דיווחים על תחלואה נשימתית חריגה בסין בימים האחרונים עוררו גל של חששות ברחבי העולם. על פי דיווחים, בתי החולים בסין מתמודדים עם עומסים חריגים, ומספר מקרי המוות עלה. ברשתות החברתיות צצו שמועות על התפרצות וירוס חדש, אך הרשויות בסין והעולם מבהירות: מדובר בתחלואה עונתית המשלבת נגיפים מוכרים, ולא במחולל מחלה חדש או מסוכן במיוחד. אחד הנגיפים שמחוללים את תחלואת החורף החריגה בסין הוא HMPV, הפחות מוכר לציבור הרחב, והוא גם זה שממקד את עיקר תשומת הלב העולמית.
מהו הווירוס הזה, מהם התסמינים שלו, איך מטפלים בחולים והאם יש סיבה לדאגה?
3 צפייה בגלריה
תחלואה בסין
תחלואה בסין
נגיף ה-HMPV: בתי החולים בסין מתמודדים עם עומסים חריגים, ומספר מקרי המוות עלה
(צילום: Yung Chi Wai Derek/Shutterstock)

וירוס HMPV: מי אתה?

וירוס המטא-פנאומוניה האנושי (HMPV) הוא אחד הנגיפים המרכיבים את התחלואה הנשימתית הנוכחית בסין. הנגיף זוהה לראשונה בשנת 2001 בהולנד, והוא דומה לווירוס ה-RSV, שגורם לתחלואה נשימתית בעיקר בקרב ילדים צעירים וקשישים.
"מדובר בנגיף עונתי הגורם לתסמינים דמויי הצטננות ושפעת, כמו שיעול, חום (לא תמיד), גודש באף, קוצר נשימה והרגשה כללית רעה", אומרת פרופ' מיכל פאול, מנהלת המכון למחלות זיהומיות בקריה הרפואית רמב"ם. "ברוב המקרים, המחלה קלה ואינה דורשת טיפול רפואי משמעותי. עם זאת, במקרים חמורים יותר, בעיקר בקרב תינוקות, קשישים, ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת או אנשים עם מחלות ריאות כרוניות כמו אסתמה ו-COPD, הוא עלול להסתבך ולהגיע לקוצר נשימה, אשפוז, דלקת ריאות, אבל נדיר שזה מגיע למצבים כאלה בהשוואה לווירוסים השכיחים האחרים כמו קורונה ו-RSV".
3 צפייה בגלריה
HMPV
HMPV
HMPV: נגיף עונתי הגורם לתסמינים דמויי הצטננות ושפעת
(צילום: Shutterstock)
האם מדובר בנגיף חדש? למרות שמו הפחות מוכר לציבור הרחב, מדובר בנגיף ותיק ונפוץ. "זה וירוס נשימתי ותיק ונפוץ ברחבי העולם, שמופיע כחלק מתחלואת החורף השגרתית של בני אדם", מסבירה פרופ' פאול. "למרות היותו מזהם אנושי כלל-עולמי, הוא נותר פחות מוכר לציבור הרחב, בעיקר משום שבמרבית המקרים הוא גורם למחלה קלה שאינה מצריכה פנייה לבית החולים. שכיחותו נמוכה מזו של נגיפים כמו שפעת, ולכן גם אינו נחשב לבעל חשיבות אפידמיולוגית גבוהה".
פרופ' מיכל פאולפרופ' מיכל פאולצילום: הקריה הרפואית רמב"ם
כיצד נדבקים בנגיף? פרופ' פאול מסבירה: "הווירוס נוטה להדביק בעיקר את דרכי הנשימה העליונות ואת הריריות, ולעיתים נדירות בלבד מגיע לדרכי הנשימה התחתונות. תכונה זו הופכת אותו בדרך כלל לווירוס שאינו מסוכן במיוחד ברוב המקרים".
פרופ' אבי פרץ, ראש מערך האקדמיה, חדשנות ומחקר במרכז הרפואי צפון (פוריה), וראש המרכז למחלות זיהומיות ואימונולוגיה בפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי באוניברסיטת בר אילן, מסביר על דרכי ההידבקות: "נגיף ה-HMPV מתפשט בדרכים דומות לנגיפים אחרים, כמו שפעת וקורונה: טיפות הנפלטות בזמן שיעול או עיטוש, מגע ישיר עם אדם נגוע וחשיפה למשטחים מזוהמים".
פרופ' אבי פרץפרופ' אבי פרץצילום: המרכז הרפואי צפון-פוריה
פרופ' פאול מוסיפה כי האבחון מתבצע באמצעות מטוש מהאף או מהגרון, וכן בשיטות מולקולריות של PCR בבתי חולים.
האם יש חיסון או טיפול? כיום, אין חיסון נגד HMPV ואין טיפול אנטי-ויראלי ייעודי. הטיפול מתמקד בניהול התסמינים: מנוחה, שתייה מרובה ושימוש בתרופות להורדת חום או להקלת הנשימה. בהקשר זה ממליץ פרופ' פרץ להתחסן לשפעת, כדי להפחית את הסיכון לתחלואה כפולה, שעלולה להיות חמורה יותר.
העלייה בתחלואת החורף בסין, כך מסביר משרד הבריאות הסיני, נובעת משילוב של נגיפים, בהם שפעת, RSV, HMPV, קורונה ונגיפים נוספים. התחלואה מתמקדת בעיקר בילדים קטנים ובקשישים, אך על פי הצהרות רשמיות, חומרת המקרים נחשבת מתונה יחסית, ואינה חורגת מהצפוי לעונה זו של השנה. עם זאת, חוסר האמון הציבורי במידע שמספקת סין, בעקבות התנהלותה בזמן מגפת הקורונה, מעורר שאלות בנוגע לשקיפות ולמידע מדויק. התשובות שסיפקה סין לדרישת ארגון הבריאות העולמי לחשוף את מקור הקורונה היו דלות במיוחד.
מדוע ה-HMPV זוכה כעת לתשומת לב רבה כל כך בעולם? "בסין נרשמה עלייה יחסית בשכיחות וירוס ה-HMPV כחלק מתחלואת החורף הכוללת, שבה בדרך כלל עיקר המקרים מיוחסים לשפעת ולנגיפים דומים לה", מסבירה פרופ' פאול. "העלייה ב-HMPV, לצד עלייה כללית בתחלואה נשימתית בתקופה זו, אינה נתפסת כמשהו חריג או יוצא דופן. מדובר בנגיף מוכר שאינו חדש ואינו תוצאה של מוטציה, אלא חלק מהתפלגות טבעית של נגיפי החורף".
HMPV
פרופ' פרץ מסביר כי נגיף ה-HMPV הוא בעל פוטנציאל אלימות נמוך יחסית, אך הוא מדגיש את החשיבות של קבלת מידע אמין מסין. "קשה לדעת בדיוק מה קורה בסין, אך לפי הדיווחים שמגיעים, מדובר בעלייה בתחלואה עונתית בלבד", הוא אומר.
לדבריו, חשוב שאנשים שנמצאים בקבוצות סיכון יכירו את הסכנות, שכן הם חשופים יותר לסיבוכים. הוא מוסיף כי הוא מקווה שמדובר בתחלואה עונתית שגרתית ולא בתופעה חריגה מעבר לכך.

