בתי החולים בישראל נערכים לעומסי החורף עם עלייה במקרי השפעת והווירוסים הנשימתיים, אך לפי מנהלי המחלקות, השיא טרם הגיע וייתכן שעובדה זו קשורה בכך שהחורף התעכב להגיע השנה. במרכזים הרפואיים מדווחים על אחוזי תפוסה גבוהים, וקופות החולים מדווחות על שיעורי התחסנות נמוכים - בדומה לשנה שעברה.
בחוזר משרד הבריאות לכל מוסדות הבריאות בישראל בכללם בתי החולים, הם נדרשים לתגבר את כוח האדם במחלקות לרפואה דחופה ובמחלקות הפנימיות וכן במערכים התומכים כמו במעבדות הדמיה כדי להוריד עומסים בחודשי החורף - אבל במציאות של מצוקת כוח אדם שרק מחריפה משנה לשנה, "החיים עצמם" חזקים מכל חוזר מנכ"ל.
בבית החולים רמב"ם עדכנו השבוע שהחורף מאחר מבחינת ההשפעה על המחלקות. בשבועות האחרונים החל לעלות הלחץ על המחלקות. באחד הימים השבוע המיון היה בתפוסה של 170 אחוזים ובערב המצב החריף. בשתי פנימיות התפוסה עומדת על יותר מ-110 אחוזים, שלוש פנימיות בתפוסה מלאה ושתי פנימיות ב-90 אחוזים תפוסה. רוב המטופלים במחלקות העמוסות סובלים ממחלות בדרכי הנשימה, אבל עם זאת, אין עדיין עומס חורף קלאסי כמו בשנים עברו.
בבית החולים קפלן עמדה השבוע התפוסה במחלקות הפנימיות על כ-105-100 אחוזים. במיון מבקרים כ-300-250 מטופלים ביום. מבחינת פרופיל החולים המאושפזים המטוטלת מתחילה לנוע לכיוון מחלות נשימתיות. לאחרונה חנכו בבית החולים שלוש מחלקות אשפוז פנימיות חדשות, מרווחות וגדולות, "אנו מקפידים לא לאשפז במסדרונות", הדגישו. ואולם, גם קפלן - בדומה לכל בתי החולים - מתמודד עם תת-תקינה של מיטות ביחס לאוכלוסייה הגדלה, המזדקנת והחולה.
המחלקות הפנימיות בישראל עובדות בחסר כוח אדם רפואי מתמשך ומחלות חורף משביתות חלק מאנשי הרפואה וכוח האחיות והעזר. "איבדנו את העונתיות בשנה האחרונה, העומס קיים כמעט כל הזמן", אומרים בבתי החולים. עומסי התחלואה בחורף חוזרים על עצמם משנה לשנה, אך תופסים את מערכת הבריאות כשהיא אינה מוכנה לגמרי. שיפור התקינה במחלקות הפנימיות, שהן לב ליבה של הרפואה, לצד הגדלת המיטות בכל בתי החולים בארץ עשויים לשפר את המצב.
ואולם, הגידול במספר מיטות האשפוז בישראל כבר לא מדביק את קצב הגידול באוכלוסייה. במהלך 2023 נוספו 69 מיטות לאשפוז כללי, אבל זה לא עזר לשפר את מצבה של ישראל במדרג זה לעומת המדינות המפותחות. מספר מיטות האשפוז בישראל נמוך משמעותית מבמדינות המפותחות והוא עמד על 2.1 מיטות לאלף תושבים בסוף 2023 לעומת ממוצע של 3.4 מיטות לאלף תושבים במדינות המפותחות (OECD). הנתונים באשפוז הפסיכיאטרי בישראל חמורים אף יותר, והצניחה של המיטות לאלף נפש מסתכמת בכמעט 20% בתוך קצת יותר מעשור
בבית החולים סורוקה פועל צוות היערכות לתחלואת חורף. חלק מהפעילות הפרואקטיבית כוללת דיגום למחלות ויראליות כבר בזמן השהייה במיון, מה שמאפשר אשפוז של חולים עם מחלות ויראליות באופן שלא ידביקו מטופלים אחרים והימנעות ממתן אנטיביוטיקה לחולים עם שפעת.
