(צילום: נדב אבס)

"10 מושתלי ריאה חלו בנגיף הקורונה מתחילת המגפה, שישה מהם נפטרו ושניים מאושפזים במצב קשה": כך אומר הבוקר (ד') מנהל המערך למחלות ריאה בבית החולים בילינסון, פרופ' מרדכי קרמר. הוא מסביר כי מושתלי הריאה הם מדוכאי חיסון, והדיכוי החיסוני לא מאפשר התמודדות נאותה עם הנגיף.
"אחרי השקעה כל כך גדולה בהשתלת הריאות, למרות כל האזהרות, חולים נדבקים. אנחנו מאוד מתוסכלים מכך", מספר פרופ' קרמר, באולפן ynet. "החולים חשופים כמו כולם. הם נמצאים הרבה במסגרות רפואיות, חלק נדבקו במסגרת שיקום ונדבקו מצוות, חלק הלכו לבתי כנסת, הם כמו כל עם ישראל, אבל להם אין את האמצעים להתמודד עם הנגיף".
לדבריו של פרופ' קרמר, נגיף הקורונה מהווה סכנה לכלל מושתלי האיברים, שצריכים לנקוט בזהירות יתרה. "במקרה של מושתלי ריאה, הנגיף תוקף את הריאה המושתלת ומחסל אותה. זה נכון לכל המושתלים. גם הרב הבר, מושתל כליה בעצמו, לא שרד את הנגיף. הזהירות חייבת להיות מאוד גדולה בכל המושתלים משום שהם צורכים שורת תרופות שמדכאות את מערכת החיסון. יש לא מעט חולים מושתלי כליות וכבד שפיתחו מחלה קשה, חלקם אף נפטרו".
1 צפייה בגלריה
מחלקת קורונה שיבא תל השומר
מחלקת קורונה שיבא תל השומר
"מושתלי איברים פיתחו מחלה קשה, חלקם אף נפטרו"
(צילום: AP)

"הווירוס כבר עבר, אבל הריאות נהרסו"

סוגיה נוספת שמעלה פרופ' קרמר היא השפעת נגיף הקורונה על הגוף בקרב החולים הקשים. רבים מהם, הוא מספר, סובלים מנזק כל כך חמור כתוצאה מהנגיף, שהם זקוקים להשתלת ריאות אחרי תקיפת הנגיף. "הרבה חולי קורונה מפתחים מחלת ריאות סופנית שנקראת ARDS, וזקוקים להנשמה מלאכותית. בשלב הזה אני מקבל הרבה פניות מכל הארץ להציל קרובים, גם צעירים, אחרי קורונה.
"הווירוס עבר אבל הריאות של החולים נהרסו, ואנחנו במצב שאין לנו מספיק איברים לתרום. השנה ככלל יש פחות תרומות איברים ואי אפשר להציל חולים שממתינים כבר שנתיים להשתלה. חולי קורונה קשים כבר נזקקים להשתלת ריאות. זה מאוד מתסכל. בעולם כבר עשו כמה השתלות ריאה בחולים אחרי קורונה, אבל בארץ האפשרות לספק את זה מאוד קלושה".
מנתוני משרד הבריאות עולה כי בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 1,612 חולי קורונה, 855 מהם במצב קשה. 223 חולים מחוברים למכונות הנשמה. מניין הקורבנות עומד כעת על 1,803. מרבית מקרי התחלואה בנגיף הקורונה הם אמנם קלים או מתונים, אך כ-20 אחוזים מהחולים ילקו במחלה חמורה או קריטית.


למרות שהנגיף תוקף את הריאות תחילה, הוא יכול להדביק גם את הלב, הכליות, הכבד, המוח והמעיים. כמה מחקרים הראו כי COVID-19 היא מחלת כלי דם ולאו דווקא מחלה נשימתית, כלומר היא פוגעת בכלי הדם, מובילה להיווצרות קרישי דם ולסיבוכים כמו נזק ללב או שבץ מוחי.
תסמיני המחלה פורצים לרוב תוך יומיים עד חמישה ימים מרגע ההדבקה, אך לעיתים עלולים לפרוץ גם שבוע ויותר מהחשיפה לחולה מאומת. בדרך כלל יחוו החולים חום עם או בלי הופעת שיעול יבש וקוצר נשימה. החום לרוב אינו גבוה, ונע סביב 37.8-38.5 מעלות. בחלק מהחולים מופיע גם אובדן חוש ריח וטעם, עם או בלי התסמינים הנוספים.
אצל חלק מהחולים, התסמינים הולכים ומחמירים ומתפתחת דלקת ריאות ויראלית האופיינית לקורונה. במקרה כזה, מחמירים גם קוצר הנשימה והשיעול, עם או בלי חום גבוה. בחולים הקשים, תופיע דלקת ריאות חמורה שתקשה עליהם להשלים משפטים. קוצר הנשימה הולך ומחמיר עד שהחולים זקוקים לחמצן, ולעיתים אף הנשמה.