HMPV בישראל

במדינות בעלות מערכות בריאות חזקות, HMPV גורם לרוב למקרים קלים שאינם מסכני חיים. עם זאת, במדינות מתפתחות עם מערכות בריאות חלשות, הוא עלול להיות קטלני.
בישראל, נכון לעונת החורף הנוכחית, לא דווח על עליות חריגות במקרי HMPV. עם זאת, בתי החולים מתמודדים עם עומס ניכר בעקבות עלייה במקרי שפעת וקורונה. מחלקות פנימיות בבתי חולים כבר חצו את 100 אחוזי התפוסה, והמשמעות היא ש"החולה במסדרון" חזרה ובגדול. גם התורים בחדרי המיון התארכו מאוד. "בארץ אין רשת ניטור ייעודית ל-HMPV, שכן השפעתו על בריאות הציבור נחשבת מוגבלת בהשוואה לנגיפים אחרים", מסבירה פרופ' פאול.
3 צפייה בגלריה
תחלואה בסין
תחלואה בסין
פרופ' פרץ: "קשה לדעת בדיוק מה קורה בסין, אך לפי הדיווחים שמגיעים, מדובר בעלייה בתחלואה עונתית בלבד"
(צילום: Robert Way/Shutterstock)
HMPV, כמו נגיפים נשימתיים רבים אחרים, אינו מהווה איום חדש או מיוחד, אך יש לנקוט אמצעי זהירות, כמו שמירה על היגיינה, שטיפת ידיים ואפילו שימוש במסכות במקומות צפופים, הימנעות מהגעה לעבודה או למקומות ציבוריים בעת מחלה, ופנייה לטיפול רפואי במקרי חום גבוה או קשיי נשימה חמורים.
פרופ' פרץ מסביר כי לאחר ההתמודדות עם נגיף הקורונה והאתגרים שהוא הציב, ישראל הפיקה לקחים והיא ערוכה היטב להתמודד עם תחלואה נשימתית עונתית, במיוחד כאשר מדובר במחלה מוכרת כמו HMPV. לדבריו, "אנחנו מכירים את המחלה הזו היטב, והיא מופיעה בכל שנה בעונת החורף. היא פוגעת בעיקר באנשים עם גורמי סיכון, אך ברוב המקרים מדובר במחלה קלה שאינה מסוכנת לציבור הרחב. אין צורך להיכנס לפאניקה, אלא להמשיך לעקוב אחר הנתונים".
הוא מסכם: "ייתכן שיש מקום להגביר בישראל את מאמצי האבחון והניטור של נגיף HMPV, במיוחד בקרב אוכלוסיות בסיכון גבוה, כדי לקבל תמונה מדויקת יותר של היקף התחלואה ולהכיר את הנתונים האמיתיים".