בשיתוף מדטרוניק
נימרוד דגן, אב לילד ורואה חשבון מגבעתיים, חולה סוכרת מסוג 1 ("סוכרת נעורים") מאז גיל 21. בשנים האחרונות, דגן נעזר במערכת מינימד 780G, משאבת אינסולין היברידית מבוססת בינה מלאכותית, שקיבלה את השם "הלבלב המלאכותי" בשל יכולתה ללמוד את המאפיינים של כל חולה המשתמש בה ולהתאים את כמויות האינסולין בגופם בהתאם לשינויים שמתרחשים במהלך היום ולומדת ומטייבת את הטיפול מיום ליום ומשבוע לשבוע.
"המינימד 780G, שינתה לי את החיים באופן דרסטי", מספר דגן. "בעזרתה אני כבר לא עבד של המחלה. אני לא נותן לה לנהל אותי". בשנים הראשונות לאחר האבחון, מספר דגן, הוא איזן את עצמו בעזרת זריקות אינסולין. "בהתחלה זה הצליח, אבל בתוך כמה שנים הגעתי למצב שאני פשוט לא מצליח לאזן את עצמי. הלכתי לדיאטנית ואמרתי לה שאני לא מצליח להתאזן. אני לא יודע מה לעשות. יש כאלה שמצליחים להיות בסדר עם הסוכרת. אני לא. הרגשתי שהגוף שלי כל הזמן משתנה. לימודים, עבודה, מחלות, סטרס, הכל משפיע על רמות האינסולין הדרושות".
"המערכת לומדת את צרכי המטופל ויודעת לזהות מה עתיד להתרחש בגוף"
"הגישה הישנה בטיפול בסוכרת הייתה להסתכל על מה קרה בתקופה לפני שהמטופל מגיע לביקור, ולפי זה משנים ומשפרים את הטיפול – את כמויות האינסולין שהמטופל נדרש לקבל מדי יום. כמה אינסולין להזריק לאוכל. כמה לתקן. כמה לתת במשך הלילה. אבל הגישה הזו לא יכולה להתאים לחיי היומיום שבהם כל יום שונה מיום אחר אז איך אפשר לדעת מה יהיה מחר", אומר פרופ' אוהד כהן, אנדוקרינולוג בכיר ופרופסור קליני ברפואה פנימית, מנהל רפואי סוכרת אירופה בחברת מדטרוניק, היצרנית של הלבלב המלאכותי.
"מה שהמינימד 780G, מציעה זה פתרון מתמטי שיאפשר מתן כמויות מותאמות של אינסולין בזמן אמת - אלגוריתם שנוצר על ידי ד"ר בני גרוסמן, חוקר ישראלי ששינה את מהלך הטיפול בסוכרת בעולם", מוסיף פרופ' כהן. "המערכת לומדת את המאפיינים והצרכים של המטופל בעזרת הבינה המלאכותית, ובעזרת ידע זה יודעת לעשות סימולציה, תחזית של מה צפוי להתרחש בגוף בכל הנוגע לרמות הסוכר, שעתיים ויותר קדימה, כדי למנוע מצבים של יתר או חסר משמעותי ברמות הסוכר בגוף – וכך היא יודעת אם לשמור על רמות האינסולין קבועות, להגביר או להוריד את כמות החומר המוזלף לגוף ולמנוע מצבי קיצון. כל זה מתרחש בזמן אמת בהתאם לשינויים שמתרחשים בגוף, ומתעדכן כל חמש דקות כשהמערכת מודדת מחדש את רמות הסוכר ומתאימה את עצמה לשינויים".
גם פרופ' טלי צוקרמן יפה, אחראית שירות לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בנשים ובהיריון, רופאה מומחית בכירה במכון האנדוקריני בבית החולים שיבא בתל השומר ופרופסורית בחוג לאפידמיולוגיה באוניברסיטת תל אביב, אומרת כי "כרופאה שמטפלת בחולי סוכרת מסוג 1, ככל שהשנים חולפות גוברת ההבנה שלי בחשיבות שיש לתפקיד שהלבלב עושה בגוף, כיצד הוא מאזן ומתאים את רמות הסוכר והאינסולין לכל השינויים שמתרחשים במהלך החיים. בחולי סוכרת, התפקיד המורכב של הלבלב משתבש. אחד הדברים שהמשאבות ההיברידיות מאפשרות זה לחקות את המערכת הפיזיולוגית באופן מדויק יותר".
לפני תחילת השימוש במשאבה ההיברידית, דגן מספר שהגיע למצבים רבים של ירידה חדה ברמות הסוכר בגוף, "היפוגליקמיה". "במיוחד במצבים של פעילות ספורטיבית, אבל לא רק. אתה מגיע למצב של כמעט עילפון. כאילו אתה במנהרה ומישהו מושך אותך פנימה", הוא מספר.
