הזמר אלטון ג'ון (77) ידוע בחיבתו למשקפיים שהופכים את הופעתו לצבעונית ומעניינת. נראה שבתקופה הקרובה הוא יצטרך להיעזר בהן מסיבה אחרת לחלוטין.
האמן האהוב הודיע בחשבון האינסטגרם שלו כי בעקבות סיבוך של דלקת עיניים, ראייתו נפגעה וכי הוא סובל מעיוורון חלקי. בפוסט שכתב למעריציו, הסביר אלטון ג'ון את השתלשלות האירועים שהובילה לפגיעה, וציין כי הדרך להחלמה תהיה ארוכה ואיטית, וכי יש תקווה שראייתו עוד תשוב אליו.
למרות שההצהרה של הזמר הבינלאומי עלולה להישמע חריגה, מדובר בסכנה די שכיחה. זיהומים בעיניים הם שם כולל למגוון מצבים רפואיים שעלולים לפגוע בחלקים שונים בעיניהם של מבוגרים וילדים, מסיבות שונות. אם הדלקת איננה מטופלת כראוי ובזמן, היא בהחלט יכולה להוביל לפגיעה בראייה, אך מענה מהיר יכול לסיים את האירוע הרפואי ללא כל נזק.
ההודעה של אלטון ג'ון באינסטגרם:
רואה לך בעיניים
הזיהום השכיח ביותר הוא דלקת הלחמית, שתוקפת את הקרום השקוף שמצפה את חלק הפנימי של העפעף ולובן העין ו"צובע אותה באדום". הזיהום, שנגרם לרוב כתוצאה ממקור חיידקי או ויראלי, גורם גם להפרשות ונחשב לזיהום מדבק מאוד.
הטיפול בדלקת ממקור חיידקי מתבצע באמצעות אנטיביוטיקה המוזלפת לעין בטיפות למשך שבוע ימים. הדלקת הוויראלית תחלוף מעצמה בתוך כמה ימים אך דורשת מעקב כי לפעמים יכולה להשאיר צלקות בקרנית ולפגוע בראייה.
דלקת עפעפיים מתפתחת כאשר יש חסימה בבלוטות החלב, על רקע בעיה כרונית, כאשר החומר שנעשה צמיגי, גורם לסתימת הבלוטות. במצב כזה, נוצרת קרקע פורייה להתרבות חיידקים, שמובילים לתסמינים מטרידים כגון הפרשות, דמע וגרד. הטיפול הרצוי הוא הקפדה על היגיינה, וניקוי תכוף של האזור באמצעות מגבונים או תכשירים מתאימים. לעיתים יש צורך בהרחבת הטיפול ובהוספת אנטיביוטיקה בצורות שונות.
צרות בעדשות
עדשות מגע הן אביזר מועד לפורענות בקרב המשתמשים והן עלולות לגרום לזיהומים שונים בקרנית העין, חלק רגיש במיוחד בעין האנושית. הדלקת תבוא לידי ביטוי במקרה הזה בתחושת כאב בעין, שתלך ותגבר מול חשיפה לאור, וכן בהתפתחות אודם.
מצב שבו מתפתח זיהום בקרנית עלול לגרום להצטלקות של הקרנית ולסכן משמעותית את הראייה. הטיפול במצבים כאלה יכול לכלול אנטיביוטיקה בריכוז ובתדירות גבוהים, או תכשירים אנטי-הרפטיים במידה והמקור לזיהום הוא וויראלי או טיפולים נוגדי פטרייה או טפילים.
לעיתים, דלקת בקרנית, כתוצאה מהרכבת עדשות מגע, יכולה להתפתח על רקע אלרגיה שהאדם פיתח לעדשות עצמן או לחומרי החיטוי שלהן. הסימפטומים במצב כזה יבואו לידי ביטוי בדמע ואדמומיות, טשטוש בראייה, כאבים, תחושות עקצוץ, גרד ועוד. במצב כזה חשוב להתייעץ עם איש מקצוע, ולנסות להחליף את העדשות לסוג אחר, כמובן לאחר הפסקה בשימוש עד להטבה במצב העין.
אחת הסיבות לזיהום בקרנית עלולה להיות הרפס. אותו נגיף, שגורם לזיהומים שכיחים באזור הפה והאברים המוצנעים. הידבקות בהרפס באה לידי ביטוי באדמומיות, דלקת ותחושת כאב בעין או סביב לה, שמלווה ברגישות לאור. תחת טיפול מתאים ומהיר, ניתן למנוע מצב של פגיעה בראייה.
זיהומים בקרנית עלולים להיגרם גם כתוצאה מחדירת גופים זרים לעין, למשל במקרים של חבלה או טראומה כלשהי, כאשר הנזק שנעשה לעין יכול לכלול חדירת מזהמים לקרנית ולעורר תהליך דלקתי. מקרים אלו מטופלים לרוב באמצעות הסרת הגוף הזר ובהמשך אנטיביוטיקה, תחת ניטור של אנשי מקצוע ומעקב אחר מצב העין.
היגיינה, זה כל הסיפור
הסכנות בהתפתחות דלקות שונות קיימות בכל עת, בעיקר משום שהן קשורות לרוב בשימוש במוצרים יומיומיים, כגון עדשות מגע, או מערבות מזהמים שנמצאים בכל מקום, כמו ידיות, מגבות, מקלדות ועוד. לכן יש חשיבות להקפדה יתרה על היגיינה ותשומת לב לסימפטומים שמצריכים התייחסות רפואית.
בדרך כלל, דלקת של הלחמית או העפעפיים לא מסכנת את העין או את הראייה, ומסתכמת בעיקר באי-נוחות. במקרים שבהם מתפתחות הפרשות מוגברות שמדביקות את העפעפיים, יש להימנע מניסיון להפריד את העפעפיים בעזרת האצבעות, מחשש שמא פעולה זו תגרום לנזק למבנה העין.
"בשל העובדה שהקרנית שקופה, מצב זיהומי שמוביל להתפתחות צלקת יכול לגרום לעכירות ולפגיעה בראייה, שעלולה להישאר קבועה אם איננה מטופלת בזמן"
במקרה של זיהום בקרנית, תמונת המצב שונה. בשל העובדה שהקרנית שקופה, מצב זיהומי שמוביל להתפתחות צלקת יכול לגרום לעכירות ולפגיעה בראייה, שעלולה להישאר קבועה אם איננה מטופלת בזמן.
סיבוכים של רוב דלקות העיניים הם מצב חריג, ובמקרים הנדירים הדבר נגרם כתוצאה מטיפול לקוי או מהזנחה. בין הסכנות לראייה שעלולות להתפתח באותם תרחישים יוצאי דופן, ניתן לכלול: ירידה בראייה, התפתחות זיהומים בחלקים עמוקים יותר של העין, שעלולים להוביל להתערבות כירורגית, וכאמור – הצטלקות הקרנית שאיננה ניתנת לריפוי.
אבחון מוקדם וטיפול מותאם חשובים מאוד, ולכן יש להתייחס לסימפטומים ברצינות ולהתייעץ עם רופא מומחה, ולהימנע מנזק מיותר ומפגיעה באיכות החיים שלנו.
הכותב הוא מנהל יחידת קרנית במחלקת עיניים ברמב"ם ויו"ר חוג קרנית מטעם איגוד רופאי העיניים בישראל.