אין ספק שהגזר מזמן לא קיבל יחסי ציבור בממדים כמו אלו להם הוא זוכה בשבועות האחרונים, כשהוא מככב כמעט בכל סצינה בתוכנית "האח הגדול" כמאכל המועדף על אחת מכוכבות העונה, טליה עובדיה. אולם נשאלת השאלה - האם בריא לאכול כל-כך הרבה גזר? בעיקר כשהוא משמש כמקור מזון מרכזי (אם לא יחידי, כמעט).
הגזר מכיל את הפיגמנט הכתום בטא-קרוטן, חומר המוצא לוויטמין A בגוף. ויטמין זה ממלא תפקיד חשוב במערכת החיסון, בבריאות השיער וגם בראייה שלנו בלילה. ויטמין A עוזר בהאטת תהליכי הזדקנות ותורם משמעותית לבריאות העור, בין השאר בהפחתה של אקנה ופיגמנטציה בעור.
קראו עוד:
בניגוד למיתוסים על הוויטמינים שחשובים למערכת החיסון, כדאי לדעת שדווקא ויטמין A הוא החשוב ביותר בהגנה נגד וירוסים: הוא משפיע על ריריות הגוף ובכך עוזר במניעת כניסת וירוסים לגוף, כולל אגב וירוס הקורונה.
1 צפייה בגלריה
כמות ויטמין A בגזר היא הגבוהה ביותר מבכל הירקות הכתומים
כמות ויטמין A בגזר היא הגבוהה ביותר מבכל הירקות הכתומים
כמות ויטמין A בגזר היא הגבוהה ביותר מבכל הירקות הכתומים
(צילום: shutterstock)
ויטמין A נמצא במזון בעיקר בבשר, כבד, שמן דגים וגבינות. בנוסף, הוא מגיע בצורה צמחית, שנקראת גם בטא-קרוטן, שהוא פיגמנט הצבע הכתום.

למה גזר?

כמות ויטמין A בגזר היא הגבוהה ביותר מבכל הירקות הכתומים (במקום השני - הבטטה). בגזר אחד בינוני עד גדול יש ויטמין A בכמות העולה על הדרוש למבוגר ביום, וכמעט פי שניים ממה שילדים צריכים. ויטמין A עמיד לחום, ולכן נשמר גם בגזר מבושל או אפוי.
גזר
יתרון נוסף של הגזר הוא שאפשר להכין מראש כמות גדולה של גזר מגורר ולשמור במקרר. הערך התזונתי שלו נשמר, והוא גם נשאר קריספי ימים רבים ויכול להוות תוספת מצוינת לכל סלט בזמן דיאטה ואפילו לסלטי פירות. רוצים מתכון? לחצו על התמונה.
סלט אסייתי מירקות עמידים
לספיגה טובה של ויטמין A בצורתו הצמחית, בטא-קורטן, צריך שיהיה שומן בארוחה, ולכן כדאי להוסיף שמן איכותי או טחינה לסלט, אבל אם הארוחה מכילה כבר מזון עם שומן, כמו ביצה, אגוזים או גבינה - אין צורך להוסיף שומן נוסף לספיגה יעילה.

האם יש דבר כזה עודף גזר?

כאן חשוב לשים לב לשני דברים:
  • הראשון – ויטמין A הוא מסיס שומן, זה אומר שאם אוכלים עודף שלו, העודף לא מופרש החוצה בשתן כמו בוויטמינים מסיסי מים, אלא נאגר בגוף. קודם בכבד, ואז בעור וברקמות אחרות וגורם לצבע צהבהב, תחילה בכפות הידיים, ובהמשך בפנים ובשאר אברי הגוף.
  • השני – יש הבדל משמעותי בין ויטמין A ממקור מהחי, לבין זה שמגיע מן הצומח – בטא קרוטן. עודף ויטמין A שמגיע ממזון מהחי מסוכן ויכול לגרום לנזקים בריאותיים רבים, כמו ראייה מטושטשת, כאבי ראש, נשירת שיער, נזק לעצמות, כאבי שרירים וחולשה.
עודף ויטמין A מהצומח – בטא קרוטן – אינו מסוכן, אם כי היו מעט מחקרים שהראו שהעודף עלול להתחמצן בגוף ולהזיק. בנוסף, מאחר שוויטמין A הצמחי בטא קרוטן נספג בגוף בנוכחות שומן, אם אוכלים גזר על קיבה ריקה, אין כמעט ספיגה של הוויטמין ולכן גם אין בעיה של עודף.

שיהיה לכם יום כתום?

קרה לכם שאכלתם הרבה ירקות כתומים - גזר, דלעת, דלורית - והידיים והפנים הפכו לכתומות-צהובות, בצורה בולטת? הפתרון: מפסיקים לאכול כתומים לכמה שבועות, עד שהגוף משתמש בעודפי הוויטמין
השורה התחתונה: אפשר לנשנש גזר חופשי במשך היום, באופן כללי וכמובן בזמן דיאטה, אבל אם משלבים כמות גדולה שלו עם שומן - צריך לקחת בחשבון שהעודפים יהפכו אותנו לכתומים. סכנות אחרות, כנראה פחות רלוונטיות לרובנו.
הכותבת היא מומחית לתזונה ודיאטה