעילות השוטפת.
"כדי להכניס את החיסונים פנימה שדרגנו את התשתיות מבחינת תקשורת, קירור ובינוי ועכשיו יש לנו קרוב ל-100 סניפים של הקופה שבהם אפשר לחסן".
לדבריו של פרננדס, "אני מניח שהחיסונים יינתנו בקופות ולא בבתי הספר. אני לא חושב שמישהו חושב שזה רעיון טוב לחסן בבתי הספר. הקופות ערוכות, מוכנות ומסוגלות לחסן ויש ניסיון שהצטבר מבחינת יעילות התהליך כך שהדברים אמורים ממש לעבוד כמו שצריך".
אתגר משמעותי נוסף מבחינת הקופות ומשרד הבריאות יהיה לשכנע את ההורים לחסן את ילדיהם, וביתר שאת משום שתחלואת הילדים מקורונה נחשבת ברוב המכריע של המקרים לקלה במיוחד.
מנכ"ל קופת חולים לאומית: "ברגע שמחסנים את הילדים אז מי מהם שמחוסן לא יהיה חייב בבידוד וזה יכול להשפיע על כל בני כיתתו מבחינת בדיקות ובידודים. ברור שזו סיבה טובה מאוד ללכת ולקנות את ההגנה הזו"
"אני ממליץ תמיד להתחסן כמו שזה נכון להתחסן לשפעת בחורף", אומר פרננדס. "בהקשר הזה יש מחלה שהיא מידבקת מאוד, בטח כשיש את הווריאנט הבריטי, למרות שהמחלה קלה יותר בקרב ילדים. בנוסף, ברגע שמחסנים את הילדים אז מי מהם שמחוסן לא יהיה חייב בבידוד וזה יכול להשפיע על כל בני כיתתו מבחינת בדיקות ובידודים. ברור שזו סיבה טובה מאוד ללכת ולקנות את ההגנה הזו".
גם בקופת החולים מאוחדת נערכים למבצע החיסונים ומעריכים שבפועל, הוא ייצא לדרך מוקדם יותר מהצפוי. "אנחנו צופים שנתחיל לחסן לקראת מאי", אומרת מלי קושא, האחות הראשית בקופה. "אני מאמינה שאישור ה-FDA יתקבל בשבועות הקרובים. הבשורה היא בשורה משמחת משום שזה יביא ליותר חסינות עדר.
"נתמקד בעיקר בהסברה לילדים וגם להורים ולכן אני קוראת לכל ההורים לחסן את ילדיהם. החיסון בטוח ויעיל ואנחנו נתנו קרוב ל-200 ילדים עד עכשיו את החיסון ולא ראינו תופעות לוואי חריגות. אני לא רואה סיבה לא לתת את החיסון. מוקד ההסברה שלנו, שמאוייש על ידי האחיות שלנו במהלך כל תקופת החיסונים ואנחנו נצא בהסברה גם למגזר הערבי והחרדי".
פרופ' אהוד דודסון, מנכ"ל כללית הוסיף ואמר: "הודעת חב' פייזר כי החיסון יעיל ובטוח לגילאי 15-12 מעודדת ומשמחת. ישראל, ובראשן כללית, הובילה את מבצע החיסונים היעיל והמהיר בעולם, נוכל לחזור ולהמשיך ולשמור על הישג זה בכל קבוצות הגיל שלגביהן יאושר החיסון. בכללית לבדה כ-300,000 בני נוער בגילים הללו ומתן החיסון לקבוצות גיל זו יגדיל את הכיסוי החיסוני בישראל ויאפשר המשך תקין של פעילות המשק ומערכת החינוך".