פריצת דרך בטיפול במחלת הקורונה: חברת פייזר מדווחת כי השלב השלישי בניסוי שלה בגלולה האנטי-ויראלית הניסיונית לקורונה הופסק מוקדם מהצפוי, לאחר שתוצאות הביניים הראו כי הטיפול מפחית ב-89% את הסיכון לאשפוז או למוות במבוגרים הנמצאים בסיכון לפתח מחלה קשה.
במחקר של פייזר נבדקו 1,219 חולים שאובחנו עם מחלת קורונה קלה עד בינונית, ושהיו בעלי לפחות גורם סיכון אחד לפתח מחלה קשה, כמו השמנת יתר או גיל מבוגר. מהמחקר נמצא כי 0.8% מאלה שקיבלו את התרופה של פייזר תוך שלושה ימים מהופעת התסמינים אושפזו, ואף אחד מהם לא מת עד 28 ימים לאחר הטיפול. מנגד, בקרב קבוצת הפלצבו שקיבלה תרופת דמה ללא חומר פעיל, אושפזו 7% מהחולים, מתוכם נמנו שבעה מקרי מוות.
השיעורים היו דומים גם עבור חולים שטופלו בתוך חמישה ימים מהתסמינים: 1% מקבוצת המטופלים בתרופה האנטי-ויראלית של פייזר אושפזו ואיש מהם לא מת, לעומת 6.7% בקבוצת הפלצבו שכללה 10 מקרי מוות.
מדובר בתוצאות טובות בהרבה מאלה של המתחרה "מרק", שפיתחה אף היא תרופה אנטי-ויראלית נגד קורונה, שמפחיתה בחצי את הסיכון לאשפוז או לתמותה מקורונה, בקרב אנשים בסיכון למחלות קשות. נתוני הניסויים המלאים טרם פורסמו בקרב אף אחת מהחברות, אולם בפייזר מתכוונים להגיש ל-FDA בקרוב את תוצאות הביניים, לצורך קבלת אישור חירום לשימוש בתרופה. בתוך כך אתמול הפכה בריטניה למדינה הראשונה בעולם שהעניקה אישור חירום לטיפול בתרופה האנטי-ויראלית של מרק.
2 צפייה בגלריה
גלולת קורונה
גלולת קורונה
"נוכל למנוע עד תשעה מכל עשרה אשפוזים". גלולת הקורונה של פייזר
(צילום אילוסטרציה: shutterstock)
קראו עוד:
הטיפול החדש של פייזר, שיקבל את שם המותג Paxlovid, מורכב משלושה כדורים הניתנים פעמיים ביום, והוא ניתן יחד עם תרופה אנטי-ויראלית ותיקה יותר בשם ריטונאוויר. הטיפול המשולב חוסם מנגנונים שונים בפעילות נגיף הקורונה, המונעים ממנו מלחדור לגרעין התא, ולנצל את החומר הגנטי ב-DNA כדי לבנות נגיפים נוספים. בשורה התחתונה, הטיפול האנטי-ויראלי חוסם את יכולתו של הנגיף להשתכפל, להרוס איברים בגוף ולהדביק אחרים.

יעילות גבוהה גם חמישה ימים אחרי התסמינים

בפייזר אמרו כי את התרופות האנטי-ויראליות יש לתת מוקדם ככל האפשר, לפני שנגיף הקורונה מתפשט, כדי להגיע למקסימום יעילות של הטיפול. החברה לא פירטה את תופעות הלוואי של הטיפול, אך אמרה שדווחו בכ-20% מהמטופלים, הן בקבוצת הפלצבו והן בקבוצת הטיפול.
"ראינו שלתרופה יש יעילות גבוהה גם חמישה ימים אחרי התסמינים", הסבירה אנליסה אנדרסון, ראש תוכנית הפיתוח של פייזר. מנכ"ל החברה אלברט בורלא הוסיף: "הנתונים שלנו מצביעים על כך שנטילת התרופה עשויה להציל חיים, להפחית את חומרת המחלה ולמנוע עד תשעה מכל עשרה אשפוזים" .
התרופה של פייזר שייכת לקבוצת תרופות אנטי-ויראליות המכונה מעכבי פרוטאז, החוסמות אנזים שהקורונה זקוק לו כדי להתרבות. מנגד, התרופה של חברת "מרק" בשם מולנופיראוויר, פועלת במנגנון פעולה שונה, שנועד להכניס שגיאות לקוד הגנטי של הנגיף. מרק כבר מכרה מיליוני תרופות שכאמור אושרו השבוע בבריטניה, שכבר הזמינה גם 25 אלף מנות טיפול של התרופה החדשה של פייזר.
2 צפייה בגלריה
פייזר גלולת קורונה
פייזר גלולת קורונה
פייזר מקווה לקבל את אישור ה-FDA בשבועות הקרובים
(צילום: רויטרס)
בינתיים, כאמור, פייזר מקווה לקבל את אישור ה-FDA בשבועות הקרובים ובמקביל בוחנת האם הגלולה שלה יכולה להפחית את סיכון התחלואה והתמותה בחולים ללא גורמי סיכון, וכן למנוע הידבקות בנגיף הקורונה באלה שנחשפו לנגיף.

משרד הבריאות צפוי לאשר את חיסוני הילדים

בתוך כך, ביום ראשון צפוי משרד הבריאות לאשר את חיסוני הילדים לקורונה. זאת לאחר שצוות הטיפול במגפות ערך אתמול (ה') דיון פתוח שהועבר בשידור חי, בו הוצגו במתכונת דומה לזו של ה-FDA, כלל נתוני מחקר הילדים של פייזר, נתוני התחלואה בילדים בישראל ובעולם ותופעות הלוואי האפשריות. המומחים התייחסו גם לסיכון הנמוך מדלקת שריר הלב, בה לא לקה אף אחד מהילדים המחוסנים במחקר פייזר.
תרכיבי החיסון צפויים להגיע לישראל בעוד כשבועיים. קופות החולים אמרו כי הן כבר ערוכות להתחיל בחיסוני הילדים. החיסונים ינתנו מבקבוקונים בעלי פקק כתום (בניגוד לפקק הסגול של מבוגרים), בהם מינון של שליש ממינוני המבוגר.
בארה"ב הבהירו כי ניתן לחסן את הילדים בכל חיסוני הילדות בו זמנית יחד עם חיסון הקורונה וחיסון השפעת, כך שבקופות יוצע להורים לבצע את חיסוני הקורונה באותה עת יחד עם החיסון לשפעת וחיסוני הילדים האחרים, כשכל חיסון ניתן במרחק של כשלושה ס"מ זה מזה.