הניתוח שהחזיר לחיים את סרן ד' שנפצע קשה: יום ראשון, 26 בספטמבר. השעה 5:30 לפנות בוקר. שני מסוקי צה"ל נוחתים ברמב"ם, ובהם שני לוחמי "דובדבן" פצועים קשה כשסכנה נשקפת לחייהם. השניים נפגעו במהלך חילופי אש עם מחבלי חמאס בכפר הפלסטיני ברוקין. הם אושפזו במחלקה לטיפול נמרץ, ובהמשך הועברו למחלקה הכירורגית. י' עזב את רמב"ם לפני מספר ימים והחל הליך שיקום ארוך בבית החולים תל השומר. סרן ד' מאושפז עדיין במחלקה הכירורגית ברמב"ם.
מפקד הפלוגה סובל מתשע פציעות ירי שפגעו בחלל הבטן. אחד הקליעים פגע בלסת התחתונה בפנים. הקליע פגע בחלקה השמאלי של הלסת, עבר דרכה ויצא מן הצד הימני, תוך שהוא גורם לשברים רבים בעצמות הלסת. בנס לא פגע הקליע במוח, עמוד השדרה או הלשון, מה שהיה עלול להוביל למוות מיידי.
"כל הפציעה של הבן שלי בכלל והפציעה בפנים בפרט, זה נס גדול מאוד", אומר יוסי אביו של ד', "כאשר כדור נכנס אל חלל הפה, עובר מצד לצד, ולא פוגע באף שן. זה פשוט מטורף".
"אנחנו מטפלים בכל פציעות הפנים", מסביר פרופ' עדי רחמיאל, מנהל המחלקה לכירורגיית פה ולסתות ברמב"ם, "לאחר בדיקת סי.טי, ראינו אצל הקצין שברים מרוסקים בלסת התחתונה, פצע כניסה מצד שמאל ופצע יציאה מצד ימין בעקבות מעבר של כדור. בנוסף, היה לו גם שבר באזור ארובת העין בפנים".
פרופ' רחמיאל מסביר על הניתוח של סרן ד':
עד כמה הפציעה הזאת נחשבת לקשה?
"ברגע שיש מעורבות על עצמות הפנים, יש מעורבות של כלי הנשימה. הקליע פגע קרוב מאוד למוח, לעיניים, ללשון. היה לו פה הרבה מזל. אם הקליע היה פוגע קצת לאחור, הוא היה פוגע במוח, בעמוד השדרה, והוא לא היה איתנו. אם הייתה פגיעה בלשון זו גם פגיעה בכלי דם, וזה יכול להוביל לאבדן דם ולמוות מיידי. בנוסף, עלולה הייתה להיות בעיה של חנק אם היה בולע את הלשון.
"היה לנו ברור שבשל אופי הפציעה בפנים, הקצין יוכנס לחדר הניתוח לצורך החזרת האנטומיה. היה עלינו לעשות שיחזור אנטומי מלא של העצמות. להבדיל מאורתופדיה שמקבעים את העצמות, אנחנו עושים קיבועים בתלת מימד של עצמות הפנים, הלסתות ואזור ארובות העיניים . הפנים זה כרטיס הביקור שלנו, התפקוד שלנו, הדיבור שלנו והנראות שלנו. אנחנו חייבים להחזיר את הנראות למה שהיה קודם לפציעה".
פרופ' רחמיאל מציין כי כיום נעזרים הצוותים הרפואיים באמצעי ההדמייה החדשים של סי.טי. "אנחנו עושים הדמיה של הצד הבריא ועל זה עושים את התכנון והתיקון של הצד הפגוע. במקרה הזה שני הצדדים היו פגועים".
כך התבצע השיחזור:
בשל הפגיעות הקשות בבטן, נותח סרן ד' תחילה באזור הבטן. שלושה ימים לאחר הגעתו, הוא הוכנס שוב אל חדר הניתוח, הפעם ניתח אותו צוות מנתחים בראשותו של ד"ר עמרי אמודי. שני רופאים מתמחים מהמחלקה לכירורגיית פה ולסתות. אליהם הצטרפו אחות ורופא מרדים.
"עוד קודם לניתוח התחלנו למעשה את הטיפול במחשב", אומר מנהל המחלקה פרופ' רחמיאל, "סגרנו לו את הפה בתלת מימד במחשב, עשינו חיבור (איחוי) של העצמות כאילו אנחנו בחדר ניתוח. כך חיברנו את הכול, כי חייבת להיות התאמה מושלמת אחרת יהיו לנפגע קשיים ממשיים".
אבל כאן לא הסתיימה עבודת ההכנה לפני הדבר האמיתי, שהוא הניתוח המורכב לשחזור ואיחוי הלסת התחתונה. הרופאים ייצרו מודל בתלת מימד של לסתו המשוחזרת של סרן ד', והדפיסו אותה במדפסת תלת מימד.
"זה עזר לנו כי כך אנחנו יורדים לחדר ניתוח ואין לנו הפתעות", אומר פרופ' רחמיאל, "אנחנו מתאימים את הברגים והפלטות לאחות את השברים, על המודל שייצרנו, ובעת הניתוח מעבירים את הפלטות אל החולה. זה הופך את הפעולה להרבה יותר מדויקת".
אז ניתן לומר שהניתוח עבר בהצלחה?
"ריפוי של פצע ושל עצם לוקח כמה חודשים. לאחר הריפוי זה יהיה בסדר גמור. הפלטות אמורות להישאר בלסת. במקרה של סרן ד' יראו אולי צלקת קטנה אבל אפשר בהמשך לטשטש ולתקן אותן. אנחנו משתדלים לעשות את הניתוחים שלנו בחתכים מוסווים, לא מאזורים שרואים, או מתוך הפה כדי שלא להוסיף לפציעה. כחלק מהריפוי, סגרנו לו כרגע את הפה באופן זמני עם גומיות כדי לתת ללסתות לנוח. הוא יוכל לתפקד. הלסתות שוחזרו".
יוסי, אביו של סרן ר', שלא מש ממיטת בנו, מיום פינויו אל רמב"ם, אמר בהתרגשות בשיחה עם "ידיעות אחרונות" ו-ynet: "התוצאה יותר ממושלמת. הם שחזרו את הלסת התחתונה של הבן שלי אחד לאחד. לפני כל ניתוח הייתה לי חרדה קיומית ממש. החרדה הראשונה שהוא יחיה, החרדה השנייה שהוא יתפקד, החרדה השלישית שהוא יחזור לאותו מראה חיצוני ותפקוד יומיומי בסיסי. שיפקח את העיניים ויתקשר. ד' מתקשר, תודה לקדוש ברוך הוא. אנחנו מודים לכל הצוות הרפואי, לרופאים של המחלקה לכירורגיית פה ולסתות, למנהל טיפול נמרץ ד"ר ירון בר לביא ולרופא ד"ר דני אפשטיין".