מחלימי קורונה מוגנים למשך כמעט שנה: כך מגלים שני מחקרים שפורסמו היום (ה'), ותומכים בהערכות שגם החיסון יביא להגנה דומה ואפילו ממושכת יותר, בדומה לחיסון לשפעת. הממצאים עולים בקנה אחד גם עם מחקרי חברות החיסונים, שמראות כי שיעור ההדבקה בקרב נבדקי שלב 1 של המחקרים שהחל לפני כ-10 חודשים, נמוך מאוד.
2 צפייה בגלריה
חיסון קורונה פייזר בית חולים ברזילי אשקלון
חיסון קורונה פייזר בית חולים ברזילי אשקלון
האם החסינות הארוכה שנצפתה במחלימים תהיה זהה לחסינות מהחיסון?
(צילום: AFP)
המחקר הראשון שנערך באוסטרליה, ופורסם בכתב העת Science Immunology, עקב אחר קבוצה של 25 אוסטרלים חולי קורונה בדרגות חומרה שונות, למול קבוצת בקרה בת 36 איש. הבדיקות החלו מהיום הרביעי להדבקה בקורונה עד ליום ה-242. החולים עברו בדיקות דם תכופות שהראו כי קיימת נוכחות של תאי דם לבנים מסוג B, המייצרים נוגדנים נגד קורונה. רמות התאים נותרו גבוהות גם שמונה חודשים לאחר ההדבקה הראשונית.
מחברי המחקר מצאו כי ביום השישי לאחר ההדבקה, כל החולים הראו רמות גבוהות של נוגדנים מסוג IgG נגד מעטפת חלבוני הקורונה. רמות הנוגדנים הללו החלו לרדת 20 יום לאחר הופעת התסמינים. עם זאת, החוקרים מצאו כי תאי דם לבנים מסוג B, המייצרים נוגדנים, המשיכו לעלות עד 150 ימים לאחר ההדבקה, ונותרו גבוהים למשך 240 ימים לפחות לאחר הופעת התסמינים.
הממצא מעיד על כך שמערכת החיסון היתה מוכנה עם תאי זיכרון המסוגלים לייצר נוגדנים מנטרלים בכל הדבקה אפשרית נוספת נגד קורונה. כלומר – שהגוף עדיין נותר מחוסן נגד קורונה.
2 צפייה בגלריה
מלחמת מערכת החיסון בקורונה
מלחמת מערכת החיסון בקורונה
מלחמת מערכת החיסון בקורונה
(ynet)
במחקר השני שנערך בדרום קוריאה, נבדקו 58 חולי קורונה, שסבלו מתסמינים קלים או שהיו אסימפטומטיים. גם אצלם נמצאו רמות גבוהות של נוגדנים בדם גם שמונה חודשים לאחר ההדבקה.
הממצאים הללו סותרים מחקרים קודמים שטענו כי הנוגדנים הולכים ודועכים לאחר 20 ימים. עם זאת, החוקרים כעת טוענים כי הסיבה לכך היתה שיטה שונה של בדיקות שבוצעו במחקרים קודמים, שלא הצליחו לאתר את הנוגדנים, וכלל לא בדקו את תאי B, אותם תאי דם לבנים המייצרים נוגדנים, ולמעשה מעידים על כך שהגוף נשאר ב"היכון" לקראת הדבקה נוספת.
ראש צוות החוקרים: "תוצאות אלה חשובות משום שהן מראות כי חולי קורונה שומרים על חסינות נגד המחלה לזמן ממושך. זה היה ענן שחור שכולם חששו ממנו. הממצאים נותנים תקווה אמיתית, שגם החיסונים יספקו הגנה ארוכת טווח דומה"
תוצאות המחקר מספקות תקווה שחיסונים ייצרו משך הגנה דומה. לדברי המחברים, הממצאים עומדים בקנה אחד עם העובדה שכמעט ואין דיווחים בעולם על הדבקות חוזרות בקורונה, לפחות לא מאז פרצה המגפה.
"תוצאות אלה חשובות משום שהן מראות כי חולי קורונה שומרים על חסינות נגד המחלה לזמן ממושך" אמר פרופ' מנו ואן זלם, ראש צוות החוקרים, "זה היה ענן שחור שכולם חששו ממנו. הממצאים נותנים תקווה אמיתית, שגם החיסונים יספקו הגנה ארוכת טווח דומה".
ובמקביל, נמשכות הבדיקות של חברות פייזר ומודרנה לגבי מידת ההגנה של החיסונים מפני המוטציה הבריטית. בחברות אמרו אתמול, כי החיסונים פועלים נגד אתרים רבים במעטפת הקורונה, ולפיכך על פי ההערכות, המוטציה הזו לא תהיה עמידה נגד החיסון. כך או כך, במקרה הגרוע שבו ימצא זן עמיד לחיסון, ניתן יהיה במהירות לייצר חיסון חדש בתוך שבועות ספורים, שיותאם כנגד כל זן מוטנטי.