(צילום: נדב אבס)

"אנשים חושבים שקורונה זו שפעת, אבל זה אחד הדברים הכי קשים שעברתי": מאמן הכושר רז חדד מצטרף לשורה של צעירים ללא מחלות רקע שמבקשים להשמיע את קולם ולהזהיר מפני מחלת הקורונה והשלכותיה.
"התחלתי להרגיש חולשה גדולה והדברים התגלגלו די מהר", מספר באולפן ynet חדד בן ה-27 שמתגורר בתל אביב. "בערב יום כיפור ממש התחלתי להרגיש צמרמורת וחום והבנתי שכנראה מדובר בקורונה. לא היה לי עם מי לדבר כי היה יום כיפור ולא יכולתי לעשות בדיקה, אבל ארבעה ימים אחר כך גיליתי שאכן מדובר בקורונה.
2 צפייה בגלריה
רז חדד
רז חדד
"לא יכולתי לזוז. זה היה מאוד קשה": רז חדד
(צילום פרטי)
"במשך שבוע שלם היה לי חום של 39 מעלות. לא יכולתי לזוז. לא יכולתי לעשות שום דבר מלבד לשכב. זה היה מאוד מאוד קשה. אני רוצה שאנשים יבינו שמדובר במחלה קשה מאוד. אנשים חושבים שזו שפעת, קצת שיעול וזה עובר, במיוחד אם אתה בחור צעיר ובריא בדרך כלל. זה היה אחד הדברים הכי קשים שעברתי וחשוב לי שתהיה לכך מודעות".
בחודש שעבר התראיינו באולפן ynet שני צעירים בני 22 שביקשו גם הם להתריע על מחלת הקורונה הקשה ועל תופעות הלוואי שנמשכות גם הרבה אחרי ההחלמה. "בזמן המחלה היו לי ימים ממש קשים. הרגשתי עייפות, היה לי חום ושיעולים קשים. אחרי כמה ימים התחילו לי קשיי נשימה מאוד חזקים והייתי צמודה למשאף. לא מדובר בשפעת", סיפרה איריס פרידמן המתגוררת בבאר שבע.
גם אחרי שהחלימה ממחלת הקורונה, פרידמן מתארת את החודשים מאז כקשים. "יש ימים שפתאום כואבות לי הרגליים הידיים, אני מרגישה עייפות בכל הגוף וממש קשה לי לנשום. זה גורם לך לחשוב שמשהו לא בסדר איתך, אולי המחלה לא באמת עברה לי. זה לא רק פיזי, זה גם נפשי. המחלה נשארת איתי, כל שיעול מדליק נורה אדומה, קשה לא להפסיק לחשוש שמשהו לא בסדר איתי".
רפי פרלשטיין, צעיר נוסף שהתראיין באולפן מתאר גם הוא מחלה קשה לאחר שנדבק בנגיף. "נדבקתי בבית הכנסת. היו שם לפחות 150 מתפללים שלא שמרו על ההנחיות. אחרי כמה ימים חום הגוף שלי הגיע ל-40 מעלות, הרגשתי כאבים בגב ובשרירים ועברתי שבועיים לא פשוטים. אני כבר חודש אחרי ההחלמה ועדיין ומרגיש את זה.
"אני מרגיש עייפות נוראית, זו עייפות כרונית שמלווה אותי כל הזמן. לא משנה כמה קפה אשתה או כמה אשן. הכאבים בגב וברגליים לא משחררים אותי. אתמול חזרתי מהעבודה בשש וכבר בשמונה חשבתי שאני מתמוטט". רופאיו של פרלשטיין ייעצו לו לקחת ויטמינים כדי לחזק את הגוף, אך לדבריו, "שום דבר לא עוזר".

סיבוכי מחלת הקורונה: שבועות וחודשים אחרי ההחלמה

בחודש יולי התראיין הדי לקרמן (36) צעיר נוסף שאף אושפז בבית החולים שערי צדק בעקבות המחלה. "אני יודע מה זה שפעת, היו לי כמה וכמה שפעות בחיי, ואני חווה את זה פעם בשנה במשך שבועיים", סיפר באולפן. "מחלת הקורונה שונה מכל מה שהכרתי. מכל מחלה שחוויתי. מדובר בחום מטורף שמסרב לרדת, הרגשתי שהגוף שלי בוער מבפנים. הרגשתי חולה, כבדות נשימה מטורפת. ופשוט צריך להמתין ולתת לגוף להגיב, לקבל חמצן כשצריך, לעשות פיזיותרפיה נשימתית כמה פעמים ביום ולקוות לטוב".

תופעות הלוואי שנמשכות חודשים לאחר ההחלמה מהמחלה כבר דווחו בידי מרכז המידע והידע למערכה בקורונה בחודש יולי. גם שבועות וחודשים אחרי שהחלימו, דיווחו חולי קורונה ברחבי בעולם על שורה של סיבוכים ונכויות, ללא קשר לאופי מחלתם. בעולם נמצאו דיווחים על שורת סיבוכים ונכויות מתמשכים המופיעים במחלימים מהמחלה. כך, גם אלו שסבלו ממחלה קלה עשויים לסבול מסיבוכים שונים בעתיד. זאת בדומה למחלימים מנגיפי קורונה אחרים כדוגמת ה-SARS וה-MERS, שסבלו בחלקם מנזקים גופניים ארוכי טווח ואף תמידיים.


מרבית הסיבוכים הידועים שדווחו בדו"ח סובבים סביב מערכת העצבים, וביניהם תתרנות (אובדן חוש הריח) ממושכת, ירידה בשמיעה, עייפות וחולשה כרוניות, קושי בריכוז, פגיעה לבבית, נזק ריאתי וקשיי נשימה מתמשכים, סיבוכים הנובעים מקרישיות יתר (כגון שבץ מוחי), סיבוכים הורמונליים (כגון סוכרת) ואף סיבוכים פסיכיאטריים. בילדים נמצאו הפרעות אימונולוגיות.
רשימת המחלות הנלוות להדבקה ב-COVID19 היא ארוכה כל כך, עד שלאחרונה הוקמה קבוצת פייסבוק שבה חברים כבר אלפי מחלימי קורונה, שמתארים עוד ועוד מתסמיני המחלה הממושכת, הרבה אחרי ההחלמה "הרשמית". בין התופעות השכיחות שנמשכות הרבה אחרי ההחלמה, תוארו עייפות, הפרעות בקצב הלב, קוצר נשימה, צלקות בריאות, כאבי מפרקים, שכחה, אובדן חוש ריח כרוני, ונזקים לאיברים פנימיים.