בניתוח קיסרי נדיר בבי"ח שמיר (אסף הרופא) נולדה בשבוע שעבר תינוקת אשר רק ראשה חולץ בתחילה, בעוד גופה נשאר ברחם. ההליך החריג בוצע בשיטת EXIT - EX-Utero Intrapartum Treatment. בשיטה זו מבוצע ניתוח קיסרי בו מחולץ קודם ראשו של העובר, כשגופו ומי השפיר עדיין נותרים ברחם, וזאת על מנת לאפשר המשך מעבר דם מחומצן מהשליה דרך חבל הטבור. שיטת הניתוח EXIT מאפשרת לרופאים להעריך את מצב היילוד ובמידת הצורך אף לבצע התערבות כירורגית, על מנת לאפשר לו לנשום.
קראו עוד:
היולדת מור צמח, תושבת רמלה, התקבלה למערך אם ועובר של המרכז הרפואי שמיר בשבוע ה-37 להריונה עם ריבוי מי שפיר שדרש בירור. על פי בית החולים, "הצוות הרפואי החל בבדיקות וכחלק מהתהליך הומלץ על ביצוע בדיקת MRI למוח העובר". עוד הוסיפו בבית החולים: "חשוב להבין שריבוי משמעותי של מי שפיר יכול להעיד על בעיה הנובעת מסיבות רבות, כולל בעיות אנטומיות של העובר, מחלות גנטיות, אנמיה עוברית, זיהומים ועוד".
לאחר פיענוח תוצאות בדיקת ה-MRI, הרופאה המפענחת זיהתה כי בנוסף לאבחנה המוחית, נצפה גם ממצא בעייתי בבסיס הלשון של העוברית וקשה היה לאמוד את השפעתו על הוושט ועל קנה הנשימה שלה. במצב כזה, קיים חשש כי לאחר הלידה עלול הילוד לחוות קושי בנשימה עצמונית בשל חסימה של נתיב האוויר.
מנהל מחלקת אא"ג בבית החולים, פרופ' חיים גבריאל, בדק במהירות את ראשה של העוברית על שולחן הניתוחים וכשזיהה כי מיתרי הקול והקנה חופשיים, המשיכו ד"ר בצר והצוות את הניתוח הקיסרי
הדרמה גדלה כאשר תוך כדי הבירורים הרפואיים החלו צירי הלידה. לאור מצבה הרפואי הלא ברור דיו של העוברית ועל מנת לשמור על בריאותה ועל בריאות אימה, החליט הצוות הרפואי ביחד עם מנהל מחלקת יולדות, ד"ר משה בצר, על ניתוח קיסרי בשיטת EXIT הנדירה, במטרה לאפשר הערכה של נתיב האוויר של התינוקת תוך כדי הניתוח.
בשל החשש כי קיימת חסימה בנתיב האוויר הנגרמת כתוצאה מאותו ממצא, שתצריך הליך כירורגי, נערך בצמוד לחדר הניתוח הקיסרי גם חדר ניתוח של מומחי אף-אוזן-גרון. מנהל מחלקת אא"ג בבית החולים, פרופ' חיים גבריאל, בדק במהירות את ראשה של העוברית על שולחן הניתוחים וכשזיהה כי מיתרי הקול והקנה חופשיים, המשיכו ד"ר בצר והצוות את הניתוח הקיסרי. בתום הלידה הועברה התינוקת לצוות הפגייה.
"רגעים מרגשים נצפו בחדר הניתוח כאשר הבנו שהצלחנו לזהות מעבר תקין בקנה הנשימה של העוברית וכי מיד עם השלמת הלידה היא תוכל לנשום באופן עצמוני, התרגשתי מאוד יחד עם מור לשמוע את הבכי הראשוני של התינוקת, שנשמע בקול גדול בחדר הניתוח", סיפר ד"ר בצר.