לאחר שנכשלו הניסיונות לרכוש מכונות הנשמה בחו"ל, הוחלט על האצה משמעותית בייצור המקומי: יצרנית המל"טים והרקטות "אלביט" תקים לאחר החג, בהזמנת משרד הביטחון, פס ייצור מהיר למכונות המיועדות לחולים הפחות קשים.
את המכונות פיתחה חברת הסטארט־אפ LifeCan Medical, כדי להקטין את המחסור הצפוי. ההחלטה להקים פס ייצור חדש באלביט התקבלה בהזמנת המרכז הטכנולוגי הלאומי למלחמה בקורונה וביוזמת מנהלת אמצעי פיתוח אמצעי הלחימה (מפא"ת) במשרד הביטחון.
כבר בשבוע הבא, מיד לאחר החג, צפוי הייצור לצאת לדרך בחטיבת היבשה של אלביט/תע"ש ברמת־השרון. כמאה עובדים יעבדו בפס הייצור סביב השעון. לאחר יותר משבועיים של הכנות, צפוי המפעל לייצר כ-300 יחידות בשבוע, ויגדיל ל־500, עד לאספקת 3,000 מכונות בסוף מאי.
1 צפייה בגלריה
מכונת ההנשמה של אלביט
מכונת ההנשמה של אלביט
מכונת ההנשמה של אלביט
(יח"צ)
המכונה שתיוצר שם, LifeCan One, היא מכונה אוטומטית חכמה, שתאפשר למרכזים הרפואיים לספק הנשמה ראשונית וכן הנשמה למספר רב של מטופלים פחות חמורים, ובכך לתת מענה למחסור במכונות ההנשמה. עם זאת, היא לא תהיה מסוגלת לתמוך בחולים קשים. לפי נתוני מערכת הבריאות יש בישראל כ-3,300 מכונות הנשמה. מספר זה אינו צפוי להספיק לכלל חולי הקורונה במדינה וכשההתפרצות תגיע לשיאה. כמחצית מהמכשירים בארץ כבר בשימוש כיום.
ההחלטה להשקיע בייצור מקומי נבעה לאחר שמאמצי הרכישה מיצרנים בגרמניה, ארה"ב וסין, לא צלחו. אלביט, כזכור, אינה יצרנית מכונות ההנשמה היחידה במדינה: היא תהיה התעשייה הביטחונית השלישית שמצטרפת למאמץ הלאומי לאספקת המכונות, לאחר שמפעל החלל של התעשייה האווירית החל לייצר מכונות הנשמה של אינוויטק הישראלית, ואילו רפאל מסייעת בהגברת קצב הייצור של מכונות ההנשמה של פלייט מדיקל.
"זהו קו הייצור השלישי של מכונות הנשמה שאנחנו מקימים בתוך שבוע, כשהמטרה הלאומית העומדת לנגד עינינו היא עצמאות מלאה של ייצור ואספקת אלפי מכונות הנשמה למערכת הבריאות", אמר ראש מפא"ת, תא"ל (במיל') ד"ר דני גולד. באלביט מסרו: "אנחנו גאים לרתום את יכולות הייצור והתפעול שלנו למשימה הלאומית הזו", אמר יהודה (אודי) ורד, מנכ"ל חטיבת היבשה בחברה.
למרות הלו"ז הקצר, המכונה קיבלה כבר אישור מאגף הציוד במשרד הבריאות ומנהל הרכש במשרד הביטחון (מנה"ר), והבוקר היא תתחיל מבחנים במכון התקנים, שאישורו יאפשר את תחילת הייצור.