פרופ' ליאור נשר, מנהל המכון למחלות זיהומיות בסורוקה, אומר כי "אמנם המחלקות הפנימיות בתפוסה מלאה, אך אני יכול להגיד שכרגע אנחנו לא רואים עדיין תחלואה חריגה מדי של תחלואת חורף. יש תחלואה של RSV, וקצת חולי קורונה - עוד לא ממש התחילה עונת השפעת.
"כבכל שנה, אנו נערכנו עם מערכת של בדיקות מהירות שמתבצעות כבר במיון לחולים שמתאשפזים, שנותנת תשובה יחסית מהירה על האם יש שפעת/ קורונה /RSV או לא. ואז חולים נכנסים לבידוד למנוע הדבקה צולבת ושחרור מוקדם למי שיכול להשתחרר על מנת להפחית את העומס של האשפוזים. צריך לזכור שלאורך כל השנים התחלואה הגיעה מאוחר יותר לאזור הדרום - לרוב שבועיים אחרי המרכז".
שיעור ההתחסנות עדיין נמוך
בבית חולים סבן לילדים במתחם סורוקה עדים מדי שנה לעליה משמעותית בתחלואת חורף, בעיקר תחלואה נשימתית בקרב תינוקות ופעוטות. בשנים קודמות הופעלו מחלקת ילדים חורף שנתנה מענה לתפוסות הגבוהות של יותר מ-100 אחוזים. בבית חולים ספרא לילדים בשיבא אחוזי התפוסה עמדו השבוע על 93%. באגף לרפואה פנימית בשיבא אחוזי התפוסה היו 88 אחוזים. מחלות החורף הבולטות בילדים נובעות מווירוסים נשימתיים, בהם וירוס ה-RSV שמגיע כל שנה.
באיכילוב עדכנו השבוע שהתפוסה מתקרבת ל-100 אחוזים במיון ובמחלקות הפנימיות אך לדבריהם אין מדובר בנתון חריג לעונה.
גם בקופות החולים נערכים לעלייה בתחלואת החורף. ד"ר דורון דושניצקי, מומחה ברפואת ילדים מחטיבת רפואה בלאומית שירותי בריאות ויו"ר החברה הישראלית לרפואת ילדים בקהילה, אומר כי "המחלות הבולטות השנה הן מחלות דרכי הנשימה העליונות והתחתונות כתוצאה מנגיפים שונים לרבות נגיף ה-RSV שבודד במקרים רבים". אחוזי ההתחסנות לשפעת נמוכים ומסתכמים בכ-61 אלף מבוטחי לאומית, כמחציתם בני יותר מ-65:.
"החיסונים לשפעת משמעותיים אך עדיין נמוכים יחסית לשנים עברו, ככל הנראה בגלל שהחורף טרם החל במלוא עוזו ולכן יש תחושת חוסר רלוונטיות כביכול בשלב הנוכחי", אומר ד"ר דושניצקי, "אנו יודעים שישנה עלייה בפניות להתחסן כאשר מתרחשת ההתפרצות המסיבית של השפעת. בנוסף לכך מזהים גם ירידה באמון של חלק מהציבור סביב חיסונים, כנראה מאז תקופת הקורונה".
ד"ר נעמה כץ חנין, מנהלת המחלקה לרפואה ראשונית בחטיבת הקהילה בכללית, הסבירה שקופת החולים נערכה בכמה מישורים: במסגרת ההיערכות, נרכשו יותר ממיליון חיסוני שפעת, כולל חיסוני "פלומיסט" (שניתנים בתרסיס לאף) המיועדים לילדים, והחלה במבצע חיסונים נרחב כבר בתחילת חודש ספטמבר. עד כה חוסנו יותר מ-800 אלף מבוטחי הקופה.