מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר לראשונה טיפול משולב שאינו כולל כימותרפיה לקו הראשון של הטיפולים בחולי סרטן ריאות גרורתי שנגרם כתוצאה ממוטציה בגן EGFR. "זו בשורה חשובה למטופלים, שמאפשרת להאריך באופן משמעותי את הזמן בלי שהמחלה מתקדמת, תסמינים חדשים מופיעים והמצב הבריאותי מידרדר", אמרה ד"ר מור מושקוביץ, אונקולוגית מומחית.
1 צפייה בגלריה
סרטן ריאה. אילוסטרציה
סרטן ריאה. אילוסטרציה
"אישור ה-FDA הוא בשורה חשובה למטופלים". אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
אישור ה-FDA הגיע לאחר שמחקר קליני בחן את יעילות המשלב, שכולל תרופה ביולוגית מתקדמת בשם ריברבנט (Rybrevant) יחד עם תרופה נוספת בשם לזרטיניב (Lazertinib), והראה כי השילוב מאריך את הזמן עד התקדמות המחלה במטופלים אלה ב-30% ויותר, בהשוואה לטיפול המקובל כיום. שיקול נוסף בהחלטה היתה היעילות של המשלב בטיפול במחלה גם במוח.
ד"ר מור מושקוביץ מנהלת השירות לגידולי ריאה מרכז הסרטן דוידוף בילינסוןד"ר מור מושקוביץצילום: אלבום פרטי
חולי סרטן ריאות עם מוטציה ב-EGFR נמצאים בסיכון גבוה יותר לפיתוח גרורות במוח – שיכולות לגרום לפגיעה באיכות ובתוחלת החיים. ד"ר מושקוביץ הסבירה כי המשלב החדש הראה יעילות רבה בהתמודדות עם גרורות אלה. לדבריה, "במחקר הוצג כי התועלת שהטיפול נותן לחולים הייתה ברורה ומשמעותית, וה-FDA אישר את השימוש בו על סמך נתונים של הישרדות ללא התקדמות המחלה - שהיו טובים יותר מהטיפול המקובל הנוכחי".
סרטן ריאות נחשב לאחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בישראל - וגם אחד הקשים ביותר. אחת הסיבות לכך היא שכיום סרטן הריאה מתגלה בדרך כלל בשלבים מאוחרים של המחלה, ופעמים רבות לאחר שהוא הופך לגרורתי. 80% מחולי סרטן הריאות מעשנים, ובקרב 20% הנותרים הסיבה העיקרית להתפתחות המחלה היא מוטציה שמתרחשת באחד מתאי הריאה, וגורמת לו לייצר חלבון פגום שמעודד אותו להתחיל להתחלק בלי בקרה ולהפוך לסרטני. המוטציה הנפוצה ביותר היא המוטציה בגן EGFR.
"מטופלים עם סרטן ריאות עם מוטציה ב-EGFR הם בדרך כלל לא מעשנים, צעירים בהשוואה למטופלים עם סרטן שנגרם כתוצאה מעישון, ומסיבות שלא ברורות עד תום, המוטציה אופיינית יותר לנשים מאשר לגברים", הסבירה ד"ר מושקוביץ. בכל שנה מאובחנים בישראל כ-350 חולים בסרטן ריאות עם מוטציה זו.
סימפטומים לסרטן הריאה
לדברי ד"ר מושקוביץ, "היתרון בכך שיש מוטציה שמעודדת את התפתחות הסרטן, הוא שניתן לפתח תרופות ייעודיות שיעכבו את פעילות החלבון הפגום שנגרם כתוצאה מהמוטציה – וכך לעצור את התקדמות הסרטן". למעשה, מאז גילוי המוטציה ב-EGFR לפני כ-15 שנים פותחו כמה דורות של תרופות שפועלות על עיכוב החלבון הפגום.
הטיפול המקובל כיום הוא תרופה מהדור השלישי של תרופות אלה, שניתנת בכדור ונקראת טגריסו. הטיפול החדש שאושר כעת על ידי ה-FDA, כולל תרופה מקבילה לטגריסו מהדור השלישי, יחד עם ריברבנט, שהיא כאמור תרופה ביולוגית מתקדמת שעשויה מנוגדן דו-ראשי. "זה נוגדן שיודע להתחבר לשתי מטרות שונות על התאים הסרטניים: EGFR ומטרה נוספת שנקראת MET, שזהו מסלול שמשמש את הסרטן כדי לפתח עמידות לטיפולי ה-EGFR", ציינה ד"ר מושקוביץ. מנגנון כפול זה הוא שמסביר את היעילות הגדולה שהטיפול המשולב מראה בהארכת משך הזמן ללא התקדמות מחלה.
עוד אמרה ד"ר מושקוביץ כי "למשלב החדש יש גם תופעות לוואי אופייניות, בעיקר כאלה שקשורות בעור. אבל עם הניסיון הגובר בשימוש בו, אנחנו משתפרים בשליטה על תופעות הלוואי בעזרת משחות וטיפולים ייעודיים".
עוד בנושא זה: