נגיף הקורונה ממשיך לעבור מוטציות ברחבי העולם. מוקדם יותר השבוע התגלתה מוטציה נוספת, לצד המוטציה הבריטית והדרום אפריקאית, שמעוררת דאגה בקרב ארגוני הבריאות ברחבי העולם. ד"ר אלברט שבאבו, מומחה למחלות זיהומיות מברזיל, התראיין הבוקר (ב') לאולפן ynet והסביר כי למרות שהווריאנט חשוד כמידבק ביותר, אין עדויות לכך שהוא אלים יותר.
"מדובר בווריאנט שנמצא לראשונה ביפן. לווריאנט יש אותן תופעות של הווריאנט מבריטניה ומדרום אפריקה, אך קיימות בו הרבה מוטציות חדשות שלא אובחנו עדיין בידי מומחים. זה מראה שיש למוטציה הזו כוח לעבור כמו הווריאנטים הבריטיים והדרום אפריקאיים, כך שהיא מתפשטת מהר, אך צריך עוד ללמוד האם היא תגרור מחלות קשות יותר. את זה אנחנו עוד לא יודעים".
לדבריו של ד"ר שבאבו, מחקרים בברזיל מבוצעים כעת כדי לגלות את מאפייניו של הווריאנט חדש. "במנאוס קיימת התפרצות קשה עם הרבה אנשים במצב קשה, אבל כשיש יותר מקרי מחלה יש באופן טבעי הרבה יותר חולים במצב קשה. השילוב של הווריאנט החדש ואנשים שלא שומרים על ריחוק חברתי ולא עוטים מסכות, כי חשבו שיש חיסון עדר בברזיל, גרמו להתפרצות הקשה. אנחנו מודאגים כי חולים במנאוס מפונים למדינות אחרות בגלל קריסת מערכת הבריאות שם. אנחנו מוצאים למעשה חולים עם הווריאנט החדש ממנאוס, אז הגיוני שתתרחש הדבקה גם במדינות הללו.
"אנחנו יודעים שמניעת כניסה של אנשים ממדינה למדינה היא פתרון לבלימת ההתפשטות, אך אין ברירה. אנחנו עוד לא רואים השפעה גדולה במדינות אחרות בברזיל, ואנחנו עוד מנסים לאתר את צורת התפשטות של הווירוס כדי להבין כיצד הוא מתפשט".
אתם רואים חולים שהחלימו ונדבקים מחדש?
"כן, יש לנו מחקרים שמראים שהווריאנטים האלה יכולים להתגבר על מערכת החיסון של המחלימים מקורונה. מאומתים חוזרים הם אחת הבעיות והגורמים לעלייה במספר המקרים במנאוס. כנראה כתוצאה של הווריאנט החדש".
אתם מודאגים מיעילות החיסונים כנגד הווריאנט?
"זו דאגה, כן, אבל עד עכשיו אין לנו מחקרים שמראים שהחיסון לא יעיל או לא יתנגד לווריאנט החדש. יש מחקר עם הווריאנט הבריטי מפייזר שמראה שהחיסון יעיל כנגדו. מחקרים על חיסונים אחרים כמו מודרנה ואוקספורד מנסים לבדוק זאת גם".