ב-7 באוקטובר 2023 עמד המרכז הרפואי לגליל בפני אתגר אדיר: תוך ימים ספורים הועברו מחלקות ויחידות המרכז הרפואי, מעל ל-50 במספר, למתחמים תת-קרקעיים ממוגנים, במבצע חסר תקדים.
מהלך זה, שהצריך היערכות מהירה ומדויקת, הוא תוצאה של שנים בהן ביצענו הכנות מקיפות, אימונים והתנסות במצבי קיצון שהפכו את המרכז למוביל בתחום המוכנות לשעת חירום. לא אשכח ישיבות עם מפקד פיקוד העורף בשנים האחרונות המכינות אותנו לתרחיש ייחוס קיצוני כל-כך שאליו היינו מוכנים, כצוות, ושלשמחתנו לא מומש במלוא חומרתו. צפו בחזרה של בית החולים לפני הקרקע לאחר הסכם הפסקת האש:
העלאת המתחם התת קרקעי מעל לאדמה בבית החולים זיו
(צילום: אביהו שפירא)

במקביל לעשייה אדירה של הצוותים, שילבנו טכנולוגיה מתקדמת שאפשרה לנו לנהל את המשאבים בצורה חכמה ויעילה. כבר בשלב מוקדם למדנו לרתום את היצירתיות של האנשים והצרכים, ולשלב מערכות דיגיטליות לניהול נתונים בזמן אמת, שיפור התקשורת בין צוותים ותיאום תהליכים קריטיים. הטכנולוגיה הפכה לכלי מרכזי שהעניק לנו יתרון בהתמודדות עם המציאות המורכבת, וביסס מודל פעולה חדשני שיש ללמוד אותו לעתיד.
1 צפייה בגלריה
המרכז הרפואי לגליל בנהריה
המרכז הרפואי לגליל בנהריה
המתחם התת-קרקעי במרכז הרפואי לגליל שנסגר בימים האחרונים
(צילום: אלעד גרשגורן)
אחד ההיבטים המרגשים ביותר בתקופה זו היה הקשר עם הפצועים. המרכז הפך עבור רבים למקום שמעניק לא רק טיפול רפואי, אלא גם תקווה וביטחון לעתיד. כמפקד פלוגת שריון בסדיר ובמילואים, אך טבעי שהטנקיסטים קרובים במיוחד לליבי.
"מדי יום כמסורת של שנים, מתקיים סיור הנהלה במחלקות המרכז הרפואי, לראות את האור, תרתי משמע, על פניהם של המטופלים והצוותים, שחוזרים אל מעל הקרקע, זו חוויה שאי אפשר לתאר במילים"
בתחילת הלחימה הגיעו לבית החולים לוחמי שריון פצועים קשים מירי טילי נ"ט. אחרי השיקום, כמה מהם חזרו לבקר, להודות לצוותים שהצילו את חייהם בטיפול נמרץ. אבי, אשר שלג ז"ל, היה נכה צה"ל קטוע יד ימין. לראות את החיילים שלנו, מתהלכים עם פרוטזה, בנחת, עם חיוך, בביטחון מלא, גיבורים אמיתיים, עבורי זו הייתה חוויה יחודית ומרגשת במיוחד.

"חשיבות פעילות המרכז במרחבים מוגנים"

לפני כחודש החלטתי שההפוגה הארוכה מניתוחי העיניים אינה מוצדקת עוד וחזרתי לנתח, לפתע באמצע ניתוח קטרקט הופעלה אזעקה, הגוף נדרך אוטומטית, גם של המנותחת המבוגרת, מיד הרגעתי אותה, "גבירתי", אמרתי, "אנחנו בחלל ממוגן, בקרוב נסיים את הניתוח". חוויה זו אינה ייחודית, ומצטרפת לאין-ספור חוויות דומות של מטופלים וצוותים של המרכז הרפואי לגליל לאורך כל התקופה, ומדגישה את חשיבות פעילות המרכז הרפואי במרחבים מוגנים.
ד"ר צבי שלגד"ר צבי שלגצילום: המרכז הרפואי לגליל
כעת, כשאנחנו בעיצומו של תהליך "השיבה הביתה" המבורך, מטפסים מדי יום עם המחלקות חזרה אל משכנם הטבעי, זוהי לא רק חזרה לשגרה אלא גם סימן לחזרה הביתה – חזרה שתסמן בעתיד גם את שיבת תושבי הצפון לביתם, צמיחה חדשה בגליל והזדמנות לקלוט אוכלוסייה נוספת שתתרום לחבל הארץ היפה הזה שהוא ביתנו.
מדי יום כמסורת של שנים, מתקיים סיור הנהלה במחלקות המרכז הרפואי, לראות את האור, תרתי משמע, על פניהם של המטופלים והצוותים, החוזרים אל מעל הקרקע, זו חוויה שאי אפשר לתאר במילים. מאחלים גם שנראה בקרוב את שיבתם הבטוחה של החטופים לביתם ולמשפחותיהם. המרכז הרפואי לגליל ממשיך לשמש עוגן של יציבות, מקצועיות ואנושיות עבור תושבי הצפון וכלל תושבי המדינה, וכך נמשיך גם בעתיד.
ד"ר צבי שלג הוא סגן מנהל המרכז הרפואי לגליל