פרופ' צוקרמן מוסיפה כי שיעור מסוים מחולי הסוכרת נוטים לחוות אירועי היפוגליקמיה קשים. "רוב החולים חשים שיש ירידת סוכר ויודעים לעצור אותה, אבל יש מטופלים שלא חשים את ירידת הסוכר עד שהמצב נהיה חמור", היא מספרת ומוסיפה כי אירועי ההיפוגליקמיה יכולים להוביל את חולי הסוכרת למצבים מסכני חיים – להם ולסביבה. "הם יכולים לאבד הכרה או להיות לא מפוקסים ולעשות מעשים לא הגיוניים כמו ללכת מול מכונית נוסעת או להתנגש עם הרכב בקיר", מספרת פרופ' צוקרמן. "עבור מטופלים שכאלה, השימוש במשאבה ההיברידית הוא בעל חשיבות עצומה, ואני מרגישה בטוחה בהרבה כשהם עם המערכת".
פרופ' צוקרמן מוסיפה כי יש מטופלים שעבורם המעבר לשימוש במשאבה הוא אירוע משנה חיים. "יש לי מטופלים שהחיים שלהם עמוסים מאוד, או שקשה להם להיכנס לעניין של ספירת הפחמימות המדויקת, וכל השנים הם מסתובבים לא מאוזנים. למשל היה לי מטופל שבמשך 20 שנה לא הצליח להוריד את רמות הסוכר ולהיות מאוזן. הוא קיבל את המערכת, והיום הוא מאוזן וגם הבעיות בעיניים שנוצרו כתוצאה מהסוכרת שלו משתפרות".
"העול של המחלה מתבטא גם בכך שחלק גדול מדי מהקשב בחיי היומיום מוקדש לניהול המחלה"
אצל דגן, הבעיה לא הייתה ספירת הפחמימות. "אני רואה חשבון. אין לי בעיה עם החישובים. הבעיה הייתה עם שילובי מזון. למשל, כשאוכלים מזון עם שומן, הפחמימות נספגות אחרת והגוף שלי היה מגיב באופן שונה", הוא מספר. "המינימד 780G פתחה לי אין ספור אפשרויות בחיים. אני אוכל, משתדל לאכול מה שנכון אבל גם אם לא המשאבה יודעת לתקן ולאזן אותי לבד. זה משנה את החיים בצורה דרסטית. פתאום אני יכול לאכול בחוץ בלי לחשוש. זה לא פתרון קסם. לא שאני יכול עכשיו לאכול רק מה שבא לי, אבל מי חשב לפני כמה שנים שחולי סוכרת יוכלו בכלל לאכול המבורגר או פיצה בלי חשש".
עבור מטופלים שונים, מוסיפה פרופ' צוקרמן, העול של המחלה מתבטא גם בכך שחלק גדול מדי מהקשב בחיי היומיום מוקדש לניהול המחלה. "למעקב אחר האינסולין. למדידות, להתאמות ולתיקונים. זה יכול לתפוס אפילו 30% מהקשב בחיים, קשב שצריך להיות מוקדש לדברים אחרים, כמו משפחה, חברים, עבודה". גם עבור מטופלים אלה, השימוש בלבלב המלאכותי משנה באופן משמעותי את החיים.
נימרוד דגן: "המשאבה יודעת לתקן ולאזן אותי לבד. זה משנה את החיים בצורה דרסטית. פתאום אני יכול לאכול בחוץ בלי לחשוש. זה לא פתרון קסם. לא שאני יכול עכשיו לאכול רק מה שבא לי, אבל מי חשב לפני כמה שנים שחולי סוכרת יוכלו בכלל לאכול המבורגר או פיצה בלי חשש".
"מי שזוכר את עולם הזריקות, וגם את המשאבות הקודמות, המינימד 780G, זה לא אותו דבר", מספר דגן על הפרספקטיבה שלו כסוכרתי. "עם המשאבה הזו אפשר להרגיש כמעט נורמליים. כמעט כמו אדם בריא, אפשר לשבת לאכול, לא צריך להסתכל. לא צריך לחשוב".
והחשוב ביותר, מוסיף דגן, זה שההשפעה של המשאבה על האיזון הכללי של רמות הסוכר בגוף שלו משנה את החיים בטווח הארוך. "המשאבה מאפשרת לי להיות רב הזמן עם רמות הסוכר בטווח התקין, ובלי להתאמץ יותר מדי. והמשמעות של זה היא שהמשאבה מאריכה לי את החיים".
פרופ' כהן ממדטרוניק מוסיף כי נתונים שאינם מבוססים רק על הערכות או סימולציות, אלא נבדקו בנתונים מהעולם האמיתי בשימוש במשאבה במשך שנים של יותר מ-40 אלף חולים ברחבי העולם מראים שבעזרת המשאבה, 75% מכלל המטופלים ויותר מ-90% מהמטופלים שמשתמשים במשאבה בהתאם להנחיות מגיעים למטרה הטיפולית שלהם. המשמעות היא שעם הלבלב המלאכותי אפשר להבטיח תוצאות חיוביות לרוב המוחלט של המטופלים – ולא בכך שהם והרופאים שלהם יעבדו קשה יותר, אלא להיפך, שהם יעבדו פחות".
"זה כמו שיש כל מיני דרכים להגיע לאילת. אפשר להגיע לאילת ברגל, ברכב או במטוס", מדמה דגן את ההבדל בין השימוש במינימד 780G למשאבות ולשיטות האחרות. "אפשר להיות מאוזנים עם זריקות, אבל הטכנולוגיה הזו מאפשרת לחיות חיים בריאים יותר בצורה אחרת ממה שידעתי".
בשיתוף מדטרוניק