גבר בן 77 שאושפז לפני שבוע לאחר שלקה בכלבת מת היום (שבת) בבית החולים העמק בעפולה. במשפחתו של האיש סיפרו שננשך לפני כחודשיים. לטענת בתו, "ביום השני הוא הלך למרפאה, ושם התבקש ללכת ללשכת הבריאות בנצרת". הוא קיבל חיסון נגד טטנוס. "הרשויות לא דאגו לחשוף את המחלה בזמן", אמרה.
כפי שדיווח השבוע משרד החקלאות, מתקיימת בדיקה סביב התנהלות הווטרינר העירוני של נצרת: "התנהלות הרופא הווטרינר העירוני במקרה נמצאת בבירור על ידי מנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות. אם יעלה חשד לרשלנות, הוא יטופל במלוא חומרת העניין", נמסר.
1 צפייה בגלריה
כלבת
כלבת
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
דוברות המרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית מסרה כי "המטופל בן 77 אושפז לפני שבוע במצב קשה עם סימנים שהחשידו לכלבת. דגימות שנשלחו למעבדה בבית דגן אישרו את אבחנת הצוות המטפל והיחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים". משרד הבריאות מנהל את החקירה האפידימיולוגית של המגעים של המטופל.
לפי משרד החקלאות, "הגבר ננשך בידי כלב רועים בלגי, המוחזק ללא רישיון וללא חיסון כלבת, בניגוד לחוק. בהמשך לנשיכה, לשכת הבריאות המחוזית פנתה לרופא הווטרינר העירוני של נצרת, בדרישה להסגיר את הכלב לתצפית כלבת. הכלב מת, לא ברור מתי, וגופתו הושלכה בשטח. שרידי גופת הכלב אותרו על ידי השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, והם הועברו לבדיקה במכון הווטרינרי. לאור הזמן שחלף ומצב שרידי הגופה, במשרד מקווים להצליח לקבל תשובות ברורות מדגימתה. בנוסף, שאר בעלי החיים במקום יחוסנו נגד המחלה ויבוצע אחריהם מעקב".
לדברי ד"ר ביביאנה חזן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים: "מדובר במחלה חשוכת מרפא ומכאן החשיבות של חיסון חיות הבית ופנייה מיידית ללשכת הבריאות במקרים של נשיכה של כל יונק. חיסון נגד כלבת לאחר הנשיכה מצילה חיים".
בריאיון ל-ynet סיפרה ד"ר חזן לפני ימים אחדים שהחולה הוא רועה צאן באזור נצרת, שהופנה למשרד הבריאות לאחר שננשך. על-פי המקובל במקרים כאלה, הכלב נכנס להסגר של עשרה ימים ובמשרד הבריאות עקבו אחריו. על פי הפרוטוקול המקובל בכל העולם, אם הכלב לא מת אחרי עשרה ימים, זה סימן שאין לו כלבת והוא שוחרר. כתוצאה מכך, האיש לא הופנה לחיסון. רק אחר כך, כאמור, התברר שהוא בכל זאת חלה. עוד הסבירה שכלבת היא מחלה קטלנית עם שיעור תמותה של 99 אחוזים.
בתו של האיש הוסיפה: "ב-12 הימים האחרונים אבי חש בכאבים בידו, והוא הועבר לבית חולים בנצרת ועבר בדיקה ושוחרר. אחרי שעות הוא חש שוב בכאב, אז אחי העביר אותו לבית החולים העמק בעפולה. הוא החליט לחזור הביתה ואחרי כמה שעות לקחנו אותו לבית החולים פוריה, שם נערכו לו בדיקות מקיפות והוא שוחרר. הגענו לבית והוא שוב חש ברע ואז פונה לבית חולים העמק בעפולה. העבירו אותו לבידוד ואז הודיעו לנו שמצבו קשה מאוד בגלל הכלבת. באותו יום קיבלנו שיחה ממשרד הבריאות על התשובה". לדבריה, מאז שהיה בלשכת הבריאות בנצרת, "לא יצרו איתו קשר כדי לקבל חיסונים אחרים. היו צריכים להתקשר אליו כדי להדריך אותו".
האיש אושפז כאמור בטיפול נמרץ ב"העמק" כשהוא מורדם ומונשם: "הוא הגיע עם קושי בבליעה, וירידה במשקל וזה יחד עם הסיפור של הנשיכה ותסמינים נוירולוגיים של שינוי באישיות או בהתנהגות בהמשך, העלו את האפשרות של כלבת. זו אבחנה מאוד קשה כי צריך הרבה דגימות של דם ושל נוזל חוט שדרה וביופסיית עור. הכול נשלח למכון הווטרינרי. המטופל החל לקבל טיפול מכוון למחלה כבר לפני האבחנה". צפו בריאיון שצולם לפני מותו של החולה:
99% תמותה. ההסבר על מחלת הכלבת
( צילום: מיקי שמידט)

כלבת היא מחלה נגיפית המדביקה יונקים והיא קטלנית לבני אדם שנדבקים בה. וירוס הכלבת מועבר לרוב בנשיכה מבעל חיים (יונק) נגוע לאדם או לבעל חיים אחר (הווירוס מצוי ברוק). הנגיף יכול לעבור גם בשריטה ובמקרים נדירים בהתעטשות או בהתזת רוק מבעל חיים נגוע לפצעים פתוחים או לריריות של העיניים או של הפה או של האף.
ד"ר ביביאנה חזן הסבירה בעבר ש"הסימנים הראשונים של כלבת דומים מאוד לסימפטומים של שפעת: חולשה כללית או חוסר נוחות, חום מלוּוה בכאבים או כאבי ראש. ייתכנו גם עקצוץ חריג או תחושת צריבה באזור הנשיכה. בהמשך מופיעים חרדה או בלבול, הזיות ולבסוף שיתוק בשרירי הנשימה והמוות הבלתי נמנע".
אינפו כלבת
כמה זמן נמשכת תקופת הדגירה? תקופת הדגירה (פרק הזמן שבין ההידבקות בנגיף לבין הופעת התסמינים הראשונים) יכולה לנוע בין שבוע לשנה, ובדרך כלל היא אורכת חודש עד שלושה חודשים מרגע הנשיכה. "ככל שהנשיכה רחוקה יותר מהראש, כך לוקח לנגיף יותר זמן להגיע אל המוח. במילים אחרות: ככל שהנשיכה רחוקה יותר מהראש, כך מתארכת תקופת הדגירה. קצב ההתקדמות של הנגיף במערכת העצבים הוא כסנטימטר ליום", הוסיפה ד"ר חזן.
איך מתפתחת המחלה? לאחר שהנגיף נכנס לגוף הוא עובר אל השריר ומשם מתקדם באיטיות דרך עצב השריר במעלה מערכת העצבים עד למוח. פרק הזמן מרגע החשיפה לנגיף ועד להתפרצותו נקראת תקופת הדגירה, ובמהלכה לא מופיעים תסמינים אצל מי שננשך. בעל החיים או האדם הנגועים נקראים נשאים. כאשר נגיפי הכלבת מגיעים אל המוח, הם משתכפלים ומתפשטים במהירות וגורמים להתמוססות של אזורים שלמים במוח ולבסוף למוות.